Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De ton beddegoed ofte “het lood”

Slaap ik graag met een ton beddegoed op bed zijn er wel mensen te vinden die dat raar vinden, al zijn er wel meer die daar ook van dromen. Ik heb dat altijd een vorm van beschermend gevonden, mijn nestwarmte.

Hoe warm een hotelkamer ook is, met gepast beddengoed inbegrepen, verkies ik mijn niet verwarmde slaapkamer met het fleece beddengoed, winterdekbed en een aantal Sole Mio’s. Ik kan het koud hebben ’s nachts in een hotel, zonder het echt koud te hebben.

Blijkbaar is dat niet zo abnormaal als ik het zo lees. Het werkt als een knuffel voor een pasgeborene1. Dat zei ik toch!

pske van mske:

  Mijn gedacht over de tussen-n in bepaalde woorden kan je op deze pagina vinden.

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

De koeien

Next

Zwemmen of niet zwemmen

12 Comments

 1. Zelf heb ik geen behoefte aan gewicht op me ’s nachts (overdag trouwens ook niet, nu ik eraan denk), maar ik geloof dat ik het koesterende van een dik pak dekens wel begrijp. Als kind vond ik ingestopt worden heerlijk, dat alles veilig en stevig om je heen zat, een soort pantser tegen de wereld buiten de dromen. Een oom van me droeg altijd een alpinopet, buiten en binnen, de hele dag. Hij sliep er niet mee, geloof ik, maar dat was het enige moment dat-ie hem afzette. Die pet was zijn helm.

  • ms

   Ik heb het niet snel koud, dus denk ik dat het daar niets mee te maken heeft.

   De paar keren dat mijn vader me in kwam stoppen vond ik het ook heerlijk. Nu doe ik het zelf. Ik trek een tip van mijn dekbed onder mijn ene oor en bedek mijn ander, maar dat heeft dan weer een ander doel.

   Maar hoe het juist gebeurt weet ik niet, maar dat dekbed past precies, in die mate dat ik ’s morgens soms moet vechten om er tussenuit te geraken.

   Wij zijn dus aan elkaar gehecht, dat dekbed en ik. 😂

 2. Het gaat hem om het beschermend gevoel. Dat het lekker warm voelt is meegenomen.

 3. Vroeger vond ik het ook heerlijk, bij strenge vorst werden er ook nog winterjassen over de dekens gespreid. Nu is goed instoppen het belangrijkste, één piepklein kiertje kan me al wakker maken.
  Je kunt ook verzwaringdekens kopen, het schijnt dat ze het gewicht beter verdelen.

 4. Ik begrijp het wel, maar voor mijzelf kan ik het niet verdragen. Ik krijg het snel benauwd.

  • ms

   Ik kan niet verdragen dat mijn neus en/of mond niet rechtstreeks zouden kunnen ademen, dus daar mag zeker geen deken of laken over liggen, maar verder heb ik het wel graag dik. Soms lig ik er in gedraaid, al weet ik zelf niet hoe dat gebeurt. Mogelijk is dat het dekbed dat dat doet. 😁

 5. elsjeveth

  Dat gevoel van ingestopt zijn dat is een heerlijk veilig gevoel. Mijn moeder kwam ons altijd even ´instoppen´ bij mijn jongens deed ik hetzelfde en ik zie dat ze die gewoonte hebben overgenomen en hetzelfde doen bij hun kleintjes.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén