Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De slimmeriken

De laatste dagen worden we om de oren geslagen met allerlei goede raad. De gazetten puilen er van uit. Goed hé, dat ze de mensen slimmer willen maken.

Alleen vraag ik me af …

Hoe wist mijn moeder al dat we niet in de blakke zon mochten blijven lopen? Hoe wisten wij dat we moesten afkoelen na een zonnefietstocht?

Hoe wist ik dat de was ophangen goedkoper was dan een droogkast? Want neen, ik heb dat nooit gewild. Ik heb gemakkelijk zeggen natuurlijk. Ik had plaats genoeg om hem op te hangen. Was het niet buiten, dan wel in de -vroegere- stal of hier op zolder.

Waarom enerzijds zeggen dat waaklichtjes van apparaten zoveel verspillen maar anderzijds de straatverlichting hele nachten aan laten?

Dat je, als je minder warm stookt, ook kan besparen …

Ben ik tegen? Neen, want wij hebben warmtepompen. Maar tegen deze winter wil ik wél de kolenstoven terug aan de praat krijgen. En ik denk: “Gelukkig dat we die nog niet buiten gekegeld hebben”.

Previous

Coronateugels?
Welke coronateugels?

Next

Het domino-effect

14 Comments

 1. Kolenstoven – bedoel je dat je die met steenkool wilt stoken? Kun je dat nog krijgen? (O jeugd, met de kolenkit naar het hok waar metershoge spinnen woonden, eierkolen, nootjes drie, de kolenboer kreeg zijn handen nooit meer schoon.)

  • ms

   Door talloze niet nagekomen beloftes van een gasleiding die naar het dorp zou komen hebben wij tot in 2015 gestookt met kolenstoven.

   In dat jaar hebben we warmtepompen laten installeren. De kolenstoven staan hier nog, opgeblonken en wel, maar hoe het met de afzuiging en de schouw zit, dat weten we niet.

   In ons kot liggen nog kolen van toen voor “je-weet-maar-nooit”. Ik denk dat die handelaar ze ook nog altijd verkoopt;

   Eitjes zijn al heel veel langer verboden. Die vind je niet meer.

 2. Alsof we dat allemaal al niet weten. Wat een betutteling.

  • ms

   Als er een broer van een BV met een zonneslag verder wandelt staat de volgende dag de gazet vol met de verwittiging dat we dat niet moeten doen.

   En al de rest, over dat besparen, dat zijn dingen waar wij altijd op gelet hebben. Bij ons thuis waren ze niet zo voor verspilling, ook niet op het gebied van elektriciteit.

   Ik heb wél een afwasmachine dank zij haar. Maar soms denk ik ook: “voor ons twee?”. Nu ja.

   We kunnen aan de beek de was gaan doen ook hé;

 3. We weten zoveel, maar toch moeten ze het nog eens in onze strot duwen. Kolen zie ik niet meer zitten. Voor kolen heb ik geen plaats.

 4. Blijkbaar zijn we dommeriken. Zo dom dat we het zelf niet beseffen en daarom vol goede raad gestopt worden.
  We krijgen morgen ook nuttige tips in het weekend voor de hitte die maandag komt. 🤣😣🙄

  • ms

   Ik denk eerder dat zij denken dat zij het beter weten dan alle boerkes terwijl zij nu de boerenwijsheid verkondigen die bovengenoemde boerkes al kenden toen ze nog met de hand in de augustuszon mochten oogsten.

 5. Oei, kolenstoven! Zie maar dat je – net zoals wij – de ‘milieupolitie’ op je dak krijgt. Sinds de hoge gasprijzen brandt de hele dag onze houdhaard waar die vroeger alleen diende voor de gezelligheid ’s avonds. We hebben het al mogen horen!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén