Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De blauwe maan

Sedert het mogelijke tekort aan energie vorige winter, gaan de straatlichten om 23u uit om om 5u in de ochtend weer aan te gaan. Na het energieprobleem werd dat niet opnieuw herzien.

Het is hier ’s nachts dus pikdonker, behalve de dagen rond volle maan.

In het verleden trachtte ik wel foto’s te nemen van speciale en supermanen maar er was te veel lichtvervuiling door die straatverlichting.

En dan komt die blauwe supermaan1 er aan en dat zónder lichtvervuiling

Als ik lees dat die blauwe maan rond 3.30u2 het best zichtbaar zou zijn, maak ik me geen zorgen. Ik loop quasi elke nacht toch eens over die palier. Ik zet mijn fototoestel op manueel, zet de instellingen klaar zodat ik ’s nachts enkel moet aanpassen. En bij het slapengaan neem ik al een paar foto’s om te testen.

Nu is die maan eigenlijk wat vervelend. ’s Avonds zit die aan ons achterraam binnen te gluren, maar ’s nachts schuift die op, richting voorkant. Maar ach, dat geeft toch niet. Dan zou ik op mijn sleppers en in mijn labradorblonde badjas wel efkes buiten een foto gaan nemen.

De nacht van woensdag op donderdag wandel ik -om 3u- over de palier en er is geen maan te bespeuren, aan de voorzijde open ik de overgordijnen ook voor noppes. Die maan zit me achter de gevel gewoon uit te lachen.

Op mijn sleppers en in mijn labradorblonde badjas naar buiten? Denkt ge dat echt? Ik voorzie rampscenario’s zoals een dichtslaande voordeur of omgeslagen voeten, denk: “Stik maan” en kruip terug in bed.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/08/30/de-maan-is-deze-nacht-een-blauwe-supermaan-wat-is-het-en-is-het/
2 Het Laatste Nieuws

Previous

Mu.ZEE! Hoe.ZEE!

Next

Boterhammen in het Park

11 Comments

 1. Labradorblonde badjas. 🙂 (Ik moet zo nu en dan wat inhalen). De blauwe supermaan heb ik niet met eigen ogen gezien, en die andere deze maand ook al niet. Nu moet ik wachten tot 2037, als ik me niet vergis, voordat er weer een komt. Nou ja, men moet een reden om te leven hebben veronderstel ik. Een supermaan, waarom niet?

  • ms

   De enige maan waar ik spijt van heb dat ik hem miste, was jaren geleden in Leeuwarden. We kwamen aan het hotel en die stond daar mooi te wezen zo wat kwart achter die toren, maar de tijd om op de kamer te geraken voor het fototoestel had die zich al in nevelen gehuld.

   Die dacht: “Ik trek mijn badjas aan”.

 2. Jammer, maar ik begrijp het. Die risico’s zou ik ook niet nemen.

 3. Niet gelukt dus, jammer voor jou. De kopfoto is mooi, eigen foto?

  Kon ik beter fotograferen zou ik het geprobeerd hebben, waarschijnlijk zou ik dan al veel eerder maanfoto’s hebben.
  Helaas, het lukt me nooit.

 4. Ik heb de maan niet gezien rond dat uur ook al was ik wakker voor een sanitaire stop. Achteraf moest ik Louis zijn eten geven. Met andere woorden : rats vergeten te kijken naar buiten.

  • ms

   Mijn fototoestel lag klaar op de badkamer om het niet te vergeten, maar als die maan denkt dat ik om 3u ’s nachts goesting heb om verstopperke te spelen, mag die al snel wat anders gaan denken.

 5. elsjeveth

  Ik dacht al wat is er aan de hand, de fotograaf hier in huis op zijn sloefen en in zijn donkerblauwe (nee voor hem geen labradorblonde) badjas naar buiten hier achter.
  Maar dat was het niet de buurvrouw op haar terras, maar de blauwe maan die hem lokte.

  • ms

   Tja, die buurvrouw kon ook in de aanslag staan met haar fototoestel.

   De fotograaf hier ten huize is een beetje aan de luie kant eigenlijk. Nu ja, de fotograaf hier ten huize kan niet op tegen al die prachtfoto’s die van die maan genomen worden. Dat speelt ook wel. 😉

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén