Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Jup met Lef

Ooit, toen ik 14 was, zei de enige dokter die ik ooit aan mijn kant heb weten staan, dat ik beter een pilsje dronk bij mijn eten in plaats van de -gesuikerde- limonade die bij ons thuis het enige was dat we mochten drinken buiten water en koude koffie. Ik vond het niet lekker, maar het leste de dorst.

Toen ik uitging zou ik ook eerder een pils genomen hebben dan frisdrank, ik hield niet echt van gesuikerd. Eens getrouwd dronk ik liever donker bier, maar dan wel ’s avonds voor de TV, of als we ergens iets gingen drinken natuurlijk.

Maar er was wel een ander eigenaardig iets. In het begin van de lente, bij de eerste warmte, kon ik in de late namiddag, na verrichte arbeid wel een pils verdragen, meer nog, ik had er zin in. Dat duurde dan geen hele maand want dan kwam de tegenzin.

En dat herhaalde zich jaar na jaar. Vorig jaar zag ik de Jupiler 0,0% en ik probeerde. Vroeger was die niet te drinken -echt bweuk- maar vorig jaar viel die mee. Wat ik vorige lente niet uitdronk, zou wel wachten op deze lente.

En toen kwam die dag in de jeugdherberg, waar ik plots een Leffe 0,0% uit de drankautomaat toverde en die echt best lekker vond, al had ik dan altijd liever Grimbergen gehad.

Sedertdien is er altijd donkere Leffe 0,0% in huis en vraag ik telkens als we iets gaan drinken ook naar alcoholvrij bier. Dat kan. Soms kan het niet.

En ik vind het vervelend dat we in de hamburgerketens, waar we af en toe eens stoppen, enkel de keuze hebben tussen bier mét ofwel frisdrank, waarbij ik bier een gezondere keuze zou vinden, maar dan liever niks drink dan iets alcoholisch waar ik slaperig van word. Er is natuurlijk altijd een mouw aan te passen.

En nu lees ik dat alcoholvrij bier in België in de lift zit. Er is een toename van zo een 25 procent op twee jaar1.

Ik kan me ook niks riskeren hé. Ze hebben me altijd in het snotje!

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Knibbel op knabbel

Next

De dag van de Arbeid

19 Comments

 1. Goed nieuws dus voor je! Zo wordt het steeds algemener verkrijgbaar.

  • ms

   Of het goed nieuws is, weet ik niet echt. Als ik ergens op een terras of in een café iets zou gaan drinken, puur voor mijn plezier en er is geen alcoholvrije, zou ik wel een gewone nemen.

   Maar bij het eten of van dorst toch maar liever niet.

   Wat wel opvalt is dat er steeds meer biermerken in meegaan.

 2. Er zijn nu zoveel soorten. Mijn echtgenoot kent ze allemaal want thuis drinkt hij enkel alcoholvrij. Zijn voorkeur gaat uit naar Jever. En ook de ganse winter tot 1 mei drinkt hij alcoholvrij. Hij overweegt om er volledig mee te kappen doch hij verlangt teveel naar een Duvel. Vanaf morgen mag hij weer van zichzelf.

  • ms

   Zo streng ben ik niet voor mezelf. Thuis is het nu wel vanzelfsprekend, ik koop geen ander bier meer.

   Maar elders bekijk ik de mogelijkheden.

 3. Alcoholvrij bier wordt al beter de laatste jaren, er is een markt voor.
  Ik vind het lekker en drink het graag. Maakt me niet uit welk merk als het maar geen Bavaria is, die is te zoet. In plaats van limonade drink ik liever grenadine met heel veel water.

  • ms

   Liefst niks gesuikerd (of andere zoetstof) dat wil doen of het fruit is, dus alcoholvrij bier is een goed alternatief.

   Wij hebben ook nog wel Piedboeuf in huis, die is voor Luc, maar daar zit nog altijd 1% alcohol in. Dat is niet bepaald een probleem, maar ik drink de andere liever.

 4. Ik drink alleen alcoholvrije dranken. Goed dat die in de lift zit.

 5. Ik lust echt geen bier. Wij hebben dat ook niet in huis, niet mét en niet zonder alcohol want mijn man drinkt ook geen bier. En zo vallen wij wel eens in schandalen als we onverwacht bezoek krijgen en de mensen vragen een biertje … Het is eigenlijk triestig gesteld met ons.

  • ms

   Wij hebben dus wel bier, wel wijn, wel bubbels, wel whisky en ik denk ook nog een nog gesloten fles vodka maar wij hebben geen bezoek. 😃

   • Ik zal ze naar u sturen volgende keer. 😃
    Wijn, bubbels en sterke drank hebben wij trouwens ook. Of de sterke drank nog goed is, daar ben ik niet zeker van want dat staat daar ook maar te staan.

    • ms

     Ik zou hem toch eens nakijken want vorig jaar was de stop van onze whisky verpulverd. Die stond er toch ook al 9 jaar. Gelukkig was de whisky nog goed. 😁

     • Zo kocht ik een paar jaar geleden een dure fles porto voor mijn zoon, van zijn geboortejaar (1983). Toen hij de fles opende verpulverde de stop ook. Zo ‘zunde’ van ’t geld. We hebben hem nog wel door een papieren koffiefilter gegoten, maar toch.

      • ms

       Die fles Whisky hadden wij van Arran meegebracht, niet dat wij whiskydrinkers waren/zijn, maar mijn broer lust dat wel zo af en toe.

       Nu was het gelukkig geen geschenk maar enkel voor eigen gebruik en ik heb er een andere stop op geduwd en ik heb zelf de whisky opgedronken bij tijden van grote kou en zo. Ik ben er maanden aan bezig geweest.

       Ik heb nu wél weer whisky in huis, twee flessen zelfs: een fles van Arran (nu te koop bij Colruyt) én een goedkope van het huismerk van Colruyt maar dan ook weer als oppepper bij koude dagen.

 6. Naar waarheid, ik was ooit, lang geleden een Coladrinker. Kwam ook omdat mij leasepa op enig moment in zijn carriere bij dat bedrijf in Amsterdam ging werken om het rijdend bestand op de wielen te houden en mijn opa er na zijn pensioen nog eens een tijdje als congierge functioneerde. Kratten vol van die flesjes kregen zij beiden mee, personeelsregeling of zo. Door dat vrije drinken van die Cola nam ik in gewicht toe met 14 kilo. Dus gestopt met dat spul. Alcohol dronk ik nooit, tot ik op mijn 30e te gast was in de Urquell brouwerij in Plzn (CZ.) Best lekker spul. Dus toen werd ik af en toe een glas bier drinker. Maar ik zal er nooit een echte liefhebber van worden. Als het heet is, een flesje of zo. Of koud biertje op een terras. En sommige 0.0 soorten vind ik ook wel te doen. Cola en soortgelijken drink ik nooit meer. Gelukkig is er spawater…..

  • ms

   Ik had een colaverslaving na mijn scheiding. Die heeft meerdere jaren geduurd. Tot ik er komaf mee maakte. Maar ik dronk wel altijd graag eens een donker bier. Zeker toen ik te laag van bloeddruk bleek te staan en men me aanried om meer biefstuk te eten of eens meer een Stout te drinken.

 7. elsjeveth

  Aha ja zeg, betrapt ! Ik drink graag een donker biertje of een blonde als het mooi weer is. Vroeger op de koers had ik graag een Geuze, maar om de een of andere reden vind ik die nu te zuur.
  Leffe 0.0 % is nu favoriet bij Chris. SInds zijn hartproblemen geen alcohol meer.
  Zo helpt hij de verkoop in Nederland naar de top 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén