Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

À la comique

mske opent Word en de gangbare leestekensregels in gedachten typt ze:

lettre lettre lettre lettre lettre lettre lettre mot virgule espace lettre lettre lettre lettre lettre mot phrase point

A la ligne lettre lettre lettre lettre lettre lettre lettre mot deux-points espace lettre lettre lettre lettre point-virgule

Noteer dat ze geen espace  zet vóór deux-points noch vóór point-virgule. Maar toch doet Word dat zelf. Als mske dan spellingscontrole gaat doen, dan geeft Word een foutmelding voor alletwee die twee espacen die het zelf heeft gezet.

Dat is niet heel erg logisch van Word, denk je niet? mske gaat dus op zoek waarom Word dat doet.  Ze ontdekt al snel dat Word dat niet doet bij het typen van het volgende: 

letter letter letter letter letter letter letter word komma spatie letter letter letter letter letter woord zin punt

Aan de lijn letter letter letter letter letter letter letter word dubbelpunt spatie letter letterletter letter puntkomma

Dus gaat mske maar een stukske googelen en vindt een uitleg van iemand die dat blijkbaar ook voorhad. Wat moet mske nu doen als ze in de taal van Molière wil typen zonder espacen die ze niet wil? Wel dan moet ze bij de opties aangeven dat de aanhalingstekens recht moeten zijn en niet schuin.

Dat is toch echt wel logisch. Vind je niet?

Previous

Catastrofaal fataal terminaal

Next

Ella en het verjaardagsfeestje

12 Comments

 1. max

  Het enige frans dat ik nog vloeiend spreek is ‘koperepan’ maar vloeiend luisteren die ik nog wel, misschien eens wat meer op weekend in de Ardennen gaan en mijn lang geplande reis naar Normandie en ook naar Mont Saint Michel eens doen, nadat ik naar Londen, Wales, Cornwall, Tintangel en Scampton ben geweest.

  Ik weet dat dit niets te maken heeft met schuine strepekes maar ik wou da gewoon eens vertellen ziede

 2. ms

  Met “koperepan” kom je al ver zenne. En ja, een paar klanten hier zijn Frans Broebelaars.

  Ik heb nog niet geprobeerd van die Word eens in Frans (Frankrijk) te zetten. Maar met Word word ik nog een echte probeerder.

  Triestig programma zenne.

  Stuur een kaartje hé.

 3. max

  probeer ‘mot’ eens anders

 4. ms

  Mot? Dat doe ik alleen als hij niet wil doen wat ik wil maar dan is ’t meestal geen mot maar een doef.

 5. Zeer logisch

  bedankt voor al je lieve woorden.

 6. Euhmm…
  Is dat zoiets als dat toetsje hier, dat ik op Nederland of Verenigde Staten kan zetten en als ik het dan op Nederland zet ( waar ik hier toch ben) het allemaal de verkeerde leestekens geeft..? Inclusief schuine aanhalingstekens in plaats van rechte?
  Neuuu…dat zal het wel niet zijn hè?

 7. ms

  Het zit in de opties en de autocorrectie. Het is geen toets, al klinkt het wel zoals jij uitlegt.

 8. ms

  Waar zit het? Owee! Je hebt een Qwerty toetsenbord? Zut!

  Het is toch niet de omschakeling tussen qwerty en azerty die je bedoelt? Linker alt samen indrukken met linker shifttoets?

  Anders hierna een beschrijving van de boosdoener?

 9. Ik word gek van dat toetsje…snap niet waarom het erop zit. En het ergste is, dat als ik aan het typen ben en ik typ per ongeluk een bepaalde toetsvolgorde ( ben er nog steeds niet achter wélke!), dan springt het automatisch op ‘nederland’ en heb ik ineens allemaal heel verkeerde leestekens dus en kan ik overnieuw beginnen…pfffff!

 10. Er staat rechtonderin in m’n scherm bij die icoontjes een toetsenbordje…als ik daarop klik zie je Verenigde Staten(internationaal) en Nederlands staan..die moet ik dus op die eerste optie zetten anders zijn de leestekens dus anders op beeld als op het bord. Maar welke toetsen ik aansla dat dat automatisch op ‘nederlands’ gezet wordt..??? geen flauw idee hoor! Dat gebeurt zomaar af en toe eens…de eerste keer was ik in paniek maar nu weet ik dat ik dat dan weer even goed moet zetten bij dat kleine toetsenbordjesicoontje dus.

 11. ms

  Ik had echt geen weet van zo een icoontje, maar als ik nu op de laptop kijk, jawel, daar staat “NL” maar dat is standaard ingesteld. Mogelijk is dat een instelling die je ook ergens kan gaan vastzetten dat je geen verwisselingen meer krijgt. Dat kan je namelijk ook voor die azerty/qwerty. Die kan je in de instellingen ook ergens gaan vastzetten.

  Maar neen dat met die schuine of rechte aanhalingstekens zit in Word zelf.

  Allemaal kleine weetjes.

 12. Wel..hier staat er NL ( en dat staat dus ook op nederlands) en dan daarnáást zo’n klein toetsenbordje ( en dát moet op vs intern. staan vreemd genoeg)..we hebben dat ook pas voor het eerst op deze pc hoor…het is een PackardBell…en m’n neven, die verstand van pc’s hebben, noemen dat een packardHell hahaahaa dat zal wel niet voor niks wezen hè!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén