Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De transmigranten

Dit logje staat nu al enkele dagen bij de concepten. Het geraakt niet op het blog omdat de hele zaak zo moeilijk te snappen is en omdat ik er geen duidelijke mening kan over schrijven.

Enkele jaren geleden was het een probleem in Calais tot men daar maatregelen ging treffen en het kamp ging opruimen.

Daarna kwamen er klachten van vrachtwagenbestuurders over problemen op de parking langsheen de E40 in Westkerke, tot men daar maatregelen ging treffen. Toen kwam de E40 parking van Jabbeke in het nieuws. Tot men …

Ik ga niet alle parkings opsommen die sedertdien het nieuws hebben gehaald.

En ik dacht dat, als het probleem niet aan de basis werd aangepakt, ze het gewoon opschoven.

Het was dan wel geen schrikken, maar toch keek ik raar op toen bleek dat het zich ook al hier bij ons, in Landen voordeed1.

De mensen komen ’s avonds per trein, stappen af in Landen, gaan naar de E40 parking, proberen daar in een rustende vrachtwagen naar de U.K. te geraken en -als dat niet lukt- komen ze ’s morgens onverrichterzake terug naar het station om daar de trein terug te nemen. En dan ’s avonds, de volgende poging.

In het artikel heeft men het over een bestelwagen die hen terug naar het station zou brengen. Indien dat zo is, is er toch iemand die dat organiseert. Dat denk ik toch.

Door het veld bedraagt de afstand zo een 3,8 km, wat op zich ook niet zo overdreven is. Eerst vroeg ik me af hoe die mensen dat konden weten, tot ik op de wandelkaart zag dat het helemaal niet zo moeilijk te vinden is. Maar wat een immens werk om al die talloze mogelijkheden te onderzoeken. Dan denk ik ook weer dat het hele gebeuren gedirigeerd wordt.

En dan stel ik me ook nog een paar vragen.

 • Waarom hebben mensen veel geld over om ergens te gaan leven waar men hen niet wil? Dat eeuwig proberen is toch ook geen leven?
 • Waarom wordt …?2

Die keer, zo een twee weken geleden, toen we op die parking stopten -we hadden vergeten de gps op te zetten- hadden we de politiemensen gezien, maar ook de massa’s afval.

Wat draagt men nu weer als oplossing voor? De parking sluiten3 natuurlijk. Is dat écht de oplossing? Parkings die ooit werden aangelegd omdat ze noodzakelijk waren, weer afsluiten.

Wat doen ze dan met de vrachtwagenbestuurders? Die worden aangepakt als ze de rusttijden niet respecteren.

Als je ’s avonds over die E40 rijdt, zie je ook wel wat er loos is met parkings die tot aan de opritten volstaan met vrachtwagens en waar je met je auto geen plaats kan vinden omdat die ook ingenomen worden omdat er nu al een plaatstekort is.

Mijn gedacht daar over? Ik weet het zelf niet. Ik heb meer vragen dan antwoorden.

1 Het Laatste Nieuws.

2Deze vraag heb ik gecensureerd. Ik probeer het blog wat lichtvoetig te houden en deze materie is al zwaar genoeg. Aan politiek wil ik liever niet doen, maar in mijn hoofd speelt de vraag wel mee als het er over gaat een mening te vormen over een probleem waar zo wordt over gestruikeld.

3 ROB TV – url: http://www.robtv.be/nieuws/landen/gaat-de-e40-parking-tijdelijk-dicht

Previous

Watersnood

Next

Ze hingen het uit

17 Comments

 1. Die mensen moeten het wel heel slecht hebben of een totaal uitzichtloos leven in hun land van herkomst…

  • ms

   Deze situatie noem ik pas uitzichtloos, weg van hun familie, voor hier niet de vereiste papieren en in de U.K. willen ze hen niet.

   En ik ga er van uit dat er zijn die daar grof geld aan verdienen.

 2. Geld zal er zeker aan verdiend worden.
  Voor de oplossing weten de overheden zelf al niets te bedenken, laat staan wij.

  • ms

   De oplossing ligt nochtans bij de overheden, maar die verschuiven ze liever zoals met pionnen op een speelbord. Maar ze vergeten dat het over mensen gaat.

   • Over mensen?? Moet dat?

    • ms

     Sarcasme? Dat is nieuw.

     Ik denk dat politiekers het liever met grote woorden zoals: “het hele plaatje” en “het geheel bekijken” beschrijven dan het over menselijke drama’s te hebben.

     En ze sluiten nog maar een parking. Dan hebben ze weer een probleem opgelost.

     • Dat bedoel ik inderdaad als sarcasme. Niet alle politici zijn zo maar sommige verdenk ik er wel van. Alles op de lange baan schuiven heeft hezelfde effect.
      Ik vermoed dat er wel een paar zijn die het anders zouden willen maar niet tegen de rest op kunnen, de balkanlanden en nu Italië weer.
      Je wordt er ziek van.

      • ms

       Ik word mottig als ik die dikkoppen met hun grote monden bezig hoor. Ze brabbelen er op los, gooien wat met modder naar elkaar maar dat brengt allemaal geen aarde aan de dijk.

 3. elsje

  Het is een verschrikkelijk dilemma. Welke mening men ook is toegedaan het blijft van alle kanten bekeken een menselijk drama wat zeker niet met 1 simpele maatregel is opgelost.

  • ms

   Inderdaad niet.

   Ze kunnen proberen het te ontraden in het land van oorsprong, zolang er anderen zijn die geslaagd zijn in hun opzet werkt dat niet.

   Ze kunnen de Europese grenzen sluiten met nog meer slachtoffers op zee.

   Ze kunnen overleggen dat de U.K. toch -al was het in beperkte mate- mensen binnenlaat, maar dan is het einde zeker nog niet in zicht.

   Mensen die niet in officiële papieren geloven, zullen zich daar nooit naar schikken noch in de administratieve molen stappen.

 4. Radeloos en wanhopig moet je zijn als je zoveel riskeert. Of overtuigend voorgelogen door God weet wie. Ik vind het schrijnend. De enige afdoende oplossing ligt in het land dat ze ontvluchten, denk ik.

 5. De vraag is waarom die mensen hun land ontvluchten. Soms is het door de oorlog, maar meestal zijn het economische vluchtelingen die geloven dat het geld hier voor het oprapen ligt. Dat die maffia die hen op te kleine bootjes laat oversteken hier achter zit is duidelijk.

 6. Mijn reactie lijkt hier verdwenen.

  • ms

   Ze was niet verdwenen, maar als je voor de eerste keer onder een andere naam reageert moet ik goedkeuren.

   Anders kunnen spammers ook door.

 7. ms

  Het Nieuwsblad

  Het Laatste Nieuws: Politie patrouilleert te paard op de ravel.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén