Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Weeral bollekes kleuren

Moest ik nu mogen en niet moeten, zou ik misschien wel gaan omdat het een recht is.

Nu ik moet is het een verplichting en vind ik het verloren tijd.

Dat is niet echt zo, het voelt zo aan omdat door deze verkiezingen de maandelijkse boekenmarkt niet kan doorgaan.

En dat gaan ze in oktober nog eens dunnetjes overdoen, als we moeten gaan stemmen voor de gemeenteraad.

Die blijkt dan wel niet langer verplicht te zijn, maar ze hebben wél de zaal nodig natuurlijk.

Previous

Goede raad

Next

Het opgeloste raadsel

21 Comments

 1. Zit het rode potlood aan de ketting? Tijdens corona kreeg hier ieder een eigen potloodje dat je mee mocht/moest nemen. Ik heb er nog een in een jaszak. 🙂 Stemplicht hebben we in Nederland niet. Komt het voor dat in België iemand echt vervolgd wordt wanneer hij/zij niet komt opdagen?

  • ms

   Ja, het rode potlood zit aan de ketting.

   Wij hadden verkiezingen in 2021, maar of het er toen nog zo streng aan toeging met de coronamaatregelen kan ik me, met de beste wil ter wereld, helemaal niet herinneren.

   Of ze vervolgd worden? Eigenlijk is dat ook een verhaal dat telkens terugkomt.

   Bijzitters die niet opdagen zouden wel bestraft worden, maar in realiteit zijn er dat telkens maar een paar die prijs hebben. Dus afhankelijk van het humeur van één of andere.

   Kiezers die niet opdagen is zowat het zelfde verhaal maar of er veel of weinig een boete, of wat dan ook, krijgen is eigenlijk nooit echt duidelijk. Het lijkt me eerder een afschrikmiddel.

   Maar ik ga het risico niet lopen, want ik ben al een paar keer te veel de zondebok geweest.

   En net nu las ik weer een artikel met een omslachtig antwoord: beboet worden niet-stemmers haast nooit1.

   ____________________
   1 Het Nieuwsblad

   • Is het bij jullie echt nog bolletjes kleuren met een potlood?

    • ms

     In het dorp waar ik nu meer dan 20 jaar geleden woonde, was het al met computer. Hier nog altijd met potlood.

     Maar ik las net dat er al op een paar plaatsen problemen waren met de computer. Dus leve het potlood! 😉

     • Nu ging het bij ons vlot (het was ook nog vroeg), maar vorige keer zijn we ook onverrichter zake terug naar huis gemoeten om een uur later terug te keren.

  • Mijn schoonbroer, inmiddels 79, heeft nog nooit in zijn leven gestemd. En is er ook nog nooit voor vervolgd. Als de politierechtbank al te weinig tijd heeft om ernstige zaken af te handelen, wanneer zouden ze zich dan moeten bezighouden met zulke futiliteiten.

 2. Wat moet dat moet. Niet leuk maar wat doe je eraan.🙄

 3. Wij kennen geen verplichte opkomst, vandaar dat die voor het EVP 45% of zo was. Voor het eigen Parlement, waar het echt gaat/ging over de strijd tussen rechts of links, kwam 85% op. Hier gaat alles nog met het rode potlood. Omdat de stemcomputers van jaren geleden eenvoudig te hacken vielen…

  • ms

   Momenteel zijn er problemen bij het computerstemmen, maar wij, met ons rood potlood, zijn er maar mooi vanaf. 😉

 4. elsjeveth

  Ja het potlood zat bij ons (donderdag) ook weer aan een kettinkje.
  Bolletje ingekleurd en we kunnen weer voort (hoop ik) op naar een betere wereld

 5. Hier is het eenmaal stemmen met de stemcomputer geweest, maar nu is het de laatste tijd ook weer het rode potloodje geworden, ik weet niet wat daar de achtergrond van is en het interesseert me ook niet. Ik ga wel altijd stemmen, ik ben blij dat we dat mogen doen. Het potloodje lag nu ook weer vast aan een touwtje, ik weet niet wie er zoiets mee zou nemen, ik heb het van de keer dat we allemaal een eigen potloodje kregen vast ergens tussen de kleurtjes voor de kleinkinderen gestopt.

 6. Ik ben ook voor stemrecht, niet voor stemplicht. Iemand met stemrecht, stemt doordacht. Iemand met stemplicht, stemt te vaak omdat het moet en doet zomaar wat.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén