Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het park

Het was in mijnen tijd, die ondertussen ook wel de ouwen tijd kan genoemd worden, de gewoonte dat bij een toekomstig kleinkind, de grootouders in hun portemonnee sprongen en alles voorzagen wat zo een nieuwe wereldburger zou kunnen gebruiken.

Verder was het in die tijd ook de gewoonte dat die spullen dan doorgegeven werden voor nakomelingen van broers en zussen, wat betekent dat het mogelijk kon zijn dat zo een tien jaar na de geboorte van Zoon, Broer ineens kon zeggen dat mijn kinderbed en het park -nu babybox geheten- bij hem in de serre stonden en of ik dat wou komen halen. Al het andere had de stormen des levens niet overleefd.

In dat houten bedje heeft Ella nog geslapen, toen ze hier in het begin logeerden, maar niet lang.

Dat houten kinderbedje en dat houten park stonden hier dus op de boekenkamer herinneringen op te roepen en stof te vergaren.

Bij mijn laatste grote opruimactie, nu een paar maanden terug, besloot ik dat het nu toch wel tijd werd om er afscheid van te nemen. We namen ze mee naar een Kringwinkel.

Het kinderbed wilden ze wel, maar dat park niet. En hij vervolgde dat de mensen nu toch anders met hun kinderen omsprongen … voorzichtiger vooral … en hij keek me met ontzette ogen aan.

Ik was als van de bliksem getroffen en voelde me plots bekeken als kindermishandelaar en zeggen dat Zoon er enkel – dik tegen zijn goesting- in zat terwijl ik ging strijken en dat mijn dochter er niet uit wou.

We laadden het park weer in de auto en namen het weer mee naar huis.

Niet zo lang geleden vertelde ik dat voorval aan iemand die me zei dat ik dat aan een instantie hier -die spullen voor moeders verzamelt- kon geven. Ik denk er niet aan.

Het staat nu op onze zolder, onder een wit laken, herinneringen op te roepen -zij het nu ook een minder toffe- en stof te vergaren en ik denk dat diegene die het ooit, na mijn verscheiden, op die zolder vindt er misschien mee naar een antiquair kan trekken.

Previous

Muurdecoratie

Next

Boodschap voor boodschappers

18 Comments

 1. Onze kinderspullen zijn inmiddels al decennia lang geleden doorgegeven. Net als zoveel andere zaken. Ik vrees dat een deel daarvan allang niet meer bestaat….:) Maar bij de Kringloop hebben we wisselende ervaringen met wat men wel en niet wil innemen. Soms wil men echt niet alles meer hebben. Want men zit soms vol met veel van hetzelfde en omdat de doorloop van die spullen te laag is blijft men er mee zitten. Onlangs zag ik bij de grofvuil-stort een auto van de Kringloop gewoon allerlei spullen dumpen. Dat zullen veel gulle gevers nooit bedacht hebben…

  • ms

   Van mij krijgen ze niks meer. Dat ze iets niet willen, tot daar aan toe. Maar de manier waarop kan wel beter.

 2. Wat een vreemde reactie, alsof je een ontaarde ouder bent. Terwijl het juist een veiligheidsding was…

  • ms

   Precies. Je verwacht je niet aan zoiets en ik vond het nogal neerbuigend met een vernietigende ondertoon.

 3. Nou mijn beide kinderen hebben vroeger in de box gezeten, die stond voor een groot raam (dat niet open kon) zodat ze lekker naar buiten konden kijken . En ik kon intussen gewoon mijn huishouden doen, stofzuigen, ramen lappen enz. Er kon niets gebeuren met je kleine. Later heb ik de box weer doorgegeven aan een nichtje die een kindje had en graag de box wilde hebben. Trouwens het bedje heb ik nog lang gehad, en de kleinkinderen hebben er nog in geslapen toen ze kwamen logeren.

 4. Na het overlijden van mijn moeder moesten we het huis leeghalen. Het is ons ook opgevallen hoeveel er werd geweigerd door de kringwinkel. Zoveel zaken die eigenlijk te mooi of te goed waren om weg te gooien, maar dus niet gewenst door de kringwinkel. Dat vonden wij ook vreemd.

  • Mijn kleinzoon zit af en toe nog in de box. Soms kan het niet anders want je kan de kleine toch niet overal meenemen in huis? Of zie ik dat verkeerd 😑… Ben natuurlijk ook van de oude stempel.

   • ms

    Er zijn bezigheden die moeten gebeuren en waarbij een kind meer gevaar loopt dan in een park, zoals strijken, zoals dweilen …

    Misschien wacht men nu tot de ander thuis komt zodat er ene de kleine kan vasthouden.

    Ik had liever mijn zaken aan de kant, echt wel. En terwijl je bezig bent kan je ook nog tegen die kleine babbelen.

  • ms

   Ze zijn niet zo “sociaal” als ze zich voordoen maar berekend. Ze zijn volgens mij gewoon commercieel. En sedert ze niet meer in hangars en pakhuizen zitten, maar in verkoopspaleizen, is het nog veel erger geworden.

 5. Soms vraag ik mij af hoe ik het overleefd heb met al die “gevaarlijke” spullen die mijn moeder toen gebruikte. Waar de spullen van onze kinderen gebleven zijn weet ik niet. Ergens op zolder bij familie denk ik.

 6. elsjeveth

  Er komen ineens allerlei grappige herinneringen boven nu ik je blog lees.
  Toen onze Luk pas geboren was en een Vlaamse collega op kraamvisite kwam zei ze wat een mooi park heb je staan zeg.
  Park, park ? Ik had geen idee wat ze bedoelde. Ze bedoelde de (toen) ultra hippe box (zoals wij dat noemen).
  Sindsdien hebben we met (niet Vlaamse) vrienden vaak de grap uitgehaald: Luk zit in het park…oh nee, hoezo dan 🙂
  En over de veiligheid of zgn. mishandeling gesproken.
  Luk, Rick, Xavi, Jace, Roan en tot voor kort Katie hebben dankbaar gebruik gemaakt van ´het park´.
  De ene zat er minder graag in dan de ander, maar het was juist veilig als ik aan het koken, strijken of even de was moest binnenhalen.
  Het park staat nu boven bij Luk ´stof te happen´ maar hij doet het niet weg. Was het alleen al om het verhaal

  • ms

   Daarom heb ik die “babybox” erbij genoemd, omdat ik niet wist of “een park” algemeen gebruikt werd.

   En ja, het wás veiliger bij bepaalde bezigheden.

   Voor de herinneringen derd ik het niet weg. Nu zeker niet meer.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén