Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

’t bennekik è

Argwanend als ik ben, keek ik een paar jaar terug nogal ongelovig naar de uitleg die ik las over een app waarmee je zowat overal zou kunnen inloggen en ik bleef halsstarrig mijn eID-lezer gebruiken.

Maar geloof me, of niet, telkens als we niet thuis waren hadden die van financiën of die van het pensioen wel iets te melden, maar we hadden wel een tweede, minder lompe, eID-lezer gekocht bij Aldi of Lidl of zo één of andere aanbieding, die telkens meeging.

Tot me duidelijk werd dat er weinig of geen commentaar op die Itsme1-app te vinden was en ik dat gedoe met die eID beu werd. Ik installeerde de app, probeerde uit, was content, gaf de informatie door aan Luc. Hij installeerde de app, probeerde uit, was content en gebruikte die.

En ja, kort geleden las ik wél commentaar. Er waren mensen die problemen hadden met Itsme en er waren mensen die gerold waren via Itsme. Dat hadden ze bij mij ook geprobeerd, maar argwanend als ik ben … klik ik nergens op. Zelfs Instagram moest er aan geloven.

En toen las ik, zo een paar maanden terug dat de overheid dat monopolie van Itsme maar niks vond en de aanmaak van een eigen app overwoog.

En jà, ze zijn er daar mee, met de myID.be-app. Gisteren las ik het2 en hij staat al te blinken tussen de apps op de Play Store.

Gaan we de overstap doen? Neen. Gaan we de overstap overwegen? Voorlopig ook nog niet. Iets dat goed werkt moet je met rust laten.

Even heb ik gedacht de myID.be-app bij op de telefoon te zetten, ingeval er ene van beide niet -of niet meer- zou werken … maar wie zegt dat de ene de andere niet gaat dwarsbomen.

Ik vrees alleen dat de overheid op zeker ogenblik een reden zal vinden om het zo te regelen dat we bij de overheid enkel kunnen inloggen via de app van de overheid.

Waarom denk ik dat nu? Waarom zou ik dat niet denken? Als je ziet waar ze zich al overal tussen geworsteld hebben.

____________________
1 Itsme
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/10/nieuwe-itsme-myid/

Previous

Troebels bij de broebels

Next

Wisselen en teruggeven

10 Comments

 1. myID.be doet erg denken aan het in Nederland gebruikte DigiD, dat voor communicatie met overheidsdiensten gebruikt moet worden. Het kan heel goed zijn dat ik iets gemist heb, maar zoiets als Itsme waar je bij van alles kunt inloggen hebben we in Nederland geloof ik niet. Ik heb het artikel in je link gelezen en ik begrijp niet zo goed waarom er naast het, naar ik begrijp goed functionerende, Itsme nog een andere app moet komen die eigenlijk precies hetzelfde doet. ‘Volgens Mortier was het ook tijd voor een tweede betrouwbare partner op de Belgische authenticatiemarkt. “Met deze toevoeging willen we als overheidsdienst ook de Belgische economie stimuleren.”‘ Waarom was het – ineens – tijd voor een tweede partner en op welke wijze wordt de economie hiermee gestimuleerd? Ik vermoed net als jij een verplichtend addertje onder het gras. 🙂

  • ms

   Bij het doorbreken van een monopolie denk ik dan eerder aan concurrentie creëren om de prijs te drukken. Maar Itsme is gratis. Voor de gebruikers dan toch.

   Verder doordenken levert wel een paar bedenkingen op die wat op paranoia of complottheorieën gaan lijken. 😉

 2. Ik begrijp het ook niet. Waarom twee systemen naast elkaar? Hier in Nederland heb ik, zoals iedereen, DigiD. In België, vanwaar mijn inkomsten komen, kan ik enkel inloggen via de lompe eID-lezer. Vaak lukt het nog niet ook… Ik heb al gevloekt op dat ding. Helaas kon ik Itsme niet gebruiken aangezien ik geen burger meer ben van België. Naar ik begrijp, zal dat met de nieuwe app ook niet kunnen. Het blijft dus aanmodderen voor mij.

  • ms

   Ze zouden dààr beter eens een oplossing voor vinden. Efkes voorleggen aan de overheid?

   Of wacht! Neen! Aan Itsme, dan zoekt de overheid ook wel mee.

   Op zekere manier wordt veelal alles moeilijker gemaakt door twee systemen, het is met veel zo. En achteraf zoeken ze een oplossing zodat ze samen zouden kunnen gaan werken. Waarom ze er dan nu mee beginnen?

 3. Itsme heb ik nog niet op de telefoon. Ik vraag me af of je het kan gebruiken op de pc. Voorlopig houd ik het bij mijn ID reader, maar echt handig is het niet.

  • ms

   Ja hoor. Je gaat naar de website waarvan je informatie wil. Je geeft aan dat je wil inloggen met Itsme. Je geeft je telefoonnummer in. Maar daarna moet je wel met de app via je telefoon met een vingerafdruk toegang geven en gaat de website op de pc open.

   Uitleggen duurt langer dan doen hoor.

 4. Waarom waarom waarom…. zo krijg je vanzelf wantrouwen als is het maar een beetje.
  Hier heb ik DigiD, daarmee kom ik ook op de zorgverzekering en coronaprikken. (en misschien op andere dingen die ik niet ken).

  • ms

   Met die itsme log ik in op alles van de overheid, coronavaccinatie zit daar ook in dat pakket, ziekenkas, bank, … en nog zo ’t een en ’t ander. En soms kom il op een website waarvan ik nog niet wist dat het ook kan.

   Dus ja, waarom? Niet genoeg greep op iets?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén