Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De hoornaars

Het was al half beslist, maar nu is het een feit: de hoornaars blijven.

Ik kreeg een e-mail van Natuurpunt die me geruststelt. Een wespensteek kan je trouwens ook oplopen zonder nest.

De e-mail gaat als volgt:

We ontvangen met regelmaat bericht van mensen die in vrede samenleven met een nest europese hoornaar in de muur, tuinhuis of vogelnestkastjes. Echter zijn er even goed gevallen waar af en toe een enkele steek gemeld wordt, of erger (nog veel zeldzamer). De pers geeft veel aandacht voor de uitzonderlijk droevige gebeurtenissen maar laat het na over de positieve verhalen te berichten.

Als natuurbeschermingsorganisatie raden we het verdelgen af tenzij de veiligheid echt in gedrang is. Bij verdelging met gif komen deze stoffen ook in het milieu terecht. Europese hoornaars jagen ook op andere wespen, zo dragen bij aan een gebalanceerd ecosysteem. Daarnaast doen ze ook aan het bestuiven van bloemen en breken ze zowel dood plantaardig (bv. fruit) als dierlijk (bv. kadavers) af.

Nesten zouden nu zowat op hun grootst moeten zijn om wanneer het nat en koud wordt uit te sterven. Voor dat dat gebeurt zwerven nieuwe koninginnen binnenkort uit om elders solitair te overwinteren.

Ik ben er gerust in en ik ben blij want doden om te doden is niet mijn ding. Ze zitten relatief dicht bij de groenafvalcontainer en kunnen zich dus te goed doen aan de fruitvliegjes.

En wie nog meer wil weten over nog meer wespen en andere wespen kan terecht op het wespen-nieuws van Natuurpunt.

En om te bewijzen dat het waar is -want het staat in de gazet- voeg ik hier nog de link1 aan toe van het artikel dat ik net tijdens het bloggen las.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/22/opinie-wespen/

Previous

Het behalve …

Next

De uilen

12 Comments

 1. Het is waar want het staat in de gazet. 🙂 Maar dat de hoornaars mogen blijven lijkt me een goede beslissing. Als je verder geen last van ze hebt, waarom ook niet? Trouwens, best een boeiend stuk in de gazet. Bijen zijn maar slome beesten in vergelijking met de wesp. maar té assertief moeten ze natuurlijk ook weer niet worden. 🙂

  • ms

   Vroeger namen veel mensen inderdaad alles wat in de krant stond voor waarheid aan. Mijn ex-schoonmoeder was daar een schoolvoorbeeld van.

   We hebben voorlopig geen last van het nest. Ze komen wel kijken als we in de buurt komen bij het gieten van de vlinderplant, maar meer is het niet.

   Meestal zeg ik tegen mensen die er naar slaan, dat ze daar moeten mee stoppen, want je zult zien, als zo’n beest uitgedaagd wordt dat ze mij zouden durven steken.

 2. Ik heb er voorlopig nog geen gezien, laat staan last van gehad. Als ze goed zijn voor het milieu mogen ze gerust blijven.

  • ms

   Had ik ze niet gezien door het venster op de palier zou het me misschien niet opgevallen zijn, zo wat gecamoufleerd door de klimop.

 3. elsjeveth

  Natuurlijk respect voor alles wat leeft. Een prima boodschap van het natuurgenootschap. Wel spijtig dat ze er niet bij vermelden, dat je als je allergisch bent voor wespengif de hoornaars met hun dubbele dosis gif voor veel ongemak, in sommige gevallen zelfs een coma kunnen veroorzaken.

  • ms

   Ze gaan er van uit dat de negatieve gevallen sowieso aandacht krijgen en dat de positieve niet aan bod komen.

   Ik denk dat, als je weet dat je er allergisch voor bent, de nodige voorzieningen bij je hebt en dat als je het niet weet je sowieso moet opletten voor de beesten.

   • elsjeveth

    Tijdens ons bezoek in Griekenland werd een vriendin van m’n zus plots gestoken door een hoornaar toen ze naar de keuken liep. Dat was enorm schrikken ondanks de snel toegebrachte injectie heeft ze een nacht in het ziekenhuis doorgebracht ze was helemaal van de wereld. Vandaar mijn bezorgdheid

 4. Goede voorlichting, waar of niet waar, je kunt het zelf checken op internet.
  Zolang je geen last van ze hebt en niet bang van ze, is het een goed besluit.

  • ms

   Ik had het inderdaad al op internet opgezocht, maar hun e-mail vond ik bemoedigend als ze zeggen dat zij er weet van hebben dat er zich in de buurt van mensen wel meer nesten bevinden.

   Neen, ik ben niet bang voor hen, ik zou bang kunnen zijn mocht ik een mogelijke oorzaak kennen die hen zou storen, zoals een hond of zo, maar wij zijn maar met ons twee en we laten hen gerust.

 5. Als iets uitzonderlijk voorkomt, is het vaak sensationeel. En daar doen de media zich graag tegoed aan.
  Ik hoop het beste voor de hoornaars aldaar. Leven en laten leven.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén