Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gezondheid!

Het is al heel lang geleden, het moet zo ongeveer 1977 geweest zijn en voor zover mijn geheugen mij niet bedriegt, lieten we toen centrale verwarming installeren in onze toenmalige woning. Kort daarna had ik last van een verstopte neus bij het opstaan, geen verkoudheid, enkel die verstopte neus. Eens ik weg was naar het werk, loste de verstopping op.

Ik weet het aan te droge lucht, hing luchtbevochtigers maar hielp niet.

Toen we in 1984 verhuisden dacht ik dat het zou opgelost zijn, er was namelijk geen CV in dat huis. Maar het bleef duren. Ik had het er bij de vorige huisarts er niet over gehad, omwille van Biafra maar nu vroeg ik er wel wat over. “Een verkoudheid die nooit goed genas” oordeelde hij en schreef me Claritine in tabletvorm voor, dat niet hielp.

Het probleem met die dokter was, dat altijd alles tot mijn allergie -ik kan er nog boos om worden- teruggebracht werd. Ik had geen allergie, ik heb geen allergie en zal … hm, dat kan ik nu nog niet weten. Hij bleef stoïcijns dat medicijn tegen allergie voorschrijven, dat nooit hielp.

Eens gescheiden en naar hier verhuisd, deed zich het zelfde fenomeen voor. De verstopte neus werd vervangen door niesbuien die steeds heviger werden en steeds langer duurden.

En weer zocht ik een logische verklaring. We gingen meer stofzuigen, we gingen meer verluchten, we gingen meer het beddengoed wisselen. De niesbuien bleven. Ik zocht op internet en vond niets anders dan allergieën van hier en allergieën van daar.

En dan kreeg ik te maken met die jeukende oren met mijn hoorapparaat als gevolg. Ik vroeg de dokter op O.R.L. ook naar die jeuk en vermeldde ook het niezen. Hij raadde me aan een dermatoloog te raadplegen en een allergietest te laten uitvoeren.

Waarom geloven ze mij nu niet als ik zeg dat ik geen allergie heb. Maar omwille van het feit dat wat niet was nog kon komen, heb ik het toch maar laten onderzoeken. Ik had geen allergie, ik heb geen allergie en zal … hm, dat kan ik nu nog niet weten.

De dermatologe deed net of ik haar tijd had verprutst. Het leek wel of ze me verweet dat ik dierf te zeggen dat ik die niesbuien had, het kon namelijk niet. Er was geen allergie: niet aan huisstof, niet aan huismijt, niet aan huisdieren, niet aan … , ze somde heel nadrukkelijk op waar ik allemaal niet allergisch aan was.

Vrijdag de dertiende ging ik voor de jaarlijkse controle naar de tandarts, waarbij ik hem vertelde dat mijn ene snijtand heel eigenaardig doet, het is geen pijn, het is maar een gevoel, maar dat gevoel gaat van die tand recht naar boven tot tegen mijn haargrens. Zelfs ik weet dat het niet kan, mijn oog zit daarvoor in de weg.

Wat zegt de tandarts? Dat ik terug naar O.R.L. moet en moet zeggen dat ze mijn sinussen eens moet onderzoeken. Want daar zou de oorzaak zitten.

Als ik niet in het kastje moet zijn, zouden ze het dan alstublieft aan die muur willen hangen waar ik wél moet zijn? Het is zo een over en weer geloop anders.

Nu merk ik toch dat ik het er vorig jaar ook al over had. Potjandorie, in herhaling vallen is echt wel teken van ouder worden. Maar allee, nu weet ik tenminste wàt ik nog eens extra moet laten onderzoeken bij O.R.L.. Als ik dat nu kan regelen dat ik op één dag een afspraak voor én mijn maag én mijn sinussen kan vastleggen … maar dat zal te veel gevraagd zijn, zeker?

Previous

Hoe zou het in Biafra wezen?

Next

De transformatie

13 Comments

 1. Sinussen zou best kunnen. Zelf heb ik verschillende keren per jaar een dikke sinusitis, met hoofdpijn, niesbuien, en een verstopte en lopende neus tot gevolg.
  Laten nakijken! En ik hoop dat je eindelijk een ok uitleg krijgt ?

  • ms

   Als het dat zou zijn, vraag ik me af waarom ik dan al die jaren met een kluitje in het riet gestuurd ben.

   Net of ik er niet toe deed. Misschien is dat wel zo, uit hun oogpunt gezien.

   • Neen Tuurlijk niet, mss wisten ze gewoon niet wat er juist scheelde ?
    Bij mij is het ook pas aan het licht gekomen nadat ze met een camera zijn gaan kijken en ontdekten dat ik een vergroeiing heb die voorkomt dat de sinusholtes deftig kunnen leeglopen …

    • ms

     Als ik vroeger dan al eens naar de dokter ging, stak die het toch altijd op die allergie die er niet was.

     Ooit was ik doodziek, barstende hoofdpijn, verstopte neus, keelpijn, mottig. De dokter zei dat het mijn allergie was, maar zei wel dat ik goed voor mijn ex moest zorgen, die identiek hetzelfde had, want die man was serieus ziek.

 2. Een nieuwe arts geeft soms een frisse kijk.
  Een jonge arts geeft misschien de nieuwste inzichten.

  Sterkte!

  Bemoedigende groet,

  • ms

   Onze huisarts is een jonge. Hij kwam een jaar of twee geleden de praktijk vervoegen.

   Maar in die niesaffaire is hij niet geraadpleegd geweest.

 3. Waarom je met een kluitje in het riet gestuurd wordt? Omdat het waarschijnlijk, zoals bij mij, een ‘complex probleem’ is. Mijn sinussen en mijn keel zijn OK (daar hebben ze pas nog met een camera in gekeken), maar ik blijf hoesten, niezen, kuchen, en schrapen. De NKO-arts had daar een heel mooie Latijnse benaming voor maar het enige dat ik heb onthouden is dat het geen kwaad kan, alleen maar heel vervelend is. En ik heb ook GEEN allergie!

  • ms

   Nu ik zo wat gegoogeld heb op die sinussen, kom ik ook op dat uit: dat het geen kwaad kan maar wel vervelend is.

   Het is méér dan vervelend. Ik wijt er er namelijk nog een bijwerking aan. Ik kan namelijk nogal boos worden als ik gecontrarieerd word en dat is ook pas een jaar of twee geleden begonnen. Vroeger werd ik nooit boos (wat ook niet goed was want ik liet gewoon over mij heen lopen). Maar dit is soms wel gênant.

 4. Je weet niet altijd hoeveel mogeljjkheden er zijn.
  Zelf heb vaak een loopneus, niet ernstig, ik kan het met een paar tissues aan.
  De huisarts vertelde dat het wijst op een aanleg voor astma. Misschien is het waar, het zit in de familie.

  • ms

   Bij Luc wijst men ook vaker naar een onderliggende astma. Of naar zijn vroeger werk in een plasticfabriek. Beide zijn mogelijk.

   Mijn vader, die vaak liep te hoesten en dan telkens naar de dokter ging (die had echt wel een doktersverslaving) kreeg altijd de opmerking: “rook nog wat meer”. Mijn vader heeft nooit gerookt.

   De dokters spelen gewoon in op wat op dat ogenblik in de mode ligt.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén