Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ook kunst, maar dan in ’t klein

Hoe oud zou ik geweest zijn? Een jaar of 17? Ik mocht thuis eigenlijk niks, behalve wat me opgedrongen werd, zoals de jeugdbeweging en een clubke waar ik geen boodschap aan had. Daarover ga ik niet uitweiden, aangezien ik een seut was en het seut-zijn nog plezant vond ook.

Ook in mijn muziekkeuze werd er gecensureerd. Daar had ik het ook al over. Ik zat dus met platen van Marva, omdat mijn vader die graag hoorde en van Elly en Rikkert die mijn moeder graag hoorde. Mijn moeder vond Miel Cools ook wel goed, maar die platen hield ze zelf.

Stomverbaasd was ik indertijd toen ik naar een optreden van Jan De Wilde1 mocht gaan. En daardoor gesterkt wou ik ook wel Zjef Vanuytsel2 en Johan Verminnen3 zien en horen. Dat kon en mocht ik.

Verder moest het niet gaan. Raymond van het Groenewoud4 was ooit op TV geweest en ik werd verwittigd dat zo iemand slechte invloed had. Ik zou niet geweten hebben waarom, maar moeders wil was wet. Een andere, niet toegelaten zanger was Wannes Van de Velde5.

Van die sporadische uitstapjes heb ik nooit iets aan niemand verteld, niet in de school, niet in de jeugdbeweging. Het zou mijn imago van seut alleen maar versterkt hebben.

Na mijn trouwen heb ik wel enige schade ingehaald. Ik ging naar optredens van Willem Vermandere6, Miek en Roel7 en nog meerdere anderen. Ik was zelfs eens bij een optreden van Elly en Rikkert7, wat me enorm tegengevallen is. Ze hadden God gevonden, net op het ogenblik dat ik aan mijn/het geloof ging twijfelen. Geen paniek! God ben ik nooit verloren.

De opsomming en verwijzing hieronder is misschien overbodig, maar ik zet ze erbij voor als ik ooit mijn verstand zou verliezen. Daar mag ik niet mee8 lachen, maar ik mag er wel rekening mee houden.
Wat denk je dat er gebeurde toen Luc vroeg of Jan De Wilde een optie was om dat hoorapparaat te testen? Ik stond al bijna vertrekkensklaar toen hij zei dat het nog wel enkele weken zou duren eer hij optrad in het OLT Rivierenhof9.

Vorige vrijdag, goed op tijd, waren we daar. Het optreden was gratis en volgens het vol-is-vol-principe zou er daarna niemand meer binnen gelaten worden.

We waren niet de eersten, we waren goed op tijd om een mooie plaats te hebben en mijn hoorapparaat deed wat een hoorapparaat dient te doen; ik vergat er aan te denken terwijl Jan zong.

En als ik een seut was omdat ik Jan De Wilde graag hoorde, dan is dit een dikke middenvinger naar al diegenen die dat vonden, ik zat namelijk niet alleen op die tribune, maar ook vind ik het een beetje een dikke middenvinger naar mijn moeder (mag dat eigenlijk?) want bij het schrijven dezes vind ik enkele redenen waarom ik eigenlijk, volgens haar gedachtegang over hippies en het vrije leven, niet naar Elly en Rikkert had moeten/mogen luisteren.

pske van mske:

  Iedereen mag gerust zijn, ik heb mijn achterstand in muziek later meer dan ruimschoots ingehaald. Daar was ik al mee begonnen vóór mijn trouwen toen ik, bij het uitgaan, al te maken kreeg met het wat steviger muziekwerk.

  De foto’s zijn niet geslaagd. Door een praktische regel10 van het OLT dat professionele foto’s niet toegestaan waren heb ik mijn -niet zo professionele- fototoestel in de auto gelaten en foto’s genomen met de telefoon.____________________
1 Jan De Wilde
2 Zjef Vanuytsel
3 Johan Verminnen
4 Raymond van het Groenewoud
5 Wannes Van de Velde
6 Willem Vermandere
7 Elly en Rikkert
8 Wij lachen met
9 Rivierenhof
10 Praktische regels voor bezoek
____________________

Previous

Het viaduuk is kaduuk

Next

Het normale leven

14 Comments

 1. Fijn dat je hoorstoestel het ook tijdens een concert goed deed! En mooi dat je naar een concert van iemand van vroeger kon. Nu ik eraan denk: dat kan steeds vaker, die zangers zijn niet kapot te krijgen tegenwoordig. De eerste elpee die ik van mijn ouders kreeg, ik denk voor Sinterklaas, was er een van Jim Reeves. Ik was dertien en hoewel ik blij was met mijn eerste eigen plaat ben ik Jim pas veel later gaan waarderen. Mijn muzikale horizon is daarna gelukkig ook verbreed, maar van Jan de Wilde had ik niet eerder gehoord. Ik ga hem opzoeken.

  • ms

   Mijn eerste plaat heette “Trekkersliederen”, omdat ik toen bij de chiro was.

   Dat hoorapparaat is een verademing, al zijn er wel nog situaties waarbij het niet zo goed lukt.

   Nu ja. Het kan ook nooit het echte gehoor vervangen maar het doet goed zijn best.

   Jan was vroeger een wat bedeesd-ogende jonge zanger die enkel met een gitaar op het podium van de parochiezaal stond.

   Nu is hij een wat bedeesd-ogende oudere zanger die met een heel orkest in het OLT Rivierenhof voor 2000 aanwezigen stond te zingen.

   Jan De Wilde is ook meer dan zanger alleen.

 2. Goed dat je je schade hebt ingehaald. Ouders met zulke ideeën, krijgen precies wat ze niet willen. Muziek, is er iets mooier en vrijer, laat het kind het toch zelf uitzoeken.
  Jan de Wilde vind ik ook goed hoor. Mijn favoriete liedje is ‘de eerste sneeuw.’ Altijd als ik sneeuw zie begin ik het spontaan te zingen.

  • ms

   Indertijd werd kleinkunst niet serieus genomen. Miel Cools een beetje. Jan De Wilde maakte “Joke” en daarmee raakte hij wat beter bekend. En al was “Joke” dan een goed gekend liedje, hield ik toch even veel van “Loebeke”.

   Nu? Ik weet zo niet. Titels noemen zou er op lijken dat ik de andere liedjes minder goed vind, maar dat is niet zo. Het hangt wat van mijn stemming af.

 3. Mijn ouders hadden niets met kleinkunst, wel vlaamsche zangers gelijk Wil Tura of hollandse hits. Ik koos voor de BRT top 30 en voorheen de top 40 van Veronica. Muziek genoeg dus in huis.

  • ms

   De top 30 stond op zaterdagmiddag ook op.

   Die populaire Vlaamse zangers waren niet mijn ding. Er moest wat inhoud in zitten.

 4. elsjeveth

  Kijk dat is mooi meegenomen je schade inhalen en muziek 🎵 weer kunnen horen zoals jij klinkt

 5. Jan de Wilde heeft een grappig gezicht maar ik ken van het rijtje alleen Van het Groenewoud. Die vond ik best goed.
  Hopeloos als je zo gestuurd wordt in je smaak. En het helpt ouders niks, een kind ontwikkelt zich evengoed, hoogstens wat later.
  Mijn ouders hadden niets met muziek van onze leeftijd maar ze verboden bijna niets. De radio en later een pickup mochten altijd aan..

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén