Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zelfdiagnose is uit den boze!

Het duurde lang -ik heb te veel geduld- maar uiteindelijk werd ik het beu. Ik maakte een afspraak bij K.N.O. en vertelde het verhaal van het kastje en de muur. Ik kreeg een medicijn -op voorschrift- in afwachting dat ik een scan van mijn sinussen kon laten nemen. Daarna mocht ik terug naar K.N.O.

Ik heb dus niets, helemaal niets! Maar ik zit wel geplaagd met een tand die trekt tot aan mijn haargrens, niesbuien, mist in mijn hoofd, jeuk in mijn oren, na het eten moet ik meermaals constant mijn keel schrapen, tinnitus, …, allemaal tekenen die wijzen op die sinussen. En dan is er dat Exploding Head Syndrome ook nog.

Hebben die pilletjes -die wél hielpen- die scan nu beïnvloed? Het zijn pillen -enkel op voorschrift te verkrijgen- tegen hooikoorts al heb ik dan geen hooikoorts noch allergie. Ze helpen goed, maar ik kreeg ze niet meer: “We gaan eerst eens kijken of het niet wegblijft hé mevrouw”. Maar na één dag zonder pillen zat de hele santekraam weer muurvast.

En dan blijkt dat de hooikoorts die ik niet heb ook op het humeur gaat werken. Dat had ik ook al gezegd bij het nemen van die pillekes, dat ik me precies opgewekter voelde.

Terug naar K.N.O? Ik denk het niet. Zo een doosje is voor een maand en dan moet ik elke maand naar de kliniek? Ik ben niet gek, ik ben niet paranoia. Er scheelt iets en zij kunnen het niet verhelpen. Een visite bij een specialist is ten slotte ook niet gratis.

En dan is er dat ander probleem, waarvoor ik zogezegd naar een psycholoog zou moeten, want het zou tussen mijn oren zitten.

Of? Wat ik ook kan doen is op water en brood gaan leven op voorwaarde dat er zich niks in dat brood bevindt dat een ietske meer is dan graan en/of water. Zo werd het niet gesteld, maar die lijst die hij me meegaf liet niet veel andere opties open.

Ik hield het zaakske dan maar zélf in het oog en ik denk/hoop dat ik er uit ben. Maar als ik dan bedenk wat ik de laatste twee jaar allemaal heb gelaten omdat ik verdenkingen koesterde: ik at geen vers goed meer: geen tomaten noch sla, geen appels noch peren meer, ik at geen kaas, … Ik ging zelfs zo ver dat ik het kraantjeswater verdacht.

Zelf dokteren? Ik ben er tegen. Maar als je niet geholpen wordt … Ze dwingen een mens ertoe.

Previous

Geen hotel maar een restaurant

Next

Van afhaalrestaurant tot schuif-maar-aan

26 Comments

 1. Ik ben geen dokter, maar je hebt alle tekenen van een allergie. Ik begrijp niet dat de pilletjes die je hielpen niet meer worden voorgeschreven. Waarom niet eens een allergoloog raadplegen? Mijn echtgenoot neemt dagelijks een goede allergiepil (enkel op voorschrift en levenslang). Zijn allergie was ook niet duidelijk… tot hij plots een levensbedreigende shock kreeg. Hij werd goed geholpen in het UZ Gent door een allergoloog. Veel allergieën of voedselintoleranties zijn moeilijk traceerbaar en/of onduidelijk… maar kunnen dus wel heel nare gevolgen hebben. Ik wens je het pilletje waar je goed mee bent!

  • ms

   Daarom juist heb ik het nu en vele jaren geleden laten onderzoeken. Er is geen allergie. De dokter in 1984 sprak van een verkoudheid die chronisch geworden was.

   Die schreef Claritine voor. Dat nam ik enkele jaren en toen was het ineens helemaal voorbij.

   Het herbegon dus een paar jaar terug, maar dan wel op kousevoeten, telkens een beetje meer.

   Van een allergoloog was er nooit sprake.

   • Er zijn ook allergiepillen te krijgen zonder voorschrift. Misschien eens vragen bij de apotheker?

    • ms

     Meestal struikel ik er niet zo over, maar als het ineens allemaal tesamen gaat spelen is het toch wel wat overdadig.

     Als dan blijkt dat je elders wél die Zyrtec pilletjes kan krijgen, dan stel ik me ook vragen bij de (dienstdoende) apotheker, want er zijn meerdere apothekers in de zaak. Het zal een kwestie worden van de juiste te treffen.

     Ik kan het in elk geval proberen.

     • Voor mijzelf haal ik altijd ‘Allegra tab’ in België bij de apotheek. Werken goed en geven geen nevenwerkingen.

      • ms

       Als ik de hoofdapotheker of de andere competente eens tref vraag ik het toch eens na.

       Erg toch dat je beter door een apotheker geholpen wordt dan door een dokter.

       • Vaak wel. Heb ik al meermaals ervaren. Hier in Breskens moet je niet veel vragen aan de apotheker, maar in België ken ik er een paar die heel goed zijn.

        • ms

         De hoofdapotheker(es) en één van de assistent-apothekers zijn ook erg behulpzaam, maar die ene met de Zyrtec heeft -achteraf gezien dan toch, gezien die Zyrtec- wel dat betweterige wat meer en meer de kop opsteekt naarmate ik ouder word.

         Ze willen dan niet geven wat je vraagt maar ongevraagd stellen ze dan blijkbaar zelf een diagnose: “dement”.

 2. Een dokter ben ik niet, ook geen psycholoog, wel weet ik dat lang niet alles verholpen wordt. Omdat je buiten het plaatje valt.
  In jouw plaats zou ik in de bijsluiter van die pillen zoeken naar een naam van de werkzame stof. Op betrouwbare sites (apothekers bijv) lees je dan waarvoor het dient en in welke geneesmiddelen het verwerkt wordt.
  In ieder geval: beterschap!

  • ms

   Dat deed ik. Daar staat dat Mizolastine wordt toegepast bij de behandeling van overgevoeligheidsreacties (dus ook hooikoorts – maar ik heb er dan wel het ganse jaar door last van).

   Wat ik nu doe, ik heb die Claritine (zie reactie bij Matroos Beek) van destijds eens gaan bekijken en daar is de werkzame stof: loratadine.

   En dat heb ik in de wandelrugzak, dat kocht ik bij de apotheker om te nemen bij een dazenbeet, omdat ze mij die Zyrtec, die ooit daartegen werd voorgeschreven, niet meer wilden verkopen.

   Laatst las ik bij Jasmine dat die wél nog verkrijgbaar is.

   Is het nu echt zo dat ik dat allemaal niet krijg omdat ik geen allergie heb maar een overgevoeligheid?

   Feit is, ik neem nu die loratadine en ik nies niet meer zo, maar de andere vervelende zaken los er niet mee op.

   Wat mij het meeste stoort is mijn humeur. Ik ben niet echt slecht gehumeurd maar ben nogal lichtgeraakt.

   Ze moeten me niet aan mijn hoofd komen zeuren als mijn hoofd zelf al zo zeurt (ikzelf inbegrepen).

   • Wat lastig, ik benijd je niet. Prikkelbaarheid is niet om te hebben, voor jezelf niet en voor de anderen ook niet.

    • ms

     Dat is er nog bij gekomen toen die Tinnitus op de proppen kwam. Dat is nu een paar maanden, maar die zoemt luider dan een mens kan praten. En als ik dan vraag: “wat zeg je?” dan zie je ongeduld, of zuchten ze of rologen ze of zeggen gewoon: “oh niets”.

     En dan word ik kregel, daarna word ik kregel omdat ik kregel werd.

     • Ik snap het helemaal, tinnitus is me bekend. :-/

      • ms

       Ooit had ik een niesbui op de evenementen, zei er ene: “nu word ik het echt wel beu”. En ik dan?

       En een andere collega zei: “daar gaan we weer”.

       Begrijp je dat ik blij ben dat ik niet meer onder de mensen moet komen? Dan zegt men dat je je niet sociaal mag isoleren. Dat is wat ik nu doe.

 3. Ik ben geen dokter en kan dus geen raad geven hierover. Het zal wel lastig zijn voor jou, zodat je blij bent niet meer onder de mensen te moeten komen.

  • ms

   Buitenactiviteiten, tot daar nog aan toe, maar binnen?

   Stel dat je in een kerk, een zaal of een feest ineens die niesbui krijgt?

   Blijf je binnen ben je storend, cross je naar buiten val je nog meer op.

   Vraag je drie keer om te herhalen, zuc… zie hoger.

 4. Erg zeg, dat je niet meer onder de mensen kan/mag komen. Wat is dat toch met die onverdraagzaamheid?! Ik heb ook zo van die ambetante kuchjes waarvan geen enkele arts/specialist weet hoe ik eraan kom (zou een of ander sinusprobleem zijn) en ook niet hoe ik er vanaf geraak. Zeer vervelend, want als ik erop begin te letten moet ik nog meer kuchen. Je zou er onderhand overal voor wegblijven.
  Succes met je zoektocht naar het goede medicijn.

  • ms

   De sinussen ook weer. Die krijgen ook van alles de schuld.

   Ik heb de scan van de mijne gezien, de specialist zei dat er niets mis mee was. Ik zal hem moeten geloven want ik heb ze nog nooit in levende lijve ontmoet.

   Dat ik een hoorapparaat draag maar met die Tinnitus toch niet goed hoor, doet er ook geen goed aan. Ik blijf liever thuis dan dat geroloog en gezucht en ongeduld te moeten verduren.

   Als ze al niet zeggen: “je onderbrak me”. Toen heb ik gesnauwd dat ze zo niet moest fezelen. Dat ik haar wel zou horen als ze normaal sprak. Maar het verpest wel de sfeer.

   Of me afzonderen een oplossing is, weet ik niet. Dan komen ze hier thuis wel zuchten en rologen en ongeduldig zijn.

   • Ik heb de scan van mijn sinussen ook gezien en natuurlijk kunnen ze me wijsmaken wat ze willen, maar ik zag daar niks verkeerds aan. Stembanden zijn wat uitgerokken, maar daar kan dat kuchje niet van komen. Ook mijn oren zijn volledig in orde. De NKO-arts vond het een ‘vervelend probleem waar weinig aan te doen is’. Ik zal het maar op de oude dag steken.

    • ms

     Het is bij mij niet de oude dag, aangezien het al zo lang geleden begon. En ik heb het al meer en aan verschillende dokters gevraagd, zonder resultaat.

     In hun studiepakket zitten blijkbaar de dingen die je mag krijgen en al wie iets anders heeft, heeft pech.

 5. Goh, klinkt zo’n beetje zoals bij mij.
  Ik ben ook aan niks allergisch zeggen de testen in het ziekenhuis, maar ik moet mijn kop maar buiten steken met het mooie weer zonder een Zyrtec te nemen. Dan lig ik zeker een week uitgeteld.
  Ook heb ik heel veel last van mijn sinussen, dit komt mede door een vergroeiing in mijn neus (familieissue) waardoor het vocht niet voldoende uit de holtes kan lopen en dan verstopt de hele boel. Een operatie is mogelijk, maar geen garantie op succes, dus blijven ze uit mijn neus.
  Ik heb ook al zelf Dr. Google geraadpleegd, maar ik word er ook niet wijzer van.
  Dus ik blijf braaf 1 (soms 2, 3 of 4) Zyrtecs per dag nemen.
  Beterschap!!

  • ms

   Zo erg is het bij mij niet. Soms heb ik die niesbuien niet. Ik heb ze meest in de winter. Dus weet ik het aan de stoof, de verwarming, te droge lucht, op zeker ogenblik ging ik zelfs het beddengoed 2à3 keer per week vervangen. Dan weer denk ik dat er te veel boeken in huis zijn.

   Maar google blijft die sinussen als oorzaak geven. Ik neem nu dus ’s morgens een klein pilleke Loratadine, in de hoop dat dat helpt.

 6. elsjeveth

  Ik sluit me helemaal bij JasMien aan. Beterschap en op naar betere tijden.

 7. Ik krijg Desloratadine.

  Dagelijks een pil. Bij elk merk is de uitvoering weer anders maar de werking perfect.

  Het helpt dag en nacht zomer en winter.

  Vriendelijke groet,

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén