Ik begin met te zeggen dat mske niets, maar dan ook niets tegen werklozen heeft. Daarmee bedoel ik dan de mensen die werk zoeken en geen vinden, dat vindt ze erg. Waar ze wél iets tegen heeft zijn die mensen die jarenlang kunnen gaan doppen omdat ze niet willen werken.
 
Slow werkt van zijn veertiende. In die tijd werden kinderen van 12 die niet konden aarden bij de overgang van lager naar middelbaar “niet” in de watten gelegd. Kon je niet aarden, dan ging je maar werken. Punt uit! Als hij dan later bemerkte dat hij eigenlijk wel nog graag dit of dat had gestudeerd kon dat niet meer, want een cursus volgen ging niet omwille van het drieploegensysteem waarin hij werkte.
 
Dat houdt in dat Slow, nadat hij door SS buitengewerkt was en nadat mske hem had binnengenomen, alle dagen van tegen Leuven naar Hoogstraten moest rijden. Hij heeft alles op alles gezet om ander werk te vinden in de buurt van Leuven. Niks gekort! Niemand wou helpen! Géén interimkantoor, géén VDAB, … overal nutteloos gepalaber en met-ne-mens-zijn-voeten-gespeel. Bij de firma echter worden de arbeiders afwisselend op de dop gezet. Slow, die net dan klierkoorts krijgt, gaat daarmee naar de dokter, waar die dokters merken dat hij “iets” aan de longen heeft en ze gaan dat onderzoeken maar zolang dat onderzoek loopt mag hij niet gaan werken want ze vermoeden dat dat iets te zien heeft met de aard van het werk.
 
En dan verhuizen Slow en mske en wordt het nog moeilijker, aangezien hij nu van tegen St. Truiden naar ginder zou moeten. En mske zegt dat hij géén ander werk moet zoeken als het met de firma verkeerd zou aflopen, ze zegt dat hij wat haar betreft rustig kan gaan doppen en de cursussen volgen waar hij al lang in geïnteresseerd is.
 
Vorige week krijgt hij zijn ontslagbrief en sedertdien hebben ze de werklozen al overal ingeschakeld! Twee halve dagen per week gratis gemeenschapsdienst. Als er twee halve dagen per week gemeenschapsdienst te doen is voor elke werkloze, kunnen ze daarvoor toch mensen aanwerven – of ben ik te naïef? Deze morgen weer! Ze gaan werklozen, via interimkantoren, aan naschoolse kinderoppas laten doen, gescreend door Kind & Gezin.
 
Waarom? Waarom heeft mske kindjes bijgehouden en later halftime gewerkt om zelf haar kinderen op te voeden? Waarom zijn er jonge vrouwen die zélf hun kindjes opvoeden en dus kiezen voor kinderen en niet voor het bijkomende financiële aspect? Waarom zijn het altijd diezelfden die krijgen en altijd diezelfden die zélf hun problemen oplossen? Waarom hoort deze wereld aan de blijters? Waarom maken ze zo veel tamtam over cursussen als die voor bepaalde mensen in bepaalde jobs niet haalbaar zijn?
 
Als Slow die cursussen wil volgen dan zal hij die cursussen volgen mét of zonder steun van de overheid maar alleszins mét de steun van mske! Dan wordt hij maar schoolgaande huisman.