Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Als een koning

Sedert het begin van vorig jaar, toen Luc met zijn rug begon te sukkelen, hangen we niet meer op onze gemoedelijke manier samen op de zetel om TV te kijken.

Neen, ik hang zit in de driezit, benen er ook in, en daar een zacht fleeceke over, terwijl Luc wisselt. Hij zit ofwel op de fauteuil ofwel op de barkruk. Bij elke publiciteitsonderbreking verandert hij van zitje. Vroeger wandelde hij dan nog eens heen en weer tussen fauteuil en TV maar dat doet hij nu minder.

Dat was de simpele versie.

Tot hij op een dag vond dat die fauteuil toch wat aan de lage kant was om er uit te komen en hij er een kussen in legde …

Tot hij op een dag vond dat dat kussen toch nog dàt niet was en er een tweede bijlegde …

Tot de dag dat ik de winterdecoratie wou opbergen en ik in de kast achter die fauteuil moest zijn en die berg kussen zag. Vandaar dat ik zeg dat hij “op” de zetel zit en niet er in.

Zal hij wel lachen met mijn ton beddegoed, jà.

pske van mske:

  Mijn gedacht over de tussen-n in bepaalde woorden kan je op deze pagina vinden.Previous

Het tweede deel

Next

Folon

16 Comments

 1. Het is wel een dynamische toestand in jullie televise/woonkamer met al die verplaatsingen. De associatie koning en prinses komt nu ook bij me op. 🙂 Maar over taal, ik ben me er nu eigenlijk voor het eerst bewust van dat je ín een fauteuil, zetel, leunstoel zit, maar op een barkruk, stoel, bank, poef, de kast, toi… enfin. Het lijkt me een overbodig onderscheid waar Luc terecht een einde aan gemaakt heeft.

  • ms

   De titel luidde eerst: “De prinses koning op de …” maar ik heb dat aangepast. De associatie was er dus ook.

   De situatie kwam in het begin nogal vreemd en nogal ongezellig over, maar het wende en nu is er niks abnormaals meer aan. Misschien zou ik het nu onhandig vinden moesten we terug -zoals vroeger- op die zetel gaan hangen.

   Het “op” en “in” op taalgebied viel me op toen ik automatisch typte dat hij “op de fauteuil” zat, wat wij dus ook een zetel noemen maar ik -blijkbaar verkeerdelijk- dacht dat men het woord “zetel” in Nederland niet gebruikte. Vroeger, als kind, noemden wij de sofa (driezit of tweezit) wel “de lange zetel”. Als ik nu “in” de zetel ga zitten is het sowieso die lange. Maar hangen doe ik wel “op”. Je hebt wat teweeggebracht met die taaloverweging. 🤔

   Maar als Luc nog veel loslopende kussens gaat vinden, gaat hij binnenkort een opstapje nodig hebben om op zijn zetel te geraken. Ik denk dat ik al eerst mijn knie moet zetten, zoals we dat als kind deden. 🙂

   • We gebruiken in Nederland het woord zetel wel, maar dan is het vooral plechtig bedoeld of in een constructie als: ‘hij zit in een zetel’, bedoeld als: geen vuiltje aan de lucht, er hoeft geen moeite meer voor te worden gedaan. Zo kan bijvoorbeeld een wielrenner ‘in een zetel naar de overwinning rijden.’ O ja, het parlement kent ook zetels, dat zijn niet de stoelen zelf maar het aantal stemmen dat een partij heeft. Bijvoorbeeld: ‘De coalitie heeft 80 zetels, en daarmee een meerderheid.’ 🙂

    • ms

     We gebruiken het ook in de betekenis van zetelen en renners zitten ook in een zetel en in de politiek loopt het dan ook gelijk.

     Maar wij hebben geluk, wij zetelen ook. 🙂

 2. Haha, ik dacht ook aan de erwt. 🙂
  Is een verrijdbare kruk niets voor Luc?

  • ms

   Raar hé, dat die prinses en haar erwt zo algemeen gaan oppoppen.

   Een verrijdbare kruk? Neen, want dan is het “zitje” het zelfde. Dat is wat hij wil afwisselen.

 3. Voor het lijdend voorwerp is het maar een pijnlijk gedoe allemaal…..Is er nu niemand die hem serieus neemt en zijn pijn kan verzachten?? (mannen en pijntjes…)

  • ms

   Het werd en wordt wel serieus genomen: mri-scan, botscan, drie sessies kinesiste en dagelijkse oefeningen. Bijkomend heeft hij ook nog een warmtekussen en wrijft hij regelmatig Algipan.

   Maar het risico tot hervallen zit er altijd in.

 4. Zo blijft men min of meer in beweging.

  • ms

   Volgens de kinesiste is langer dan een half uur zitten niet zo best en kan het de pijn uitlokken.

   Daarom ook dat wij, als we met de auto onderweg zijn, de snelwegparkings wel eens een bezoekje brengen. Dan loopt Luc een beetje heen en weer en voor mijn artrose is het ook niet slecht.

 5. Wij zitten/hangen ook niet meer samen op de zetel. Niet vanwege mijn man zijn rug, maar omdat hij altijd tegen mij in slaap viel en dat was ik een beetje beu. Ik zit nu in de 3-zit, benen er ook in, zonder fleeceke evenwel want de haard brandt altijd nogal hard. Hij zit in een losse fauteuil. Hij valt er evengoed in slaap maar ik heb er geen last meer van.

  • ms

   Als Luc vroeger in slaap viel wist ik het zelfs niet, behalve als hij na het programma vroeg: “Wie was nu eigenlijk de dader?” 😂

   Bij ons is het ook warm genoeg, maar toch neem ik die lichte fleece er bij. Past wel wat bij mijn slaapstijl onder mijn ton beddegoed. 😉

 6. elsjeveth

  Ja die prinses kwam bij ook ineens binnenrollen met haar erwt :-).
  Ik zit op onze nieuwe bank, heerlijk stevig in de rug. Chris resideert in zijn vintage coffee-lounge zetel. Zo ziet het er echt uit als hem ziet zitten.
  En zo af en toe 🙂 zitten we allebei met de ogen dicht naar tv te kijken

 7. Vaak wisselen van houding. Ik denk dat Luc goed bezig is, wel vervelend met al die kussens die maar blijven groeien.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén