Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De kathedraal

Als je naar een, voor jou, onbekende stad gaat, wil je toch wel weten wat er zoal te zien is. Ik dus ook.

En het valt me op dat al die websites de kerken nogal hoog in het vaandel dragen, terwijl ik die eigenlijk liever oversla. De website waar ik, volgens mij dan toch, de meeste informatie vond1, beschreef zelfs àl het bezienswaardige binnen in die kathedraal … die ik toch wou overslaan.

De regen heeft er anders over beslist. Er stonden veel mensen te schuilen in dat voorportaal, maar dat is dan weer iets dat indruist tegen mijn aard. Dus gingen we binnen. En ja we zagen de preekstoel, we zagen het orgel, we zagen de Mariakapel maar daar gingen we niet binnen. Die was niet om te kijken maar om te bezinnen. Zo stond het er. En eerlijk gezegd heb ik die doopvont niet zien staan.

Maar verder was het gewoon wat ik ervan had verwacht: een kerk, zij het een grote.

De kerststal vooraan, verscholen tussen het groen -want je moest er voor betalen- hebben we ook overgeslagen.

Wat hebben we wél gezien? Meerdere mogelijkheden om geld te storten voor de verbouwingswerken. Die stonden wel allemaal achterin.

Achteraf dacht ik dat ook dat een overblijfsel uit de bijbel is. Denk maar aan Christus die de Farizeeërs en de Tollenaars uit het huis van zijn vader/de tempel verjoeg.

Kerken zijn geen gezonde omgeving voor mijn geest. Die gaat dwalen.

En de kathedraal zélf stond in de steigers, wat jammer is, want het gebouw zelf is wel degelijk prachtig.


____________________
1 Reisroutes

Previous

Naar Brueghel

Next

Driekoningentaart

15 Comments

 1. Den Bosch?

 2. peter grey

  Ik vind het ook een mooie kerk met zijn bakstenen toren voor een natuurstenen schip. (En, zeker als de bomen in blad staan, aan een fraai plein.) Maar het klopt, die steigers verpesten het een beetje.

  • ms

   En ja, ik had ook licht gelijk met mijn bewering dat een kerk een kerk is en een kathedraal een grote kerk.

   Als ik de geschiedenis van die kathedraal ga lezen, vind ik

   (…) De kerken van onder andere Antwerpen, Mechelen, Leuven en Diest zijn wel in een verwante stijl gebouwd. Vandaar dat men spreekt van Brabantse gotiek (…)

   Het waren ook niet enkel de kathedralen die in die stijl werden gebouwd. Want of ik nu door die kathedraal loop of door de parochiekerk in Hekelgem, de stijl is dezelfde. De Kruisweg zou door dezelfde hand kunnen geschilderd zijn.
   ____________________
   1 Wikipedia

 3. Ze kregen me met geen stok in een bezienswaardige kerk, in niet één vakantie.
  Toch ging ik overstag nadat we een expositie bekeken in een naburige kerk. Het sfeertje dat ik als kind verfoeide sprak me nu aan, ik weet niet waardoor. Niet de kunststukken als altaar of orgel, de biechtstoelen wekken slechts spotlust.
  Ik denk dat het de ruimte is, zo weids(wijds?), hoog, misschien ook de stilte. Geen muziek, gekwebbel, verkeer, gedrang of chagrijn.

  • ms

   Het regende. Dat was de enige reden waarom ik er binnen ging.

   Ik vind het eerder onfatsoenlijk om dat voorportaal enkel te gebruiken om te schuilen. Dus ja …

   En dat is de enige reden dat ik er misschien nog wel eens binnen ga. Ik heb er geen nood aan, integendeel.

 4. Ik woonde op loop afstand van deze Kathedraal.
  En vanmorgen las ik bij een andere blogger ook al over deze Kathedraal.

  Eerlijk: ik ben er vaker voorbij gelopen dan naar binnen gelopen.

  Stille groet,

 5. Ik bezoek heel graag kerken en kathedralen, vraag me niet waarom.

  • ms

   Zo bezoek ik graag ruïnes. En ik kan ook niet zeggen waarom.

   Iets dat je persoonlijk aanspreekt? Of toch iets uit een vorig leven? 😉

   • Ik denk dat ik die non was uit de legende van Beatrijs. Mijn naam heb ik in ieder geval mee! 😁

    • ms

     Ik hoorde het verhaal vroeger eens, maar ik zou er niet meer aan gedacht hebben.

     Nu heb ik geen link met kastelen uit het verleden of ik zou de onhandige weet-ik-veel wat moeten geweest zijn die vergat het gasvuur uit te draaien. 😀

 6. elsjeveth

  Kathedralen, ik loop er liever op n drafje voorbij, heel af en toe laat ik me verleiden om naar binnen te gaan, in het kielzog van Chris die graag binnenkanten van zulke gebouwen fotografeert. Eenmaal binnen ben ik altijd onder de indruk van de stilte en de (schijn)heilige sfeer die er hangt.

  • ms

   Ik was niet onder de indruk, dat had ik ook niet verwacht.

   Ik loop er niet echt op een draf voorbij, maar ze noden ook niet uit tot binnen gaan.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén