Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het drinken deel II

Na een deel één kan iedereen zich natuurlijk aan een deel twee verwachten, maar dat gaat dan niet over mij maar meer over herinneringen.

Bij ons was er bier in huis. Dat herinner ik me. Dat was voor als er bezoek kwam. Heel af en toe dronk mijn vader een pintje. Mijn moeder verkoos -als ze al iets dronk- een Export.

Als kind sta je daar niet bij stil. Maar waar het pintje van mijn vader in een gewoon glas moest, waren er voor het bier van mijn moeder glazen pullen met een oor.

Toen we dan naast een café kwamen te wonen en mijn moeder in de eigenaar een achterneef van haar herkende gingen we daar af en toe wel eens langs, terwijl ze normaal gezien alle cafés als duivelsholen bestempelde.

Hij een pintje, zij een Export.

Eens we daar verhuisd waren heb ik haar nooit nog bier zien drinken, mijn vader trouwens ook niet. Die lustte liever wat straffers.

Nu niet dat hij aan de fles zat, maar af en toe moest hij voor het werk wel eens naar een receptie en dan kwam hij altijd erg vrolijk naar huis.

Nu lag die Export toch op mijn maag. Ik vroeg me af of Export in geval van dat bier niet wou zeggen dat het voor de uitvoer bestemd was en dus ging ik googelen.

Tot mijn grote verrassing bestaat dat bier écht en is het een bier van lage gisting dat wat op de achtergrond geraakte.

Ben ik daar nu slimmer van geworden? Neen, maar wel wijzer. Zie je ik had me afgevraagd of mijn moeder dat bier verkoos omdat ze dat wat beter vond klinken dan gewoon een pintje.

____________________
Export

Previous

De krasloten

Next

Druk relaxen

13 Comments

 1. Ik weet niet of Export (veel) in Nederland verkocht werd of wordt. Het heeft, lees ik, een wat lager alcohol percentage, maar met 4,8% ook weer niet zo veel lager dan pils. Dat je moeder Export uit zo’n mooi glas met oor dronk is een mooi detail. Eens heb ik me aan een Hasselts jenevertje gewaagd. Niets mis mee. 🙂

  • ms

   Hopelijk gaf ik niet de indruk dat ik anti ben, dat ben ik niet. Maar alles met mate.

   En jenevertjes zijn zeker niet te versmaden.

 2. Export is me goed bekend. Het werd gebrouwen in de brouwerij Krüger in Eeklo. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Krüger#/media/Bestand:Uithangbord_Kruger_-_Eeklo.jpg
  Zowat alle mannen in het Meetjesland dronken graag Export.
  In het middelbaar bezochten we de brouwerij en na het bezoek mochten we allemaal een export drinken. Stel je voor. Dat zou nu niet meer kunnen. Brouwerij Krüger en zijn Export was een begrip in de streek. Ik heb hier nog een oud bierglas van Krüger in huis.

  • ms

   Dan heeft ze het waarschijnlijk leren kennen terwijl we in Lotenhulle woonden. Het wordt me met de moment helderder vanwaar haar voorkeur komt.

 3. Export kende ik niet tot nu.
  Bier wel, het werd thuis pas gedronken toen grote broer uit dienst kwam. Kennelijk was het een soldatendrankje , dacht ik als kind.
  Op verjaardagen werden jeneversoorten geschonken en zoete vroewndrankjes.
  Later kwam het bier in opmars, iets wat hier ib Brabant de volksdrank was. En is.

  • ms

   Pils was er in huis voor bezoek en op verjaardagen kregen wij een glaasje advokaat, zelfgemaakte met minder alcohol er in.

 4. Export ken ik ook daar mijn vader het altijd dronk als hij ging kaarten in het café op de hoek.

 5. Mijn moeders favoriete drank, met een dot slagroom erop.

 6. elsjeveth

  En alweer roept je blog leuke herinneringen op. Ik was het Exportje helemaal vergeten. Na de koers tijdens de prijsuitreiking dronken de meegereisde fans (oma´s en tantes) veelal een Export.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén