Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Auto’s in stads- en/of winkelcentrum

We staan aan het begin van iets waar blijkbaar niet goed werd over nagedacht bij het begin van iets anders dat wel al uitgevoerd werd.

Toen ze ons met circulatieplans van her en der rond de oren sloegen had ik al gedacht dat je je, als je in een stad met circulatieplan ging winkelen, wel als een muilezel zou gaan voelen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat wij, al lang vóór die circulatieplans er door kwamen, de auto aan de rand van de stad achterlieten, maar wij zijn dan ook geen fervente winkelaars.

Winkelen was nooit mijn favoriete bezigheid en dat is een onderdrijving. Ik mijd het indien mogelijk. Dat wil ook zeggen dat die grote winkelcentra -waar je toch steeds dezelfde winkels vindt- niet mijn voorkeursbestemmingen zijn, maar die, gezien de circulatieplans, wel degelijk voorrang zullen genieten bij hobbyshoppers en dat net omdat die complexen voorzien zijn van ruime parkings.

En nu begint men in de steden -de kleinere stadjes dan- op te merken dat die winkels van de periferie wel eens schadelijk zouden kunnen zijn voor de handelaars in het centrum. Hoe het er in het algemeen aan toegaat, ik weet het niet. Het nieuws bereikte ons enkel uit Diest en via ROB-TV vernamen we dat ook Aarschot en Tienen stappen ondernemen.

Er zullen er nog volgen … als het al niet zover is bij andere minder grote steden.

We vermelden hier niet zo gauw iets wat wij als onze private levenssfeer beschouwen maar waar wij wél winkelen vind ik daar niet echt onder vallen.

Als wij iets nodig hebben -enkel en alleen dan- en afhankelijk van wat we nodig hebben, overwegen we “Het Gouden Kruispunt”, de winkelstraat in Hasselt en/of een speciaalzaak waarbij we altijd het nuttige aan het aangename paren.

Previous

Criminele geesten

Next

Een struikelblok

12 Comments

 1. Mijn echtgenoot wil persé eens naar Diest. Niet speciaal om te winkelen maar omdat hij het woord Diest zo mooi vindt klinken.
  Het winkelen gebeurt hier vaak via internet. We wonen te veraf van steden en zien de grote meutes ook niet zitten. Nu ik dat hier zo schrijf.. misschien is Diest dan toch een optie??

  • ms

   Ik zou zo gaan lopen van plaatsen waar er veel mensen zijn. Het gebeurde al meer dan eens dat we op onze stappen terugkeren als het drummen wordt.

   Op internet bestel ik -nog- niet zoveel. Kleren en schoenen zeker al niet. Meestal gaat het om verzorgingsproducten die op internet goedkoper zijn dan in de apotheek, het katteneten en batterijen voor fototoestel en filmcamera e.d.

   Groter spul wil ik ook eerst eens bekijken al heb ik nu -voor de eerste keer- thuis een vergelijk gemaakt voor smartphones en er zomaar eentje besteld.

   Diest: er wordt veel gedaan voor het toerisme in grote steden. De kleinere moeten er niet voor onderdoen. Het probleem met die kleinere stadjes is dat je zo snel rond bent. Maar Diest heeft echt wel meer pluspunten.

   Zoals je kan zien is Diest ook een Oranjestad.

   En, als het stadsbezoek te snel voorbij zou zijn, zijn er echt prachtige wandelingen langs de Demer

   • Het is beslist. Volgend jaar gaan we Diest bezoeken! Dank voor de informatie.
    Mijn zwager (een Belg) had een tijd geleden plagerig een stukje uit de krant geknipt en gegeven aan mijn echtgenoot (een Nederlander) waarop stond ‘Diest heet Hollanders welkom’… Maar zie, het is dus echt zo.

 2. Winkelen is gezellig om een of twee keer per jaar te doen, in een niet te grote stad, liefst met een gelijkgestemd iemand. Niet te lang, het gaat eigenlijk om de nazit met koffie, iets lekkers erbij, daarna een glas wijn, In een mooi café of restaurant. Geen broodjeszaak of vettent, die zijn goed voor fietspauzes.
  Ik krijg er al zin in.

  • ms

   Als wij gaan kijken we heel goed uit wanneer we gaan. Hasselt en het Gouden Kruispunt zijn best te doen maar niet als de feesten er aan komen of tijdens het WE, dan is het koppen lopen.

   Meestal wil ik achteraf ook wel een koffie, soms met, soms zonder iets lekkers. Vroeger zou ik wel een wijntje genomen hebben maar nu niet meer.

   Enkel in de zomermaanden zal ik misschien nog eens op een terrasje gaan zitten en een kriek of een donkere Grimbergen drinken.

   • We gaan het liefst naar de kerngemeenten in eigen omgeving, Uden of Cuijk maar ook naar Duitsland. De plaatsen zijn daar veel groten dan hier, buiten het centrum zijn genoeg goede winkels te vinden.
    Vroeger was het Nijmegen,Eindhoven , soms Den Bosch.Nu kom ik er nooit meer.

    • ms

     Vroeger ging ik meer naar Leuven en nog véél vroeger naar Brussel.

     Maar vroeger had je ook nog niet het fenomeen dat je, waar je ook gaat, steeds dezelfde ketens tegen komt. En dat is pas saai!

 3. Op het Gouden Kruispunt heb ik nog nooit gewinkeld. Ik hou niet van die concentratieplekken. Dan liever de buurtwinkel of een uitstapje naar Leuven. ?

  • ms

   De dagelijkse boodschappen? Die doen we hier ook lokaal.

   Maar hier iets anders vinden is niet evident. Wij moeten minstens al naar Tienen of Sint-Truiden en dan is het nog eerder beperkt.

   Dus liever een stapje verder voor die enkele keren per jaar.

 4. Dagelijkse boodschappen doen we hier in de buurt. Veel verder gaan we niet. Hier in Roeselare is er een winkelcentrum en op sommige dagen zit je er gewoon vast met de wagen en de winkels zijn zowat overbevolkt. Niets voor mij.

  • ms

   Het is ook niets voor mij, maar af en toe heeft een mens wel eens schoenen of zo nodig en dan moet je wel naar de stad/winkelcentrum.

   Meestal geldt dan betaald parkeren en de verkeerssituatie aan het Gouden Kruispunt is chaotisch. Wij proberen steeds in de rijrichting te blijven, zelfs als het er relatief rustig is.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén