Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ieder met zijn vlag

Net als alle vorige keren, bij de oproep om de Belgische driekleur uit te hangen voor één of ander voetbaltornooi, zuchtte ik.

Maar toen ik zei dat er wel meer te beleven viel dit jaar, niet enkel die voetbal, en dat er wel meer sporten waren en sportevenementen waarin landgenoten hun beste beentje voorzetten, wist Luc me te vertellen dat ze dat in Landen ook hadden gedacht en toestemming kregen van het Belgisch Olympisch Comité. Daarom hangen er in Landen dan ook vlagjes met het Team Belgium logo aan de bloempotten in het centrum1.

Ik weet het, het is een slechte foto. We konden niet even halt houden, er kwam een bus van de Lijn en die heeft een tijdschema dat hij moet volgen.

Het is niet de enige vorm van favoritisme die ik merk. “Vive le Vélo” wordt pas vanaf volgende zondag -na al een volledige week Tour- uitgezonden. De uitleg van de VRT vind ik een lachertje. Ze noemen het “te veel sport2“, ik zeg “te veel voetbal”.

Maar wakker lig ik er niet van, want Vive le Vélo is ook niet meer wat het geweest is en bovendien komt hun ondertiteling voor slechthorenden nogal dikwijls op een holletje achterop gelopen. Ik keek vorig jaar al haast niet meer. Dit jaar zal dat -denkelijk- helemaal noppes worden.

En ik denk ineens spontaan aan een liedje van lang geleden …

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Gezond eten is duur

Next

Wegenwerken en omleiding

14 Comments

 1. Teveel voetbal, ik weet er alles van. Dan moet je eens naar Nederland komen. Hier kleurt alles oranje. Niet alleen de vlaggen. De mannendragen oranje shirts, de vrouwen oranje jurken, zelfs oranje haar, oranje taartjes, je kan het zo zot niet bedenken. En wij doen er ook aan mee want vandaag komt mijn kleinzoon slapen en mijn echtgenoot kocht voor hem, een -jawel- oranje shirtje!

  • ms

   Voor mij hoeft het allemaal/helemaal niet maar ik vind het, van Landen dan, wel mooi dat ze de anderen niet in de kou laten staan.

 2. Hier geen vlag. Van huis uit werd er alleen gevlagd op belangrijke dagen en verder nooit, ook geen sportvlaggetje, wimpel of vaantje.
  Mijn man kocht hoogstens een oranje petje maar zat wel aan de buis geplakt bij alle evenementen. Fietsen, tennis, voetbal, enzovoorts.

  • ms

   Luc heeft wel een paar vlaggetjes en petjes en sjaals van vroeger … in een doos in de kast.

   Maar kijken doen we wel, Luc meer dan ik, maar hij kijkt niet naar alle voetbalmatchen.

   Voetbal en gemotoriseerde sporten laat ik voor wat ze zijn..

   En zo zijn er nog wel enkele sporten die ik wel volg maar niet naar kijk.

 3. Ik ben niet zo van de gekte voor een dag. Het Nederlands elftal voetbalt dit weekend weer. Het zal… Ik kijk er naar en juich als ze goed spelen. Maar de vlag uit? Wielrennen is hier geen groot thema. Net zo min als carnaval. De Amsterdammer is niet zo van dat gedoe. Maar nieuwkomers in onze steden zijn dat wel. Die hangen vooral de eigen landsvlaggen uit en toeteren in optocht door de straten als ‘hun’ elftal heeft gewonnen. Over wielrennen hoor ik ze nooit….

  • ms

   In ons dorp hangen een paar vlaggen, zo ook bij onze buurman. Daar hangen een Belgische driekleur aan de gevel en een paar vaantjes voor de ruiten.

   Luc kijkt wel naar meerdere matchen maar niet allemaal.

 4. Vlaggen doe ik niet en ik heb ook geen oranje kledij, maar het dorp waar ik nu ben is wel versierd en voetbal kijken doe ik ook. Alleen de tour schiet er dit jaar bij in vrees ik.

  • ms

   Wij hebben wel een vlag. We hadden er ooit een gekregen bij de aankoop van een trapladder -jawel- maar omdat er publiciteit op stond hebben we een echte gekocht zonder publiciteit. Dat had toen niks met sport te maken maar met een ander Belgisch gevoel in slechte tijden.

   De Tour, poeh, ik weet niet. Ik kijk graag, maar die ene renner die mee rijdt, die kan ik echt niet hebben. Je weet wel die ene die “Money Money” heet.

 5. Wij hebben niet eens een vlag in huis.
  Bij ons in de gemeente is de tent, van waaruit op groot scherm werd uitgezonden, alweer afgebroken. De organisatoren hebben daar waarschijnlijk dik hun broek aan gescheurd. En dat allemaal voor elf veel te veel betaalde mannekes en een bal.

  • ms

   Het kan me allemaal niet deren behalve als ik er persoonlijk last van heb. Wat was het deze week ook alweer? De Franse grens ging dicht omwille van mogelijke rellen. En dat in de week dat velen op vakantie vertrekken?

   Nu ja, ik hoorde niet bij die vakantiegangers ook niet. En die moesten dan maar regelen dat ze dan die grens niet over moesten, natuurlijk. Maar normaal vind ik het niet.

 6. Ik houd het bij de toer de Frans. De rest hoef ik niet te zien.
  Een vlag heb ik niet. Dat laat ik aan de buren over.

  • ms

   We hadden nooit een vlag nodig, maar toen er in een bepaalde periode zo hard op “de Belgen” hun kop gekakt werd, kochten we er een.

   Ze mogen weten dat er mensen zijn die fier zijn om Belg te zijn, maar dat gaat dan helemaal niet over voetbal noch sport.

   Laat ons zeggen dat ik voor mezelf spreek. Wat Luc daarover denkt, moet je maar aan Luc vragen.

 7. elsjeveth

  Teveel sport, het geldt niet voor dit huis. We zitten aan de buis voor de tour, de voetbal en straks de Olympische spelen. De straat is oranje gekleurd, de boom voor ons huis heeft een juichcape (oranje dus).
  Och het houdt ons van de straat , we zijn er zoet mee, en samen de geburen of de kinderen maken we er mooie dagen van.
  Spijtig dat zuslief er niet meer is, we deelden altijd onze voorkeuren en afkeuringen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén