Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Chrysantverhuizing

Jaren geleden waren de nonnen in de school er niet blij om, helemaal niet blij. Ze ergerden zich aan de mensen die op Allerheiligen naar het kerkhof gingen. Allerheiligen was een feestdag en geen dodenherdenking.

Allerzielen, de dag om doden te herdenken, viel -en valt- nog steeds op 2 november. Dus dàt was de dag om naar het kerkhof te gaan.

Ik vond geen van die dagen gepast om naar het kerkhof te gaan. Ik had er als kind al een hekel aan dat ze de bloempotten en het aantal chrysanten in een pot onderling gingen vergelijken en er zich daarna met een weesgegroetje vanaf maakten.

Ik vond -en vind nog steeds- dat niemand, maar dan ook niemand mij moet zeggen wanneer ik moet herdenken en aan de chrysanten die ik er plaats zullen ze niet lang werk hebben.

Wat zagen we nu opduiken in onze dorpkes? Hier en daar stonden er bij de kerkhoven speciale verkeerstekens.

(Lees verder onder de foto)


Wat de nonnen daarvan zouden vinden weet ik niet, aangezien ik zelf er nog niet weet wat ik ervan vind.

Wel weet ik dat ik, gisteren morgen om zeven uur, bij het opentrekken van de overgordijnen, er al twee de berg zag opkomen, zeulend met een grote tas met chrysanten en ik dacht, en ja, ik vind het zelf ook wel wat venijnig: “Die willen ook de eerste zijn”.

Maar dat kan niet, want Broer vertelde me gisteren dat hij al op zaterdag naar het graf van DodeBroer was geweest.

Maar ja, voor Broer is dat meer een uitstap op Memorielaan, denk ik. En dat denk ik omdat ik weinig herinneringen heb aan DodeBroer en Broer dan nog eens drie jaar jonger is …

Previous

Halloween

Next

De procedure

9 Comments

 1. elsjeveth

  Tja hier in de randstad is het niet zo´n traditie als in de zuidelijke delen van Nederland. Persoonlijk heb ik een vreselijke hekel aan de bolchrysant, waarschijnlijk door de hele heisa zoals je beschrijft qua Allerzielen.

  • ms

   Ik heb overwogen om een pot te kopen maar dan wel om ons koerke wat op te fleuren, maar heb het uiteindelijk niet gedaan.

 2. Vandaag zullen ze me ook niet op één of ander kerkhof zien. Ik heb genoeg met de herinneringen over die overledenen.

  • ms

   Ik weet dat niet iedereen het doet voor de commerce.

   Maar mijn buurvrouw gaat elke week met een boeketje bloemen naar het kerkhof. Dat vind ik dan wel meer herdenking dan één keer per jaar een chrysantenzee.

 3. Ik ben vorige maand naar het graf van mijn vader geweest. Mij zien ze daar enkel als ik voel dat ik daar behoefte aan heb, maar ook niet op die drukke dagen. Aan chrysanten heb ik een hekel. Daar doe ik ook al niet aan mee.

  • ms

   De bloemen kunnen er niet aan doen dat de mensen ze als kerkhofbloem hebben gebombardeerd. Ik vind het vooral herfstbloemen.

 4. Ook ik ga niet omdat het zo hoort.
  Ik ga sowieso niet vaak op grafbezoek, ik vind er niets.
  Alleen de eerste maanden na het overlijden van ouders kwamen we er vaker.

  • ms

   Precies. Ik vind er ook niets, terwijl op andere plaatsen waar herinneringen hangen je meer voeling hebt, maar daar kan je dan niet overal chrysanten gaan zetten.

 5. Nee, mij zie je niet op een kerkhof op 1 of 2 november.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén