Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Nog efkes wachten

We wilden naar Aachen. We wilden naar een museum en we wilden dan nog maar eens bij Die Mayersche binnen lopen.

Nu leek het me een aangewezen moment om dat volgende week donderdag te doen, het weer ziet er niet slecht uit en ik vind dinsdagen en donderdagen toch de meest aangename dagen om een uitstap te plannen, maar dinsdag was iets te snel.

Zodoende ging ik even nakijken hoe het zat qua inkom en openingsuren en zag ook de dagen dat het museum de deuren gesloten houdt. Zoals bij de meeste musea gaat het dan om kerst- en nieuwjaarsdagen, Pasen, Sinksen en evt. nog enkele andere zoals, bij dit Duits museum, een paar carnavaldagen.

Nu zag ik natuurlijk ook vermeld staan dat ze op Fettdonnerstag gesloten waren. Het zou toch niet waar zijn zeker? Het was wél waar. Ik moest nog gaan opzoeken wat Fettdonnerstag1 dan mocht zijn -het heeft ook al met Carnaval te maken- en ik besloot nog even af te wachten met plannen.

Ik heb al niks met Carnaval en dan komen ze nog stokken in de wielen steken ook.

____________________
1 Fettdonnerstag

Previous

Pakske!

Next

En de boer, hij ploegde voort

15 Comments

 1. Het is wel een interessant fenomeen, Fettdonnerstag of Weiberfastnacht. In de jaren zeventig en misschien daarna ook nog had je in Nederland zogeheten vrouwencafés. Fettdonnerstag is vrouwencarnaval.

  • ms

   Heel lang geleden hadden wij vrienden en die vrouw ging ook naar die Weiberfastnacht, waarbij ze het had over zuipen zonder venten.

   En dat is het beeld dat ik heb van Carnaval: een reden om te kunnen “zuipen”.

   Nog meer jaren geleden woonden we in de buurt van Aalst en daar doen ze dat dan drie dagen aan een stuk. Dat moet ferm plezant zijn.

   Ik weet het, ik ben saai, maar ik wil liever wél weten dat en als ik plezier heb.

 2. Een nieuw woord al kende ik wel het idee.
  Carnaval was leuk toen we jong waren. Naar de optochten in eigen dorp kijk ik nog steeds graag, je kent de politici die de maat worden genomen.

  • ms

   Toen we in de buurt van Aalst woonden, zijn mijn broer en ik met mijn vader eens naar die stoet gaan kijken.

   Later toen mijn dochter in de stoet met de dansgroep in de stoet van Assen meeging zijn we er ook geweest.

   Toen we hier kwamen wonen, was hier ook nog een stoet en kreeg ik een rauw ei op mijn voeten gesmeten.

   Maar nu gaat die stoet al jaren niet meer door, volgens horen zeggen vindt de stat het te duur om te organiseren.

 3. Rond carnaval is niet de ideale periode om in Aachen te zijn als je niet van carnaval houdt. Mijn zus zorgt ervoor dan ze dan in het buitenland is.

 4. Ik heb ook niks met carnaval en zeker niet met die donderdag met rare naam… nog nooit van gehoord.

  • ms

   Toen ik las over die Weiberfastnacht ging er iets dagen en dacht ik terug aan Claudia, die enorm veel kon verzetten (zoals men dat soms noemt).

   Ik heb het niet voor Carnaval, maar zeker niet voor zuipen.

 5. Zuipen is nooit mijn ding geweest. Carnaval ook niet. Soms ga ik eens kijken naar de stoet die hier ieder jaar plaatsvindt maar voor de rest, nee dankuwel.

  • ms

   Ik ben er dus niet mee opgegroeid, ik heb er pas mee te maken gekregen toen we er als kind waren met mijn vader en later toen ik in Aalst naar school ging in het middelbaar. Ik had er dus ook geen voeling mee.

   En dat woord “zuipen” deed het al helemaal de das om.

 6. elsjeveth

  Fan van Carnaval. De optochten en alles erom heen. Hossen en nachtenlang doorhalen doe ik niet meer, maar genieten van de sfeer op het dorp hier en in Zeeuws-Vlaanderen bij de jongens blijf ik volhouden

 7. elsjeveth

  Wel spijtig dat jullie uitstapje moet worden uitgesteld, maar wat in het (carnaval)vat zit …:-)

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén