Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Moorsem

Op de dag dat we naar Aarschot wilden, moesten we nog even ons bestelde brood afhalen. Terwijl Luc dat deed en ik nog snel een paar briefjes in de ziekenkasbus duwde zag ik Pepijn van Landen.

Iemand had blijkbaar schrik gekregen dat Pepijn, die toch ook in regen en in wind buiten leeft, het koud zou krijgen. Getuige: deze foto.

(Lees verder onder de foto)


Onderweg naar Aarschot reed er een auto voor ons, een auto met een missie. Het bericht is niet voor ons bedoeld maar we staan er wel ten volle achter. Getuige: deze foto.

(Lees verder onder de foto)


Eens in Aarschot hadden we mooi prijs. Bij de bibliotheekverkoop vonden we nog enkele boeken waar we wel erg blij meer waren. We vonden o.a. een roman van Herbjørg Wassmo die ik nog niet had/las en een roman van Jo Claes voor Bollie, die zij nog niet had noch las. De andere vondsten waren kleinere toegiften.

Wat er daarna nog te beleven viel stond een poosje op de agenda in afwachting van deze boekenverkoop.

Luc had namelijk een artikel gelezen over de oude windmolen van Betekom1 die uitkijktoren werd.

Moesten wij dat niet eens gaan bekijken. Natuurlijk moesten wij dat eens gaan bekijken. Ik zocht en vond een wandeling van 9km die die molen aandeed. En daar, daar ga ik niet te veel over vertellen. Daarvoor zijn er foto’s.

(Lees verder onder de foto’s)

De wandeling? Veel bomen, veel stilte, veel paddestoelen, veel stappen en een bankske om te picknicken … precies wat een wandeling moet zijn.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/01/oude-windmolen-van-betekom-wordt-uitkijktoren/

Previous

Het geheim van Jim

Next

Iets van lang vergeten

21 Comments

  1. Mooie dag zo! Die uitkijkmolen staat zo te zien in een prachtig landschap. Pepijn ziet er met muts en sjaal iets minder krijgshaftig uit dan hij vermoedelijk was. Ik had niet eerder van hem gehoord, maar nu weet ik dat hij hofmeier was in de eerste helft van de zevende eeuw en omringd door mensen met namen als Begga, Arnulf, Ansegisel, Allowin en Grimoald. Tolkien hoefde niks te verzinnen. Toch mooi, zo’n held in je dorp. Mijn woonplaats moet het doen met een dood paard.

    • ms

      En dan vergeet je dochter Gertrudis van Nijvel nog, die heilig werd verklaard en die ook in Nederland bekend werd en kerken en dorpen naar haar werden vernoemd.

      Dat paard is misschien heldhaftig gestorven?

      • Helaas, nee. Het paard was van Ome Loeks (Gronings voor Lucas), die het arme dier te weinig te aten gaf. Het liedje gaat, verkort, ongeveer zo: Peerd van Ome Loeks is dood/hartstikke dood/Haar ‘k hom moar vreten geven, din was ’t wel in leven bleven. (Dat laatste klinkt in het Gronings: din was’t wel in leem bleem. 🙂 ) Peerd en oom hebben een standbeeld voor het Hoofdstation in Stad.

    • Hoe vaak ben ik dat station niet uit- en ingelopen en nooit heb ik dat peerd gezien. 😅

      • ms

        Dat zie/hoor je wel meer. Dat anderen een uitstap maken om naar iets te komen kijken waar je zo gewend aan bent dat je het niet ziet.

  2. Wow! Excellent photos ! Beautiful shot! Well shared thanks 👍

  3. De windmolen mag je inderdaad oud noemen. Hij staat er aantrekkelijk bij, ‘verscholen in het groen’ zoals dat heet.
    De overige foto’s vertonen zich niet, misschien straks, maar je hebt goed geschoord wat boeken betreft.
    Een geslaagd dagje.

    • ms

      Echt wel mooi, inderdaad. Maar van weidse uitzichten is geen sprake. Slechts op één plaats kan je door de bomen kijken. En dat zie je op die ene foto.

  4. Nu wel. 🙂

  5. Heel mooi om zien dat die hond niet allen rozengeur is.
    Leuk zo’n oude molen of uitkijktoren.
    Je had genoeg om zien.

  6. Mooie foto’s van een mooi herfstwandeling!

  7. elsjeveth

    Weer genoten van je blog. Nu ik ook kennis heb gemaakt Pepijn, de molen en het ludiek opschrift van het busje (eentje om te onthouden) kan de dag niet meer stuk.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén