Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De versiering

Vele jaren geleden kwam mskes vader thuis van het werk en zei dat iedereen zijn jas moest aantrekken want ze gingen naar de kerstlichtjes in de Nieuwstraat kijken. Het was al donker en ze reden met de bus naar Brussel waar er verlichting was gespannen over de Nieuwstraat.

Nu moet men daarvoor niet meer naar Brussel Nieuwstraat. Nu heeft elke dorps- of stadskern die zichzelf respecteert zelf wel zo een verlichting. Of ze de moeite zijn om naar te kijken? Dat hangt dan weer van stad tot stad of van dorp tot dorp af. Van simpel tot bombastisch. Van nietszeggend tot overheersend. Die met een kerstwens er in, vindt mske dom. Een straat heeft twee zijden en dan moet je als je in een bepaalde richting loopt, achterstevoren en verdraaid kunnen lezen. De kerstverlichting van Brussel Nieuwstraat vindt mske al lang niet mooi meer.

Die van Landen echter, vond ze erg sober. Gewoon wit en op ijspegels gelijkend. Maar dit jaar valt die haar tegen. Hangen ze nu te dicht op elkaar? Of is mske ze beu gezien?

Laatst waren Slow en mske in Sint Truiden en die verlichting vindt mske nu veel mooier. Met een tikkeltje rood er in maar toch nog simpel genoeg. Ze moet wel mooi zijn, want anders was het mske nooit opgevallen.

Previous

Dilemma

Next

Het ging een beetje waaien

19 Comments

 1. Kerst is voor mij de feest van het licht..van de langer wordende dagen..heb niks met dat manneke in die kribbe, dus voor mij zijn het de lichtjes en hoewel ik er zelf niet zoveel heb hangen, vind ik het gewéldig als een ander wat dat betreft uit z’n dak gaat! Zoals de Amerikanen hahaha totáál over de top maar ik vind het wél een mooi gezicht. Hier zijn er vaak hele woonwijken die elkaar trachten te overtroeven..als het een beetje met beleid gedaan wordt vind ik dat echt leuk om te zien en door te lopen ’s avonds..niet maar van die lompe lichtslangen die zo ‘in’ zijn over elke richel, maar écht mooi versierd met lampensnoertjes? van mij mág het!

 2. ms

  Dan moet je eens in Tienen passeren. Daar is ook een straat waar ze elkaar trachten te overtroeven. De laatste jaren hoeft dat niet meer. Er is er één die de kroon spant. Hij kwam er zelfs mee op TV en sindsdien staat hij verkleed als kerstman bij zijn lichtpartij.

  Waar het feest voor hem dan nog zit? Dat weet ik niet. In elk geval, ieder doet wat hij wil, maar Kerstmis vieren wij binnen, al vind ik die verlichting ook wel erg mooi. En gaat mijn interesse in Kerstmis ook verder terug dan een kindje in een kribbe. Het was oorspronkelijk een heidens feest dat de katholieken naar zich hebben toegetrokken.

 3. Heb ik nou ‘de feest’ geschreven? allemachtig..ik was nog niet wakker vanmorgen!

  Hier zal het ook meer binnen dan buiten zijn hoor, maar als een ander al die moeite doet ga ik het wel bewonderen hahaha!

  En die katholieken? die hebben álle feesten naar zich toegetrokken..lekker makkelijk als de mensen tóch al samenkwamen om hun heidense feesten te vieren..geef er een gelovig tintje aan en ineens is het een kerks feest! Dan is het aan de andere kant wel grappig dat die Amerikanen het dan weer ombuigen naar heidense feesten..zoals Halloween dat eigenlijk Allerheiligen is en uiteraard die vrolijke Santaclaus..en dát voor een zó gelovig volk!

 4. Sloef goede middag…

  de kerstverlichting in Antwerpen mag er ook wel wezen . Hier in de straat is er iemand en die sinds vorige maand heel zijne voorgevel versierd met flikkerlichtjes en volgens hem is dat om te voorkomen dat hij bij eventuele ijzel of sneeuw zijn dak niet op kan . Nen uitleg gelijk een andere !
  En ja…ik krijg de webben van de sluikstorters en dan weten dan de vuilkar alle weken met drie of vier karren passeert . Als ze hier een papierke vinden in die doos en zo de storter kunnen klissen , dan is die er niet goed van . Maar gewoonlijk zijn dat nietsnutten die hun schokkedeizen aan alles vegen en ne kei kunde niet stropen ! Fijne groetjes )pepino

 5. bea

  Die buitenverlichting vind ik mooi en vooral gezellig, ook aan de huizen. Maar hier an huis geen sik buitenverlichting; eerst al dat werk om op te hangen en dan weer dat gedoe om het weg te nemen, ik pas. Ik ga wel kijken bij de buren

 6. Ja, het heeft iets, die verlichte straten, al is op de ene plek meer over nagedacht dan op de andere …

 7. Btw..allleen van die knipperlichtjes moet ik niks hebben..zag gisteren zoiets in Dordrecht staan..van die knipperende snoeren van een vlaggemast schuin naar beneden om zo een soort van kerstboomvorm te krijgen denk ik..maar dat ding knipperde constant..je zou dáár tegenover wonen!!!..ik zou er kierewiet van worden ( als ik dat al niet al wás nauurlijk! )!

 8. De kerstverlichting in St Truiden is inderdaad prachtig dit jaar. Ik ben er avondfoto’s gaan maken, ze verschijnen binnenkort op de blog. Landen heb ik nog niet gezien, die kant kom ik zelden op tenzij met de fiets tijdens de dag.
  Maak er nog gezellige decemberdagen van met of zonder lichtjes.
  Mvg.

 9. Oh jaaa! Dáár heb ik het gezien..op de blog van Chrisje..een foto met een rode scooter erop..en daarachter de kerstversiering..wit met rode bollen!

 10. ms

  Nu moest ik toch efkes eerst gaan kijken …

  Ja, dat is ze, maar natuurlijk nog véél mooier als het donker is.

 11. Hier in de stad is de kerstverlichting altijd aan de sobere kant geweest,gewoon omdat er geen verlichting genoeg geplaatst wordt.Elke verlichting op zich is wel mooi maar het effect is er niet als het tever van elkaar is. Dit jaar heeft de stad er een schep op gedaan en op pleinen staan er nu grote kerstmannen,sneeuwmannen ,arresleden. Amaai je kunt er niet naast kijken.Alleen het weer is hier momenteel spelbreker en in zo’n stormwind en regen ga ik toch geen foto’s trekken.
  In onze straat is er geen kerstverlichting meer. Toen de kinderen nog thuis waren en ook de kinderen van de buren ,had iedereen wel een boom waar er lichtjes inhingen en dat was een feeëriek gezicht in de hele straat. Alle kinderen zijn de deur uit en er is geen verlichting meer.Wij doen het nog wel al was het maar voor de kleinkinderen!

 12. Heb ‘onze’ straatverlichting énkel nog maar gezien overdag. Ze branden nog niet …We hebben dit jaar, na de vernieuwing van de Zeelaan, een nieuwe kerstverlichting gekregen. Ik denk dat ze aangepast zijn, aan die ‘ scheve straatlantaarns van nu ‘, pffff en daar hangen nu dus halve kerstbomen aaN hé ‘k Ga ze één van de dagen wel eens posten op m’n blog. Ben nu nog druk bezig met de kerstsfeer thuis … gelukkig heb ik daarvoor weleen goede helper …

  Dà-aaaaaaaaaaaaaag MS-ke … !

 13. Chrisje heeft het er nu bij donker opstaan…inderdaad veel mooier nog!

  Als het om dát soort verlichting gaat..van die winkelstraten, dan is het hier maar sobertjes..maar al beter dan het was..eerst leek het op verlichte wandelstokken om de 4 meter..nu is het toch iets meer van een komeetvorm! haha. Maar er zijn hier méér winkelstraten natuurlijk..en winkelcentra..die van de wijk verderop, dat overdekte, versieren de boel altijd erg mooi vind ik..gooh..is wel stof voor een postje hehe!

 14. ms

  Ik ga hier een link zetten naar Chrisje, dan kan iedereen meegenieten van de mooie kerstversiering in Sint Truiden én van de mooie foto’s.

  Ik kan zulke foto’s niet nemen van die van Landen, maar mizzD, ik zou zeggen, doen!

 15. Hehe..je zag het al staan bij Chrisje hè..van die verlichting vastleggen is lastig hoor, met mijn cameraatje..maar kan het allicht ( haha..mooi woord in dit verband! ) proberen!

 16. Ooooh..ik moet naar het centrum hier! Lees net in de krant dat Rotterdam weer eens apart moet doen..er hangen witte jerrycans als kerstverlichting in de winkelstraten in het centrum..!!!! pfffff lekker gezellig gezicht zal dát zijn!

 17. ms

  Ooooh! Recycleerverlichting!

 18. Tss..lach jij maar..ik zag de foto in de krant..het is echt armoe! En dan staan er op de grond ook nog eens grote witte vierkante kunststof vaten die ook licht geven ..aarrrggghhhh! Het moet een knipoog zijn naar het werk in de haven..laten ze het dan dáár op gaan hangen hè!

 19. ms

  Ik heb efkes gegoogeld. Kleurig en fleurig.

  De naam van het architectenburo is echter veelzeggend: Bureau M.E.S.T.?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén