Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hokjesdenken

Ondertussen weet iedereen wel wat ik over hokjesdenken denk, al noemde ik het vroeger anders. Ik hield mijn kinderen voor dat ze niet mochten veralgemenen, geen groepen in hun geheel mochten beoordelen.

Het is niet altijd gemakkelijk. Soms betrap ik mezelf er op dat het zonder erbij na te denken toch gebeurt.

Gisteren stond in de internetgazet een artikel over de Deense TV2:

We doen helaas bijna allemaal aan hokjesdenken, dat zit er van nature in bij de meeste mensen. In tijden van (…) en de zogenaamde moslimban, vond de Deense televisiezender TV2 het tijd voor een krachtig signaal. Want eigenlijk hebben we veel meer gemeen met mensen die helemaal anders zijn dan onszelf (sic). En het is tijd dat we dat terug inzien.

Ik vind het te mooi om het te negeren en zeker te mooi om te vergeten en daar dient dit blog toch voor, vermelden wat te belangrijk is om te vergeten.

pske van mske:

  Ik wil niet googelbaar zijn op bepaalde namen, dus censureer ik die.Previous

Het zal uwe père maar zijn hé

Next

Avondritueel

5 Comments

 1. Mooie boodschap.

 2. Mooi gezegd van die Denen.
  Ook al willen we het niet, onbedoeld doen we het zelf ook wel eens.

  • ms

   Onbedoeld inderdaad.

   Maar soms heeft het ook met voorgeschiedenis te maken. Voorbeeld: ik vind piercings akelig. Verder dan oorringetjes ging het in mijn jongere jaren niet. Ik moet dan altijd eerst even voorbij die piercings kijken, naar wat er achter zit. (Ik heb het dan wel over mensen met een ietsje meer dan een ringetje door de neus).

   Je kan er niet voorbij, maar van die bikers zijn ook nogal imposante gasten, maar daar heb ik dan geen problemen mee, al zijn er dan anderen die rechtsomkeer maken.

   Omgekeerd kan het ook. Een prettig ogend iemand met een een verschrikkelijk rotte inborst, zo lopen er ook rond.

   Het komt er op neer dat we iets verder moeten kijken dan de buitenste laag.

 3. Kakel

  Ik had ‘m bij een andere blogger al gezien, ongetwijfeld bij Di Mario. Eigenlijk zijn alle mensen hetzelfde. Het is de kunst om door hun “schil” heen te kunnen prikken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén