Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vroeg beslist

Bij ons eerste bezoek aan Mu.ZEE in Oostende kreeg ik een gazetje met informatie. Daarin las ik dat er dit jaar een tentoonstelling met werken van Anna Boch1 op het programma stond en ik noteerde dat al in de agenda.

Ergens in maart van dit jaar kreeg ik een e-mail van Mu.ZEE waarin de tentoonstelling nog eens werd benadrukt en waarin ik ook las dat het misschien wel aan te bevelen was om te reserveren, omdat ze zo veel bezoekers verwachtten. Ik deed dat onmiddellijk en noteerde dat al op de juiste data in de agenda.

Op 2 juli las ik bij VRT NWS een artikel over de tentoonstelling van Anna Boch2. Ik moest niks meer in de agenda zetten, het stond er al in.

Nu wou ik toch al langer een bezoek aan het Käthe Kollwitz3 Museum plannen en vond dit een uitgelezen gelegenheid. Het Käthe Kollwitz Museum van Keulen is gesloten4, dat van Berlijn5 -voorlopig- te ver en over het Käthe Kollwitz Haus in Moritzburg6 las ik pas bij het schrijven van dit log. Eigenlijk stond het van aanvang al vast dat we met het Käthe Kollwitz Museum7 in Koekelare zouden beginnen.

Natuurlijk konden we dan ook in Vladslo8 eens passeren. We waren er al in 2014, maar aangezien ik in een ander log schreef dat we er misschien binnen een jaar of tien mogelijk nog eens zouden naartoe gaan en we niet zo ver van die tien jaar verwijderd zaten …
We maakten er twee dagen van en ze zijn -spijtig genoeg- voorbij.

Heel in het kort?

 • Anna Boch: méér dan de moeite waard;
 • Raversyde … ik ga me een boek van Stephan Vanfleteren kopen;
 • Overnachting: simpel en eenvoudig;
 • Vladslo/het Deutscher Soldatenfriedhof … ssshhht;
 • Käthe Kollwitzroute: een gewone wandeling;
 • Käthe Kollwitzmuseum in Koekelare: niet in één zin uit te leggen.
 • Brusselse Ring/Viaduct van Vilvoorde: NA EFKES NI9.

Of ik er meer over ga vertellen? Of er foto’s op “In Beeld” gaan komen? Waarschijnlijk wel, maar hoe en wanneer …

____________________
1 Anna Boch
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/30/een-vrijgevochten-vrouw-met-zomerse-schilderijen-mu-zee-in-oost/
3 Käthe Kollwitz
4 Käthe Kollwitz Museum Köln
5 Käthe Kollwitz Museum Berlin
6 Käthe Kollwitz Haus Moritzburg
7 Käthe Kollwitz Museum Koekelare
8 Deutscher Soldatenfriedhof
9 Antwerp Original
____________________

Previous

Verschillen

Next

Het is over nu …

15 Comments

 1. Goed T-shirt! 🙂 Dat boek van Vanfleteren lijkt me prachtig.

  • ms

   Die hebben echt goeie T-shirts. Maar ze zijn wel in het Antwerps. Het “Na efkes ni” zouden wij ook zeggen (als ik het al zou zeggen). Ik zeg nu eerder: “Laat mij nu es vijf minuten gerust”.

   Het boek is besteld. Eigenlijk is dat dom. Ik wou dat van Anna Boch ook wel hebben, maar ik ga wachten tot dat op 2de hands komt, of zo.

   Net zoals ik doe met dat van Theodoor Rombouts.

   Wachten … taptaptap

 2. Leuk dat alles volgens plan verloopt.
  We zijn inderdaad weer bijna 10 jaar verder. Tijd vliegt.

  • ms

   Bijna tien jaar geleden was er omwille van 1914-2014 zoveel te doen rond die begraafplaatsen. Tyne Cot leek wel een toeristische attractie. Daar zijn we toen weg gelopen.

   Misschien, heel misschien … want eigenlijk zijn wij geen begraafplaatsbezoekers, maar we gaan er niet zomaar voorbij lopen. Dat dan weer niet.

 3. De namen zeggen me nies of niet veel maar het shirt is leuk. 🙂

 4. Bij Google zag ik wel die winkel. Ook kan ik Na Efkes Ni vertalen, ik leer het wel… 🙂 🙂 .

  Vervelend dat ik geen goede smileys meer heb

 5. Vladslo… dat heeft op mij veel indruk gemaakt. En alle andere begraafplaatsen ook natuurlijk. Maar Vladslo is toch heel bijzonder.

  • ms

   Vladslo is heel eenvoudig, heel ingetogen en sereen. Misschien is het dat.

   • Ook dat. En het beeld van het treurende ouderpaar. En het feit dat de jongens die daar liggen de vijand waren, Duitsers, en net daardoor voel je de zinloosheid en triestheid van zo’n oorlog. Ook zij hadden ouders die verscheurd door verdriet achterbleven.

 6. elsjeveth

  Dat boek van Stefan Vanfleteren dat zal de moeite zijn!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén