Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Elderspeak

hulpverleners gebruiken te vaak “elderspeak” bij oudere patiënten1

We vallen in herhaling als we het nu willen hebben over de media die de blogs lezen1. Dat ze ook bij elkaar gaan spieken ondervonden we ook al meer2.

We vallen in herhaling als we het nu willen hebben over het betuttelend praten tegen mensen die ouder zijn1+2.

We vallen in herhaling als we het willen hebben over de verengelsing van onze taal1+2.

Maar we vallen niet in herhaling als we de term “ealderspeak” vertalen naar peutertaal, want dat is blijkbaar de taal dat diegenen spreken wiens ouders mama en papa hen niet leerden hoe volwassenen communiceren.

Al heeft Het Nieuwsblad het dan wel over een betuttelende behandeling2 en hoe ze het willen aanpakken.

Uitgelichte afbeelding: ____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/01/hulpverleners-elderspeak-zorg-woonzorgcentra-taal/
2 Het Nieuwsblad

Previous

De onwil van de mensen

Next

Supporteren

21 Comments

 1. Interessant dat een hogeschool een cursus organiseert waarin toekomstige zorgverleners leren dat ze volwassenen op volwassen wijze moeten bejegenen. Het lijkt me dat dat automatisch een integraal deel van de opleiding moet zijn. Behandel de zorgvrager als een individu met individuele wensen en verlangens. Dat kan betekenen dat voor de een een zakelijke, concrete benadering gewenst is en voor de ander misschien meer tijd genomen moet worden, geduld betracht, vaker herhalingen nodig zijn, wellicht eenvoudiger taal of géén taal maar een knuffel of een aai over de bol. Ook dan is er trouwens geen enkele reden iemand niet gewoon mevrouw of mijnheer te noemen, en niet ‘we’ te zeggen maar ‘u’. Als ik HoGent was zou ik in plaats van een aparte cursus aan te bieden eens gaan kijken naar de algemene opzet van de zorgopleidingen.

  • ms

   Een klein aanpassingke van jouw reactie: … dat dat automatisch een integraal deel van de opvoeding zou moeten zijn …

   Er zijn mensen bij wie ze inderdaad meer geduld en voorzichtiger aanpak nodig hebben, maar ze moeten die als uitzonderingen nemen en niet de gehele vergrijsde wereld als onmondig beschouwen.

   En ja, ik zou “mevrouw” genoemd willen worden, of ik moet tegen dan mijn voornaam veranderen.

   Als iemand zich ongelukkig voelt in die situatie is de zorg mislukt.

 2. In het WZC waar mijn moeder verblijft vind ik dit nogal meevallen. Verpleegkundigen moeten nu eenmaal hun manier van spreken aanpassen opdat de bejaarden begrijpen wat ze bedoelen en da’s niet altijd makkelijk.

  • ms

   Fout! Ze moeten hun manier van spreken aanpassen aan de bejaarde tegen wie ze spreken. Niet elke bejaarde begrijpt niet wat ze bedoelen.

   En nu behandelen ze iedereen alsof ze dement zijn.

 3. Met het taaltje van sommige zorgkundigen naar mijn moeder toe had ik het ook moeilijk. Dit niet alleen in de zorginstelling, maar ook in de jaren dat de thuisverpleging bij haar aan huis kwam. Mijn moeder was toen nog heel helder van geest en met haar oren was niks mis. Toch begon men telkens tegen haar overdreven luid te praten, traag en articulerend met eenvoudige woorden. Alsof ze een kleuter was die niets meer verstond, terwijl ze een belezen, verstandige vrouw was. Mijn moeder schaamde zich dat men haar zo behandelde. En ze zei vaak: wat een simpele duiven kreeg ik hier toch aan mijn bed. Het is niet dat ze op hen neer keek, maar ze begreep niet waarom ze zo met haar omgingen. Er is inderdaad toch werk aan de winkel, daar moet men iets aan doen.

  • ms

   Wel, volgende keer ik bij die Maria-vererende betuttelende verpleegster langsga, zeg ik er wat van. Ik ben niet zinnens me de rest van mijn leven, na elk bezoek, als een idioot te voelen.

 4. En dan die muziek die ze lieten horen: van K3 tot ‘daarbij die mooie molen.’ Allemaal kinderachtige muziek waar geen ontwikkelde oude mens (nog) naar luistert.

  • ms

   Het stoorde me eigenlijk al een beetje toen ik nog piepjong was.

   Toen was er een TV-programma voor -ik weet niet meer hoe ze het toen noemden- senioren. En dat werd toen gepresenteerd door Jan Theys, maar wacht … daar schreef ik ooit al een log over: over Rollende Stenen. Toen had ik nog geen idee van mijn slechter wordend gehoor.

   Nu wil het toeval dat ik gisteren een brief in de bus kreeg van de stad. Omdat ik dit jaar bij een bepaalde verjaardag passeer word ik uitgenodigd voor een seniorenfeest op domein ’t Park. Ik dacht eerst er naartoe te gaan om eens onder de mensen te komen.

   Maar wie komt er zorgen voor een spetterende namiddag? Gunther Levi, Luc Caals en Sabine.

   Gunther Levi, dat weet ik, die zingt bij de Romeo’s. Maar dat is alles wat ik er van weet want ik ben niet de meewiegende, meeklappende fan van noch Gunther Levi, noch van de Romeo’s. Ik zou niet weten wat en hoe die zingen. En mijn oren in één zin met muziek?

   En Luc Caals zocht ik op. Hij is een -zelfverklaarde?- komiek en die man is ouder dan ik. En in buitenwereld kan ik geen ondertitels opzetten.

   En Sabine? Wie Sabine? Welke Sabine?

   En Luc moet 8€ inkom betalen. Ik denk dat ik dit spetterend feest aan mij en mijn oren zal laten voorbij gaan.

 5. Ik ben nog wel van de stevige aanpak. Als je mij als debiel behandelt krijg je dat ook terug. Maar ik ben nog zelfstandig en baseer me op dat wat ik altijd deed en dus nog doe. Zelfstandig zijn, stevig in de schoenen staan en de kaas gewoon op het eigen brood houdend. Kleutertaal is voor kleuters, niet voor ouderen. Die behandel je in mijn beleving met respect. Niet anders….

  • ms

   Wel ik ben in normale omstandigheden helemaal niet ad rem. Ik ben dat wél als ik boos ben. Maar eer ik boos word …

   Daarom schreef ik ook dat log over die worst case scenario’s. Dan ben ik er vaak op voorbereid, precies omdat ik zoveel worst case scenario’s in de opslag heb en er maar eentje uit het rijtje dien te halen.

   En ik ben nog helemaal niet oud. Ik ben gewoon wat ouder. 😉

 6. Beide linkjes werken niet.

 7. Dat elderspeak bestaat toch al heel lang? Zo lang als die tehuizen bestaan. Alleen heeft het nu ineens een naam. En in de ziekenhuizen gebruikt men ook een apart taaltje waarin “we” de hoofdrol speelt.

  • ms

   Het is niet omdat het al oud is dat het verder gedoogd moet worden. Vroeger waren de zorgverstrekkers veelal nonnen en daar hadden de mensen opzicht voor.

   Nu niet meer. En Elderspeak? Dat was en is gewoon in het Vlaams betutteling.

   Dat ze maar elders gaan spieken als ze het toch met vreemde worden willen zeggen.

 8. Zo vaak ergerde ik me groen en geel aan die betutteling. Ook in winkels.
  Als het mogelijk is, zeg ik er wat van maar dat gaat niet altijd.
  Goeie header!

 9. elsje

  Alles is reeds gezegd in de reactie denk ik. Dan ga ik maar voor commentaar op de vrolijke afbeelding van je blog, mocht de wereld er zo uitzien als ik oud (echt oud) ben dan is dat voor mij okay …

  • ms

   Ik koos die afbeelding dan ook als tegengewicht voor de tekst. Valt het je op dat het blijkbaar drie zussen zijn? 😂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén