Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vondelingskens

Luc vond een oud boekje van Alice Nahon1 in een Kringwinkel. En aangezien ik Alice Nahon al op zeer jonge leeftijd had leren keren door haar Avondliedeke2 en ze later blijkbaar ook les had gevolgd in mijn vroegere -erg katholieke- school, dacht ik dat het geen kwaad kon om eens iets anders te lezen dan het Avondliedeke.

Awel, er staan wel een paar schoon dingskens in dat “Vondelingskens”, beter dan wat ik had verwacht en niet allemaal zo kerkelijk getint als je zou denken.

Fier zijn op je eigenheid3, al moet het dan niet allemaal in zulke oude bewoordingen, het dient gezegd dat het heel wat gemoedelijker klinkt dan in koele standaardtaal.

____________________
1 Alice Nahon
2 Avondliedeke
3 Vondelingskens

Previous

Rommelgebrom

Next

De Hofkamer

12 Comments

 1. Alice Nahon kon zeker dichten. En al is het niet helemaal mijn kopje thee (ik heb ook een paar gedichten na Vondelingskens gelezen) kan ik me goed voorstellen dat haar werk voor mensen die ermee zijn opgegroeid een bron van warmte kan zijn.

  • ms

   Het is ook niet mijn ding. Ik heb dat wel bij de meeste dichters dat er zo hier en daar iets in de smaak valt.

   Alice Nahon was eerder nog een generatie vóór de mijne, ik denk zelfs dat het mijn grootmoeder was die het er over had en over dat Avondliedeke.

   Maar die eerste regels van dat “Vondelingskes” bevielen me, omdat het nu eenmaal zo is dat men in Vlaanderen eerder beschaamd lijkt en soms zelfs wat neerbuigend doet over eigen erfenis en eigen volk. En dat vind ik dan op Alice Nahons wijze mooi verwoord.

 2. Ik herken het avondgedicht, maar haar naam was me vreemd.

  • ms

   Had ze niet met foto en gedicht in de trappenhal van de school gehangen, ik zou haar ook niet gekend hebben, denk ik.

 3. Tja, de taal… ik begrijp de strekking, die is goed.
  Geef me toch maar de koelere taal.
  Gemoedelijkheid komt ik hier in Brabant al genoeg tegen. (het zal mijn Hollandse aard zijn).

 4. Het was dat ene . 😉

 5. Goede morgen MS mooi gedichten lees ik graag. Fijne zondag gewenst.

 6. elsjeveth

  Schitterend is dat gedicht van Johanna. De andere vind ik wat lastig te verstouwen. Maar cultureel dient gekoesterd te worden en niet onder het tapijt geveegd. Dat ben ik met je eens

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén