Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een struikelblok

Ik wou eens voorzichtig iets proberen aan te kaarten al besefte ik wel dat ik me op glad ijs zou begeven, maar kijk, ik ben altijd een beetje naïef geweest en zal dat ergens nog wel zijn.

Het begon met een krantenartikel. Ik had er mijn bedenkingen bij. En daarna kwam er nog een krantenartikel waar ik mijn bedenkingen bij had en als gevolg van dat tweede, kwam er nog een derde.

Toen dacht ik: “Ik schrijf er over” en uiteindelijk vond ik het ijs toch maar te glad, want als je over dat onderwerp begint moet je oppassen dat je niet gaat struikelen over terminologie die niet geaccepteerd wordt.

Bovendien is er ook nog mijn naïeve kant die het waarschijnlijk helderder ziet dan het in werkelijkheid is.

Het waren krantenartikels over geslachtsneutraliteit, beter bekend als genderneutraliteit. Maar wie heeft in ’s hemelsnaam dàt woord ineen geflanst?

Previous

Auto’s in stads- en/of winkelcentrum

Next

Koe doet kak

16 Comments

 1. Je hebt van die woorden die een jaar geleden nog onbekend waren maar waar men nu de mond van vol heeft. Geen idee waar dat woord vandaan komt.

  • ms

   Eén of andere die dacht er een chique schwung aan te geven met er wat Engels tussen te lappen.

   Maar ik durf het er niet goed over hebben omdat ik niet voor 100% zeker ben wat dat derde geslacht precies inhoudt.

 2. elsjeveth

  ’t is net als met pop-up stores. Zijn er ineens en tegen de tijd dat je er aan gewent bent zijn ze weer verdwenen 🙂

  • ms

   Ik doe niet aan pop-up histories, ze kunnen geen reputatie opbouwen.

   Maar dit? Ik weet niet wat ik er moet van denken. Of het is zus. Of het is zo. En dan heb ik het niet over M/V.

 3. Is weer iets van deze moment, och volgend jaar is er weer een ander speciaal woord 🙂

 4. ‘Begrip opbrengen, dat past in deze tijd’ hoorde ik iemand zeggen op de radio. Dat ging ook ook over gender/geslachtsneutraliteit. Prima hoor maar je hoort en leest het te vaak en luistert niet meer.

  Het neutrale gedoe met aanspreekvormen op stations en toiletten vind ik bespottelijk.
  Net als de aanduiding LHBTQI(ap).

  • ms

   Dat waren precies de zaken waar die artikels over gingen. Ik weet niet of het bespottelijk is omdat ik nu net niet weet wàt dat derde geslacht inhoudt of net niet, maar mijn zelfbeeld voelt de devaluatie bij het horen van de aanspreektitels zoals ze ze nu willen gebruiken.

   Zeg dan gewoon: “Dag iedereen”, dan voelen vierbeners zich ook niet uitgesloten.

   • De NS zegt bij een omroepbericht nu ‘Reizigers’ ipv ‘Dames en heren’.
    Het is goed genoeg maar dar het afgedwongen werd is raar.

    • ms

     Er bestaan mensen die tweeslachtig/hermafrodiet zijn. En dat is al langer dan vandaag. Maar die mensen waren nooit vragende partij.

     En hier komt nu dat glad ijs: vooral dan dat, volgens mijn naïeve onwetende ik, iedereen blijkbaar toch wel een heer of een dame is en/of wordt en/of wil worden? Heeft het enkel met seksuele te maken?

     Want je heb mannen met een vrouwelijke inslag en vice versa en dat zonder dat ze van geslacht willen veranderen.

     En daar vraag ik me af: “is er iets dat ik niet weet?”

 5. Genderneutraliteit… bestaat dat wel?
  Voor mij is alles o.k., zolang men niemand iets opdringt. Ieder voelt zich meer man of meer vrouw. Het is wel handig als je dan in het juiste lichaam wordt geboren maar helaas is dat dus niet altijd zo. Het is in ieder geval moeilijk om neutraal te zijn, lijkt me.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: