Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het -dagelijks- Brood

Sedert we hier iets meer dan 20 jaar geleden kwamen wonen hebben we al op verschillende plaatsen ons brood gehaald. De enige bakker die er toen al was en er nog is had bij ons eerste contact het vriendelijke antwoord klaar dat hun klanten voorrang hadden. Wij hebben die klanten hun voorrang gelaten.

Zo af en toe kwam er wel eens een nieuwe bakker maar die verdween ook alweer even snel.

In tussentijden, zonder bakker, brachten we dan brood mee van elders onderweg uit een broodautomaat of gewoon van bij Colruyt of we bakten zelf.

En toen, iets voor Corona kwam er een bakker van een kleine keten en wij waren opgetogen en blij. Die had heel lekker volkorenbrood en wij waren klant, mét klantenkaart.

De bakkerij ging werken met herbruikbare boodschappentassen. De bedoeling was dat je er twee kocht en telkens de lege inruilde voor de gevulde bij een bestelling.

Na een poos vond Luc dat het prijsverschil tussen het wit brood en het Zweeds -ook wit- brood van Colruyt toch wel een testje waard was, waarna ik nog enkel mijn volkorenbrood bij de bakker haalde. Maar voor dat ene brood deden wij geen voorafgaande bestelling meer, maar gingen gewoon een volkorenbrood kopen met dus steeds dezelfde boodschappentas.

En toen kwamen er verschillende voorvallen zo heel erg kort na elkaar:

  • Alles ging goed tot de dag dat ik in de winkel stond en die tas had vergeten. Maar, zo zei ik, ze konden me gewoon de andere meegeven. Toen bleek dat die er niet meer was. Ze hadden dat systeem afgevoerd. En ergens voelde ik me bedot. We hadden die tas betaald.Niet dat het niet opgelost werd, ik kreeg een andere evenwaardige tas. Maar de manier waarop ik het te weten kwam vond ik niet zo prettig. Net of ik er om gevraagd had.
  • Ik had wel al meermaals nagekeken en opgezocht hoe het kwam dat volkorenbrood soms bruin was en soms heel donkerbruin. Dan blijkt dat dat donker brood donkerder wordt gemaakt met met gebrande mout of met gekarameliseerde suiker.
  • De bakker ging tijdelijk dicht. De bakkerij zou nog wel bakken maar in de winkels kwam een gerant.
  • Bij mijn bloedonderzoek vertelde de dokter mij dat ik wat moest oppassen met suiker. Ik had een lichte verhoging van het suikergehalte in mijn bloed.

Op zoek naar een volkorenbrood liep ik dus maar eens bij de eerstgenoemde bakkerij binnen maar daar hadden ze -maar weer- geen brood voor mij en ik stapte dan maar de Delhaize binnen en kocht een brood. Dat is nu eens een winkel waar ik niet graag kom, maar ach hij was toch in de buurt.

Dat volkorenbrood viel nogal mee, dat van Colruyt smaakt me niet. Dat van Lidl vond gratie in mijn ogen.

Dus heb ik nu een paar maanden Lidl brood gegeten. Moet ik nog vertellen dat we na de heropening van de bakkerswinkel niet terug zijn gegaan?

Ik eet nu ook geen Lidl brood meer. Na een poosje ging dat ook tegensteken.

Toen ik las dat speltbrood beter was om een buikje tegen te gaan, dacht ik wel dat speltbrood momenteel wel een hype bleek te zijn, maar probeerde het toch … en probeer nog verder …

Previous

Iet plezant doen … maar

Next

Pas op! Neppolitie!

17 Comments

  1. Dat er zoveel verschil in brood is! Ik merk het ook. Mijn vaste bakker is op vakantie geweest en in de tussentijd kocht ik mijn bruinbrood bij de andere bakker om de hoek. Het is best te eten hoor, maar ik ben blij dat de vaste bakker terug is. Je zou toch zeggen dat brood brood is, maar nee. In Nederland had je vroeger King Corn uit de fabriek. Op de televisiereclame ging een jochie bij Japie wonen, want daar hadden ze dat uiterst kleffe witbrood. Je kon er geweldig mee vissen maar verder was het nergens goed voor. In mijn kindertijd was ons brood grijs, niet bruin of wit maar grijs. Soms zaten er korsten van oud brood in meegebakken. Later kregen we de ‘warme bakker’. Dat heb ik altijd een beetje een vieze naam gevonden.

    • ms

      Ik heb altijd geweten dat wij ons brood altijd bij een echte bakker hebben gehaald, van kindsbeen af.

      Dat was wel altijd wit brood. Tot ik besloot dat ik wel eens bruin of donker of Waldkorn wou. Dat verkocht onze toenmalige bakker ook.

      Grijs brood had die ook, al dacht ik toen dat het een dialectwoord was voor wat wij als bruin brood kenden.

      En toen kwamen we in Landen en was er een bakkersprobleem. We hebben jaren van bakkers onderweg brood meegebracht. En nu we op pensioen zijn zien we ons verplicht om supermarktbrood te kopen.

      Al is dat Zweeds brood van de Colruyt ook dagvers en lekker.

      En voorverpakt brood wil ik sowieso niet.

  2. Wij halen ons brood bij een bakker over de grens in België. Brood kan veel verschil hebben.

    • ms

      Wel ja, we hebben dus ook ondervonden dat Nederlands brood ons niet zo ligt.

      In de hotels waar we waren was dat wel vers brood, maar soms ging het op de maag liggen. Te zwaar? Ik weet het niet.

      Het was niet overal zo, er waren wel een paar hotels waar het niet zo was. Ook afhankelijk van de bakker waarschijnlijk.

      En nu is het hier ook een testen van wat wel goed is en wat niet. Zoals ik zei is het volkorenbrood van Colruyt niet goed. Dat van Aldi probeerde ik niet. Dat van Delhaize en van Lidl vielen mee, maar na verloop van tijd gaat dat tegen steken.

      In het speltbrood dat ik nu neem zit meer smaak en ik hoop dat het eindelijk een blijver is.

  3. Ik sluit mij aan.
    Het beste lekkere brood vinden is nog steeds een hele zoektocht.
    Vriendelijke groet,

  4. Bij ons in de gemeente zijn er nog slechts twee echte warme bakkers. De rest verkoopt brood (of koeken) dat als halffabrikaat in de winkel binnenkomt en daar afgebakken wordt of dat gewoon tout court binnenkomt en in de rekken wordt gelegd.

    • ms

      Hier is er dus geen meer. Die ene is ook zo een half keten met winkels een beetje overal in de buurgemeenten en die waar wij gingen, was ook zo. Daar werd het brood dagelijks wel geleverd.

  5. Hier zijn er veel bakkers te vinden. Dat is een luxe als ik lees hoe het bij jullie gesteld is met weinig bakkers in de buurt.

    • ms

      Dat mag je wel zeggen. Als je op zondag bij die ene bakker voorbij rijdt, staan ze in de file van bij de beenhouwer. 🙄

  6. Donkerbruin brood wordt inderdaad ‘geverfd’ met stroop of iets dergelijks, al veel langer. Zodra mijn man dit hoorde hoefde hij het niet meer en at weer gewoon volkorenbrood, uiteindelijk een prima soort.
    Zelf eet ik alleen witbrood, zonder trucjes en overdreven duurte, de goedkoopste van de Aldi. Die doet me denken aan het bakkersbrood van mijn jeugd.

  7. elsjeveth

    Wat ik niet zo goed snap uit dit verhaal, dat je bij de 1e bakker niet geholpen werd omdat ´de klanten´ voorrang kregen? Je bent toch ook een klant…of gaat alles op bestelling?
    Wij boffen in het dorp met een heuse warme bakker, keuze genoeg aan alle soorten brood. Op = op dat wel.
    Chris gaat voor ´breadpit´ licht tarwe met zaden, ik zwicht voor ´papegaaienbrood´ licht tarwe met grovere zaden/pitten en af en toe een maisbrood.
    Een fijne bakker met gevoel voor humor te merken aan de namen die zijn broden krijgen.
    Ook verkoopt hij ´Tomcroese´ de variant op tompouse en crompouse.

    • ms

      Wij kwamen hier pas wonen, wilden een brood en kregen dàt als antwoord. Dus eigenlijk misten ze daarmee een mogelijkheid om een nieuwe klant binnen te halen.

      Dat antwoord kreeg ik eerder ook al eens, vele jaren geleden, toen ik een jaar of 13 was en onze TV een mankement had. Mijn moeder stuurde me naar de hersteller. Die zijn moeder zei precies het zelfde.

      Alleen waren ze bij ons thuis niet zo rancuneus als ik. Ze zijn er later wel een nieuwe TV gaan kopen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén