Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ik hebt geschrijft

Er is de laatste tijd wat te doen rond de dt-regel. Er zijn zij die voor1 de afschaffing ervan zijn en er zijn zij die er tegen2 zijn.

Ik begrijp beider visies maar heb de mijne. Ik krijg de kriebels bij het zien van dt-fouten, wel een klein beetje rekening houdend met de context, maar zal er geen opmerkingen over maken. Ik heb de regel voor mezelf geleerd maar ben geen leraar geworden, zodoende.

Maar nu, uiteindelijk, denk ik ook dat het geen nut heeft die nog aan de jongere generatie te leren … die spreken toch allemaal al half Engels.

pske van mske:

  De school op de foto heeft niks te maken met de artikels maar is gewoon de decoratiefste op foto.


____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/19/discussie-dt/
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/20/uitvinder-van-werkwoordenwiel-geen-voorstander-om-dt-regel-af-te/

Previous

Ravel L127

Next

Mist

21 Comments

 1. Deze discussies ken ik, in vroegere vorm maar het ging ook over het loslaten van taalregels.Of dat goed of niet goed is, dat weet ik niet.
  Wel vind ik het oneerlijk om extra minpunten te geven bij een proefwerk/examenstuk dat voor de rest goed is.

  • ms

   Over die discussie over het loslaten van grammaticaregels las ik daarnet nog1. Dat vind ik ergens wel kunnen, omdat taal inderdaad leeft.

   En die extra minpunten? Iemand die wel foutloos kan schrijven maar niet kan zingen of tekenen is dan weer benadeeld, want het is tenslotte óók een kennis of talent.

   Men kan ook pluspunten geven bij een foutloos opgesteld werk. Dat klinkt dan niet zo negatief.

   1 Het Nieuwsblad

   • Dubbel punten kan ook. Voor kennis en een voor taal. Eventueel ook op de eindlijsten.

    • ms

     Zoiets klinkt positiever en motiveert nog op de koop toe.

     Want soms is het wel belangrijk. Het is wel een ouder artikel1 maar daarin staat een citaat-doordenkertje dat het belang-nuance aantoont:

     Velen vinden spelling minder belangrijk. Maar vergis je niet: er is echt wel een verschil tussen beschuldigt en beschuldigd.
     An De Moor

     1 Het Nieuwsblad

  • Dat mag ook niet. In ieder geval, wij mogen dat in Vlaanderen wettelijk niet aanrekenen. Taalfouten tellen enkel bij toetsen Nederlands. In alle andere vakken niet. Op zich vind ik dat eigenlijk niet zo goed. Net daarom worden leerlingen heel laks in het correct schrijven. Het is toch geen Nederlands, dus ik gooi er maar met mijn pet naar…

   • ms

    Dat vind ik dus ook.

    Maar ik kan wel het voorbeeld begrijpen dat het heeft over de dubbele ontkenning. De schrijver kan dat inderdaad zo schrijven om iets te benadrukken of om het overdrevene van iets aan te tonen.

 2. Voor mij mag de dt blijven. De geest wordt er scherp mee gehouden. Het is toch niet zo’n moeilijke regel? Veel moeilijker vind ik de vele uitzonderingen in schrijfwijzen. Bijv. sex – seksuele. Ik noem hier maar een voorbeeld.

  • ms

   Voor mij mag die ook blijven.

   Ik vind het erg dat men de spelling telkens gaat veranderen. Dan vraag ik me af waarom ik uiteindelijk nog naar school ben geweest.

   Telkens de spelling werd aangepast heb ik mezelf ook aangepast … behalve voor pannekoeken en paddestoelen bijv. waar ik de tussen-n absoluut ridicuul vind en ik bij mijn geboorte geen papier heb ondertekend dat ik spellingsregels zonder nadenken zou volgen.

   • Dat ook. Dat was me toch wat dat men plots die n ging invoegen. En dat er dan ook weer uitzonderingen zijn. Jaren wennen… of nooit wennen.
    Ik merk bijvoorbeeld dat mijn moeder nog zo heerlijk ouderwets schrijft. Mooi is dat. Helemaal volgens de regels van de jaren 30 van vorige eeuw. ‘Zoo’ is dat.

    • ms

     Ik volg ze wel, de nieuwe regels. Gisteren nog heb ik op het gehele blog “koninginnepage” door “koninginnenpage” vervangen.

     Maar wat als ze de spelling blijven veranderen …

 3. Voorheen kocht ik altijd Het Groene Boekje, was handig bij het schrijven van verhalen.
  Maar evengoed bleven er twijfels, met die tussen-n bijvoorbeeld.
  Taal leeft inderdaad maar de grammatica kan beter bij de oorspronkelijke basis blijven. Veranderingen maken het heus niet gemakkelijker, integendeel, het wordt een zootje vrees ik want het zal niet bij dat ene lettertje blijven.

  • ms

   Ze moeten daar niet aan prutsen.

   Het Groene Boekje gebruikten wij enkel bij het Scrabble spelen. Mijn vader beweerde altijd dat onze woorden niet bestonden, de zijne wel.

   Die tussen-n is spelling. De grammatica waar ze het nu over hebben is meer richting spreektaal. “Groter dan” of “groter als” en “nooit niet”.

   Die tussen-n stoort me, vooral omdat hun regel niet altijd klopt. Maar dan verbergen ze zich achter de uitzonderingen.

   Zelfs die koninginnenpage, uit voorgaande reactie, klinkt niet juist. Misschien pas ik het wel terug aan naar het oude koninginnepage.

   Ambetanteriken …

 4. Van mij mag de -dt blijven, ik schrijf en lees graag zonder fouten, maar snap ook de moeilijkheid voor velen. Mijn man en mijn zonen hebben dyslexie, voor hen waren taal, spelling en (foutloos) schrijven echt wel een dingetje ….

  • ms

   Ik kan er mee leven dat niet iedereen foutloos kan schrijven.

   Maar daarom gaan afschaffen vind ik een stap te ver. Dan doet niemand noch moeite.

 5. Ik was deze week verbouwereerd joh: tot tweemaal toe zag ik “naar verluidt” staan. Ben dat dus gaan opzoeken en dat is juist.
  De uitleg: naar verluidt komt van naar HET verluidt, maar het onderwerp – het dus – wordt weggelaten.
  Weer wat geleerd!!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén