Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De uilen

Ik stap uit de auto, open de poort en mijn mond valt ook open -allee dat veronderstel ik toch- en was dat niet zo dat deed ik hem toch open om te zeggen: “Het is wéér van dat!”

Want boven, op de ruit van de overloop, heeft weer een uil zijn silhouet achter gelaten. Dat is nu de vierde keer. De eerste keer in augustus 2011, de tweede keer in juni 2018, de derde keer in augustus 2019. En nu dus weer.

Een foto nemen, dat zei ik elke keer opnieuw, is quasi niet mogelijk. Er komt wat foefelderij met achtergronden e.d. bij kijken. Deze moest ik nemen, buiten vanaf de poort. Van binnen naar buiten zat ik tegen de zon in te kijken en kreeg ik enkel een wazige veeg.

(Lees verder onder de foto)

Zelfs deze foto was niet bepaald duidelijk, zodoende ging ik wat spelen met toon en contrast en bij het bekijken van het resultaat vroeg ik me af: “Zijn het wel uilen?”

Zie ik daar geen snoet van iets anders? Een vleermuis? Of buigt de uil het hoofd bij de impact?

Dat kan ik, als ik er zin in krijg, eens op mijn gemakske gaan uitdokteren. In elk geval heb ik wel al uitgedokterd dat vleermuizen dan wel een ingebouwde sonar hebben maar dat die niet werkt bij gladde verticale oppervlaktes … zoals een ruit dus.

Previous

De hoornaars

Next

Kasteel Ter Biest

16 Comments

 1. De foto is goed gelukt, en heel bijzonder. Het doet een beetje denken aan de lijkwade van Turijn, al vermoed ik niet dat dit dier eerst gekruisigd is. Wat is het formaat van de afdruk? Een vleermuis is meestal vrij klein.

  • ms

   Het zijn uilen, de afdruk is telkens haast identiek.

   Vleermuizen zijn inderdaad kleiner en ik weet niet of ze een wit poeder achterlaten bij een impact. Deze afdrukken beslaan de volledige breedte van de ruit en zijn zo’n 20 cm hoog, zonder vleugels.

   En zo rond de periode dat we het de eerste keer meemaakten stond las ik er een artikel over, die link heb ik bij het log van augustus 2011 gezet.

   En op die foto zie je ook zo halvelings een gezichtje.

 2. Toch wel benieuwd of het werkelijk de afdruk van een uil is.

  • ms

   Ja hoor. Uilen verliezen bij een impact een wit poeder, waarmee ze hun silhouet achterlaten op het voorwerp waar ze tegen knalden.

 3. Heel interessant om weten over uilen die iets achterlaten. De foto is ook gelukt.

  • ms

   Het is en blijft moeilijk om het op foto te krijgen. Hoe het die vrouw van het artikel gelukt is, ik snap het niet. Meestal moet Luc een donkere vest of jas achter de afbeelding houden, maar deze foto werd schuin van buiten naar binnen genomen (en bijgewerkt in toon en contrast).

 4. Hier vliegen op de bovenverdieping regelmatig vogels (ik dacht duiven want meestal overdag) tegen het grote raam van een slaapkamer alleen aan de voorkant niet aan de achterkant. Ik hoor de klap en zie de afdruk maar verder meestal geen vogel, heel zelden wel eens een dode duif op moeten rapen. Uilen heb ik in ieder geval hier nog nooit gezien.

  • ms

   Ik heb ook nog geen levende uilen gezien, maar er vliegen wel meer vogels tegen de ruiten aan de achterzijde, maar die laten geen afdrukken na.

   En toen las ik dat artikel en wist ik dat er om de zoveel jaar eens een uil bij ons binnen wil.

 5. Bij ons was het vorige week een duif die zijn silhouet had achtergelaten op het raam van de living. En daar ben ik heel zeker van, want het beest lag dood in de voortuin. RIP.

  • ms

   Een duif hadden we nog niet, wel kleinere vogeltjes, al gebeurt dat praktisch nooit gedurende de dag.

   Maar ’s nachts …

   Ik wist niet dat duiven ook wit poeder verstrooien als ze ergens tegenaan vliegen. Maar het lijkt me wel logisch dat het niet enkel uilen zijn die het doen.

 6. Mooie afdruk, het is echt wel een uil.
  Dat kwam hier nooit voor, wel duiven en een enkele merel. Peters vergelijking met de lijkwade is ook best goed.🙂

  • ms

   Ik zou graag de uil zelf eens zien, liefst niet dood onder het venster, maar ik weet niet wanneer die uilen hier rondvliegen en waar ze eventueel zouden huizen of het zou in de kerk moeten zijn.

   Die lijkwade, ja, maar gelukkig hebben wij nog geen lijk gevonden ook niet. Hout vasthouden.

   • In de nacht toch?

    • ms

     Uilen zijn nachtdieren. Maar vliegen ze net na de avond of net voor de morgen of misschien moet je de hele nacht op wacht zitten? Dat laatste zie ik dan weer niet zitten.

     En dan moet het nog net een nacht zijn dat ze passeren.

 7. elsjeveth

  Ha ik vind de foto goed gelukt. Hopelijk heeft de uil zijn aanvaring met het glas overleefd en is enkel een beetje groggy geweest.

  • ms

   Ik hoop het voor de uil.

   Het feit dat hij niet dood voor de achterdeur lag wil zeggen dat hij toch nog op eigen kracht weg geraakt is.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén