Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kunst op ronde punten

In de titel zit eigenlijk al een fout. Want een rond punt is geen rotonde1. En net zoals bij: “een mus is een vogel, maar een vogel is daarom nog geen mus” wordt dat in dit geval: “een rotonde is een rond punt, maar een rond punt is daarom nog geen rotonde”.

Dus vraag ik me af: “waarom kunst op rotondes2” want je ziet het een beetje overal, van mooi naar poeh, van kunst naar kitch.

Dan vind ik ergens een antwoord dat zegt dat kunstenaars willen dat hun kunst gezien wordt3. En volgens dezelfde bron zijn er wel degelijk liefhebbers. Wel, dat is waar, daarvan zit er hier een op dat toetsenbord te tokkelen. Hoeveel foto’s ik zo al nam van één of andere rotonde, hoeveel mislukte ook omdat je er niet bij kan of omdat er te veel verkeer is om een mooie foto te maken. Jammer.

Maar er komt ook tegenstand. Sommigen vinden dat het het teveel de aandacht afleidt en dus niet goed is voor de verkeersveiligheid4.

Blijkbaar kan een kunstenaar of gemeente geen kunstwerk laten plaatsen op een rotonde. Daar bestaan ook regels voor. Er dient een toelating gevraagd te worden voor de realisatie en plaatsing van kunstwerken op rotondes buiten de bebouwde kom5.

Nu nog efkes proberen ergens een lijst van kunstwerken, mét de naam van het werk en de naam van de kunstenaar, zien vast te krijgen en dan weten we tenminste wat we zien.

pske van mske:

  Ik ben nog even in mijn oudere foto’s gaan zoeken en heb de foto’s met rotondekunst opgevist. Een paar stonden echter al op het blog, die plaats ik nog maar eens.

____________________
1 Rotonde of Rond Punt
2 Rotondekunst
3 Het Nieuwsblad
4 Het Nieuwsblad
5 Dienstorder
____________________

Previous

Een extraatje

Next

Eau de Cologne

13 Comments

 1. Je hebt toch best een aantal heel behoorlijke foto’s weten te maken ondanks dat je er niet goed bij kon. Sommige objecten vind ik mooi, zoals die brouwketel en het rode golfmeisje. Ik kan me toch ook wel voorstellen dat het af kan leiden. Ik zou mezelf achterom kunnen zien kijken om na te gaan waar het balletje gebleven is. 🙂

  • ms

   Ze zijn allemaal, behalve de badeenden, vanuit een rijdende auto gemaakt. Je kan moeilijk -om niet te zeggen “niet”- stoppen op een rond punt.

   Ik zou het jammer vinden moesten ze het decor niet meer opsieren. Er staat zoveel “kunst” in het straatbeeld dat het niet haalt bij wat op die rotondes staat.

   En over afleiding gesproken, zouden ze dan niet eerst beter de wildgroei aan verkeersborden aanpakken. En mens kan door de bomen het bos de bomen niet meer zien.

    pske van mske: Ik wéét dat het “door de bomen het bos niet meer zien” is, maar in dit geval klinkt het omgekeerde logischer.
 2. Hier op de rotonde vlakbij staan ook enkele beelden. Gelukkig trekken ze niet te veel de aandacht want dat rotonde wordt als het gevaarlijkste van West-Vlaanderen beschouwd.

 3. Van mij mag het, ik vind het wel aardig, Wat goede of minder goede kunst is weet ik niet maar dat hindert niet.

 4. Ooit, een jaar of tien geleden, reden we van Brussel naar Roermond. Dwars door Belgie en eindigden niet ver van de Nederlandse grens op een rotonde waarop een Starfighter straaljager stond. Op een hoge paal. Die heb ik na te zijn geparkeerd een stukje verderop uiteraard op de foto gezet. Dat zijn tenminste objecten die me aanspreken. De meeste rotondes in NL zijn zo druk dat je op alles moet letten qua verkeer dat je wat OP die rotonde uitgestald staat volledig uit beeld verdwijnt…..:)

  • ms

   In Sint-Truiden, dicht bij het militair domein1 staat er ook eentje op een rond punt, maar dat is een Fouga Magister MT03.
   ____________________
   1 Brustem

 5. elsjeveth

  In de randstad zag ik ´gesponsorde´ rotondes. Met reclames van lokale bedrijven…zou het dan zo slecht gesteld zijn met de gemeentekas daar?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén