Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het beest

Waar ik zo blij was toen ik vertelde dat we, tijdens onze driedaagse vakantie in Voeren een wolf hadden gezien, werd dat laatst onderuit gehaald met een artikel waarin ik las dat wolven in Voeren niet kunnen aarden en dat het daar in Voeren dan eerder om een goudjakhals zou gaan1.

Heb ik iets tegen een goudjakhals? Helemaal niet. Was ik ontgoocheld? Niet echt, Maar toch werd ik er wat wrevelig over.

Het beest dat wij zagen was zeker groter dan een herdershond en erg smal in de heupen. Een vos zou op die plek enkel met zijn rug boven de berm uitgestoken hebben.

Maar dan vond ik een ouder artikel, een wolf “Billy” die in Voeren werd gezien2 werd in februari 2021 doodgeschoten in Frankrijk. Als de wolf er niet aardt, daar in voeren, dan passeert er dan toch.

Of wij nu een wolf of een jakhals zagen, het kan me niet schelen, het ogenblik was magisch op zich.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/24/wolf-billy-die-ook-in-voeren-gezien-werd-is-doodsgeschoten-in-f/

Previous

En … Action!

Next

De veerschotel

13 Comments

 1. Een goudjakhals, lees ik in Wikipedia, is verwant aan de wolf en doet als zwerfgast wel eens onze streken aan. Dus je kan hem gezien hebben, maar het kan evengoed een wolf op doorreis geweest zijn. Heeft Voeren te weinig bos om de wolf te kunnen laten aarden? Hoe dan ook, dat het magisch was neem ik meteen aan.

  • ms

   Eigenlijk vond ik het er nogal bosrijk, maar misschien zijn de woonkernen te dicht bij de bossen om hen een veilig gevoel te geven.

 2. Dat het magisch was zal wel zijn. Zo’n beest kom je niet iedere dag tegen.

 3. Laat die berichtgeving jouw magisch moment niet ontnemen, wat je zag was echt, daar ben ik van overtuigd.

  • ms

   Mijn eerste gedacht, toen ik het las, was: “Moet nu iedere keer dat ik iets vertel, iemand zeggen: ‘dat is niet waar'”.

   Maar achteraf blijft het me al egaal wat het was, al denk ik dat het wel degelijk een wolf was aan de hoogte en de manier van lopen te zien.

   Maar we gaan ergens in de lente toch nog eens terug, eens kijken of we hem of haar terug te zien krijgen.

 4. Je hebt in ieder geval een mooie ontmoeting gehad met een wild dier, om het even of het een wolf of een goudjakhals is geweest. Sommige mensen willen alles beter weten, ik zou me er niets van aantrekken als ik jou was. Jij hebt het dier gezien als je daar weer komt je fototoestel of telefoon bij je hebben en een foto maken.

  • ms

   Ik had die telefoon zowel als het fototoestel bij, maar enerzijds was het dier te snel, anderzijds stond ik wat in bewondering te genieten van het moment.

 5. Het zal zeker een magisch moment zijn geweest, voor jou kostbaar.
  En wat dan nog, een goudjakhals is familie van de wolven, het bericht mag geen afknapper voor je zijn.

 6. elsjeveth

  Welk dier je ook gezien hebt, het blijft een magisch moment en laat je plezier niet vergallen door eeuwige betweters.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén