Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Er is toch iets gaande

Het was voorspeld en het kwam. Het werd donker, aardedonker. En ineens, niet geleidelijk aan maar zomaar was de hel los.

Wat het ook moge geweest zijn, ranselde op de ruiten. En alhoewel de ramenplaceerder verzekerd had dat het niet binnen kon regenen is mske de vensters op de slaapkamers maar gaan sluiten. Ze bleef voor het venster van mijn palier staan kijken.

Het koerke leek op een kolkend vat. De wind gooide de drie boomkes en de bloemekes alle richtingen uit en wat viel werd rondgezwiept en sloeg zichzelf te pletter tegen de muren. Wat viel weten we niet. Het zag er niet als hagel uit maar het maakte wel te veel lawaai om enkel regen te zijn.

Op een zekere manier zaten we nog niet in het oog van de storm want de bliksem bleef de donder altijd voor. Slechts twee keer konden we zeggen dat ze ongeveer gelijk vielen en dan nog. Het bliksemde en bleef bliksemen terwijl de donder later inzette en bleef donderen.

Het was gewoon één groot natuurgeweld waar mske voor geen geld ter wereld door wou lopen om snel de deur van het openstaande kot te gaan sluiten.

Toen het wat bedaarde, kwam ze naar beneden. Ze zette zich aan de pc en toen ging het licht uit. Alles ging uit, behalve haar laptop. mske dacht eerst dat het niet de elektriciteit kon zijn maar wel een zekering tot Slow er aan dacht dat die laptop een batterij had. mske sloeg zich voor het hoofd. Dom van daar niet aan te denken. Toen alles weer opgestart was konden we de verslagen in de internetgazetten lezen.

Al bij al komen we er goed van af. Zoneke en Bollie ook. Bij mamaBollie is er wel schade.

Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Vorig jaar is het ook gebeurd. Toen stonden Slow en mske samen voor de keukendeur naar de woeste elementen te kijken die hun krachten bot vierden op het koerke en de kasseien geselden.

Toen ook lag de schade elders en bleef het hier beperkt tot een geknakte lobelia of twee.

We willen het niet hebben over drama’s maar we willen het wel hebben over die onweders die eigenlijk al meer noodweer genoemd mogen worden.

Vroeger waren er nog onweders. Maar volgens mske waren die niet zoals die van de laatste jaren. Dit begint volgens haar meer en meer op echte stormen te gaan lijken. En dan blijft het al gelijk of het de opwarming van de aarde is of gewoon een verschuiving van de seizoenen en/of de regio waarin die stormen voorkomen. Iets is niet meer zoals het was.

Previous

En we zijn weer vertrokken

Next

Meer moet dat niet zijn

8 Comments

 1. Aan de kust is het op het vlak van regen en onweer altijd gunstiger dan in het binnenland.Behalve felle maar korte regenbuien,wat stormwind en wat klank en lichtspel viel waren er geen gevolgen van dit onweer.
  Als kind herinner ik me veel zomeronweders maar na elk onweer scheen de zon opnieuw en was iedereen eigenlijk tevreden dat er regen was gevallen voor de natuur en om zelf af te koelen!Zelden was er een ramptoestand.Maar als er nu onweders zijn moet je je hart vasthouden voor de gevolgen.

 2. Ben de laatste jaren steeds banger geworden voor al dat natuurgeweld…zelfs een flinke regenbui kan al voor schade zorgen..gewoon omdat het steeds extremer lijkt te worden ja! Wat Magda schrijft is ook waar…die onweersbuien vroeger…daar koelde de boel lekker van af na een week hittegolf…maar waar was die golf dan nu? En dan zó’n onweer..er verandert inderdaad wat…en ik ben er niet blij om!

 3. bea

  Hier viel het mee, wat donder in de verte en een ferme plensbui. Maar hoe het er elders aan toe ging, amaai! Zo een klein land en toch nog groot genoeg om overal anders te onweren.

 4. ms

  Normaal komt een onweer na een hittegolf inderdaad, soms ook na een heel hete dag. Het waren wel enkele mooie dagen maar toch niks dat zulk een reactie veroorzaakt.

  En lekker afkoelen deed het eigenlijk ook niet.

  @ Bea: het weer doet rare dingen. Op de dag van de stoet bv. stortregende het in Waasmont (fusiegemeente van Landen) zodat de mensen vandaar dachten dat die stoet niet zou uitgaan. De man kwam naar Landen en het was er droog. Hij reed naar huis en het stortregende er nog steeds. De stoet ging uit natuurlijk. Landen centrum had geen druppel gezien.

 5. dat is zeker meer dan een gewoon onweer, het was storm en wat weet ik al, een ramp voor de getroffen mensen

  vroeger hoorde je toch ook al van plaatselijke donderstormen denk ik
  altijd wel ergens waar bij onweer een soort windhoos passeerde

  hier kregen we gisteren een ferme plensbui en dat was het

 6. Door klimaatsveranderingen komt er hier idd steeds meer noodweer. Vroeger bv was het al uitzonderlijk als er ergens rukwinden van 120/uur waren, terwijl gisteren de rukwinden denk ik een stuk sneller waren.

  Nog een aantal jaar en wie weet komen hier ook van die orkanen..

 7. Gettie

  Sloef, maar goed dat je niet op mijne palier lag want je was zoals een kat met 7 mijlslaarzen aan naar beneden gestapt om het inzijpelend water voor te blijven.

 8. Ik lag ook niet op mijn palier hoor, toen het zo lelijk deed. Ik was al gaan schuilen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén