Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zo unfair

Overal kan je lezen dat een vrouw zo’n 1.700 à 2.000 kcal mag innemen. Dat dat bij mij niet pakt, wist ik al langer.

Ik heb nooit last gehad van overgewicht, ik was eigenlijk aan de magere kant met mijn 62 kilo. Dat veranderde toen ik een jaar of 45 werd. Ik moest wat in het oog houden wat ik at en dat lukte wel, al woog ik dan 10 kilo meer.

De evenementen waren de doodsteek: ’s morgens ontbijt in het hotel, ’s middags had ik recht op vier halve baguettes -waarvan ik er maar één op kon- en ’s avonds op restaurant.

Na de evenementen werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Ik woog dus meer dan ik me voelde en ben aan het grote vermageringsoffensief begonnen. Dat is me gelukt. Het ging wel om meerdere tientallen kilo’s om op mijn gezonde BMI van 66 kilo te komen. En net toen het beloningstijd -ik had mezelf een nieuw kleed en een nieuw badpak beloofd- was er corona en kwam er van beloning niks in huis.

In het begin bleef ik het nauwgezet in het oog houden. Maar gaandeweg verwaterde dat en ik ging normaal eten. Tot men mij een poos geleden zei dat mijn gezicht toch mooier is als het wat ronder is. De alarmbellen gingen af, want ook één kledingstuk was gaan spannen. Neen, geen jeans, want in de zomer draag ik die niet.

Feit is, ik weeg weer meer dan ik dacht en meer dan ik wil wegen. Maar wees gerust, het zijn geen meerdere tientallen deze keer.

Maar toch wist de dokter me wéér te vertellen dat een beetje vermageren wel niet slecht zou zijn. Die houdt dus niet van mijn wat rondere gezicht.

Dat ik me afvraag of alle vrouwen die struiser zijn dan ik die raad meekrijgen, zal ik maar niet zeggen. Straks krijg ik nog de stempel “body-shamer” opgekleefd.

Terug naar dat gezegde van de dokter. Deze keer slikte ik zijn verkeerd vallende uitdrukking niet. Ik haalde mijn telefoon boven, opende mijn lijst, deponeerde die voor zijn neus en vertelde …

 • over mijn gewichtsverlies in 2019-2020;
 • dat ik met 1.200 kcal per dag bijkom;
 • dat ik ergens had gelezen dat er mensen zijn die mààr 900 kcal per dag kunnen eten om niet bij te komen
 • dat 1.200 kcal per dag er zo uit zien: ’s morgens één volkorenboterham met een ei of een half driehoekske smeerkaas, ’s middags 100gr. patatten met 200gr. groenten en 50gr. mager vlees, ’s avonds een volkorenboterham met dat ander half driehoekske smeerkaas, tussendoortjes: een appelsien/appel en een banaan (of twee) en een pruim als die in huis zijn tenminste);
 • dat ik nog alle dagen met die kcal rekening hield maar ze niet meer bijhield op die rekentabel van 2019-2020;
 • dat ik dat allemaal hoogst unfair vind.

Het verwonderde me een beetje dat de dokter dat unfair zijn beaamde. Hij bekeek de tabel nog eens waarop ik hem ten overvloede en als bewijs een foto van mijn 66 kilo liet zien en dat hij dat er best goed uit zien vond. Hij bekeek me ook een beetje anders toen hij opmerkte: “… als je ziet hoe jij daar mee bezig bent”.

Dat het voorgaande opgesomde menu enkel standaard is en afgewisseld kan worden zal wel duidelijk zijn, maar ik kan dus nooit ’s middags friet eten en dan ’s avonds een blikske makreelkes bij de boterham. Ik mag al blij zijn als er nog wat ruimte over blijft om een glas donkere Leffe 0,0% of een glaasje wijn te drinken.

Het zal dus niemand verwonderen dat ik er niet van houd om aangemaand te worden om te eten, om toch maar dat koekske, dat stukske chocolade, die praline, … te nemen.

Het zal dus niemand verwonderen dat ik niet sta te springen om naar familie- of andere etentjes te gaan. Ik ga wel, maar heb er dan een hekel aan als men begint met op- en aan te dringen maar ik heb er ook een hekel aan als ik dan denk: “ach, voor die ene keer” en dat dan een week lang mag uitzweten.

Staat er nog iemand verbaasd dat ik affiches zoals bovenstaande gewoon voorbij loop, omdat ik ook op vakantie niet op restaurant ga.

Zo af en toe eens een McDonald’s? Dan eet Luc wat hij wil en ik neem een wrapke, zo één van die kleintjes, want van McDonald’s vind ik de kcal-lijst op internet. Zo af en toe eens LunchGarden? Maar dan maar één bolleke aardappelpuree i.p.v. twee. Zo af en toe eens een BurgerKing? Dodelijk! Kijk maar naar die hun kcal-lijst. Frietkot? Uitgesloten!

Wat ik nu wel weet is dat ik levenslang gedoemd ben om die lijst bij te houden. Ik voel me begot een boekhouder telkens ik aan tafel aanschuif.

Previous

Schilderkunst:
Een lucratieve handel

Next

Een kwestie van rap zijn

19 Comments

 1. Ik voel met je mee. Van steeds maar weer opletten wat je eet word je geen vrolijker mens. Ik heb zelf eens een periode gehad waarin ik elke Kcal telde en het werkte goed maar op een zeker moment kreeg het het karakter van een obsessie en dat werd te gek. Het zoeken is misschien naar een middenweg waarin achtzaamheid niet ten koste gaat van levensvreugde.

  • ms

   Dat wou ik dus. Maar de dokter geeft commentaar. Wat ik me dan wél afvraag is waarom hij die opmerking niet tegen Luc maakt. Met Lucs bmi is het erger gesteld dan met het mijne.

   Bij een man van 1.92m valt het misschien niet zo op.

 2. Je schrijft ergens “Dat ik me afvraag of alle vrouwen die struiser zijn dan ik die raad meekrijgen, zal ik maar niet zeggen.” Ik heb overgewicht, véél overgewicht. Nog geen enkele arts heeft mij aangemaand om op dieet te gaan of op een andere manier proberen te vermageren. Ik was deze week nochtans nog bij de huisarts, de cardioloog en de longarts.

  • ms

   Wel ja, ik ga daarom haast nooit naar de dokter, ik heb niks maar … ik zou eens iets kunnen krijgen.

   Wat heb ik fout gedaan, na een zomer met praktisch alle dagen sla, tomaten en andere groenten? Ik zal een paar een Magnum te veel gegeten hebben zeker.

   Ach ja, nu te dik en als dat er terug af is te lelijk. Want dan krijg ik die commentaar weeral, dat ik er uitgemergeld uit zie.

   • Doen waar jij je goed bij voelt.

    • ms

     Het probleem is dat ik me in geen enkele van beide situaties nog goed voel.

     Ik had altijd al een probleem met de spiegel. Dat ging over tijdens corona. Dat is nu in alle hevigheid terug.

     Het is namelijk geen gevoel, het is een wéten.

 3. Troost je, ik eet ook erg ‘gedisciplineerd’ zal ik maar zeggen.
  Ik woog altijd 58 kg en ben 1,75 m lang. Gaandeweg in de overgang ging het al snel naar omhoog ondanks dat ik niet meer at. Vroeger moest ik naar niks kijken. Nu weeg ik 15 kg zwaarder. Tel op, dat is 73-74 kg. BMI is nog oké dankzij mijn lengte – vroeger had ik eerder ondergewicht. Lager dan dit gewicht geraak ik niet meer, met het opletten probeer ik enigszins mijn lijn te handhaven. Twee jaar geleden was ik bij de gynaecoloog voor een controle. Toen ik in mijn blootje daar stond, zei hij botweg dat er minstens 5 kg af moesten. Hij wees naar mijn buik. Ik dacht dat ik door de grond zakte van schaamte. Nog nooit had iemand bij daarop aangesproken. In ieder geval ga ik bij hem nooit meer terug want ik krijg de kilo’s er toch niet af. En die vernedering wil ik niet meer.

  Ik leef met je mee en geloof je volledig.

  • ms

   Bij mij is 76 overgewicht, met mijn lengte van 1.66m. Dus zou er weer 10 kilo af moeten/mogen.

   Wat ik nu wel heb is dat niks me nog smaakt. Eet ik strikt, dan vind ik het unfair. Eet ik een specialleke heb ik wroeging.

   En vroeger, woog ik maar 56. Toen ik kinderen had ging dat naar 62 en toen kreeg ik nog steeds te horen dat ik té mager was.

 4. Ik heb ook wat overgewicht en zei tegen mijn oncoloog dat ik wel wat af moest vallen. Hij heeft mij verboden om op dieet te gaan, omdat als ik afval dat ook een teken kan zijn dat de kanker verergerd . Dus ik heb me maar bij mijn gewicht neergelegd en denk er maar niet teveel aan.
  Zolang ik me redelijk goed voel en niet teveel maar gezond eet. Hoop ik gewoon door te kunnen leven.

 5. elsjeveth

  Ik leef met je mee. Jammer dat je je zo beperkt voelt. Ik ben een stevige Hollandse type. Gelukkig heeft m’n huisarts nog nooit zo’n opmerking gemaakt. Na mijn Corona en de bijnier operatie van vorig jaar ben ik redelijk afgevallen. Het zit er niet terug aan. Wat ik wel geleerd heb is genieten van t leven kan zomaar voorbij zijn. Slank of niet

  • ms

   Wel, ik heb het formaat van het overgrote deel van de bevolking, wat altijd als normaal doorging. Dus niet mager maar ook niet dik.

   Op mijn bmi zie ik er mager, om niet te zeggen fragiel- uit. Ik zou de foto hier zetten maar ergens zie ik dat niet zitten om mezelf te onthoofden. Bovendien maakt mijn gezicht de indruk nog sterker.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén