Theodoor Rombouts werkte soms samen met Adriaen Van Utrecht1.
(Lees verder onder de foto)Dat las ik na het zien van een schilderij waarvan de naam me ontschoten is maar waarvan dat ene detail me bijgebleven is. Zie de uitgelichte afbeelding.
Dat soort stillevens … brrr …
Maar anderzijds deed het me aan een voorval van vroeger denken, toen iemand me vertelde dat zij mussen vingen om ze daarna in de pan te bakken, en ik vond dat een mus het vangen om opgegeten te worden niet bepaald waard was, aangezien ik duif eten al zo’n overbodig gepruts vond.
Als ik dat schilderij moet/mag geloven was het toch iets dat ingeburgerd was en niet iets dat voortkwam uit een oorlog waarbij men voor een groot gezin moest zorgen.
Gelukkig zijn alle details niet van hetzelfde kaliber, getuige het volgende:
(Lees verder onder de foto)Bij het zien van “De triktrakspelers” had ik de bedenking dat bepaalde personages op dat schilderij toch niet konden ontkennen dat het hun kinders waren …
… gezien hun neus.
____________________1 Adriaen van Utrecht
petergreyphotography
Het plukken en bereiden van een mus lijkt me teveel moeite voor een te klein hapje. Maar zangvogels werden en worden misschien nog steeds wel volop gegeten. De ortolaan is een – thans verboden – traktatie, zo schijnt het. Ik moest lachen om de neusjes van de triktrakspelers en hun nageslacht. De dame kijkt wel heel erg verliefd naar de dobbelsteenwerper. Maar wat prachtig geschilderd!
ms
Mijn blogpost was eerst langer, met inbegrip van die verliefde blikken, maar ik vond het wat lang geworden en vond het einde met die neuzen puntiger. 🙂
Oorspronkelijk ging het verder met:
Dus … kleine vogelkes eten werd wel degelijk gedaan? 😮
Prachtig geschilderd! Inderdaad. Het beviel me zoveel beter dan veel van de meer geprezen schilders en werken. Niet enkel omdat het ook over de gewone mensen gaat met zaken uit het gewone leven (zoals een tandentrekker) maar ook omdat men de schilder ook al had geroemd om de kleuren1 en de detailafwerking en die werkelijk zo waren.
____________________
Het Nieuwsblad
Matroos Beek
Dat lijkt me inderdaad overduidelijk!
ms
Neuzen zijn verraderlijk. 😉
Kijk maar de reactie hierboven.
Suskeblogt
Peuzelen is sowieso al niets voor mij, laat staan ik mussen zou eten.
De neusjes verraden inderdaad hun afkomst.
ms
Ik had wel weet van het feit dat mensen duif aten maar werd me daar pas echt van bewust na mijn trouwen toen bij mijn schoonouders soms duif op het menu stond, of dat we een paar duifkes meekregen naar huis om klaar te maken.
Ik kan daar niet smakelijk van eten. Ik vond het te veel moeite voor wat er effectief in mijn mond terechtkwam.
Ik kan me bij die mussen dan best voorstellen dat een grote man, met een grote mond, die in één hap binnen slokt.
marieclaire
Met huid en botten. Dat kraakt zo lekker onder de kiezen.
In de Pilipijnen eet men gekookte eieren met een halfvolgroeid kuiken erin.
Mensen en hun eetwijzen. Er zijn vast al boeken vol over geschreven.
ms
Inderdaad. Ik vond zo’n website waar men het heeft over het ritueel eten van ortolanen1, dus in één hap en met beschrijving van kraken en slikken.
____________________
1 Gastronomisch gevogelte
marieclaire
Walgelijk.
Bertie
Details zijn ook verraderlijk, lees misdaadromans.
ms
In sommige gevallen zijn ze van onschatbaar belang. 😉
Bertie
Zodat je aan de neuzen ziet wie de schilder was.
Dit soort details komt vaker voor bij kunstwerken, daaraan herkent men de maker.
ms
Ook! 😂😂
Bertie
🤣
marieclaire
In Zuid Frankrijk vangt men al eeuwen kleine en grote trekvogels. Om op te eten, zomaar voor de lol of voor de handel. De regering daar is bezig om dit aan banden te leggen. Maar verander die gewoontes maar eens. Ik vind het ook zo sneu voor die dappere diertjes. Ben je al zo’n eind aan het vliegen en dan…
En wat dacht je van kwartels op het menu van restaurants. Zouden die speciaal worden gekweekt, mede voor de kwarteleitjes.
ms
Onder het mom van traditie wil men proberen het verbieden tegen te gaan.
Traditie van eten wat men vond? Dat is ondertussen wel erg passé natuurlijk.
marieclaire
Nou, gevonden? Die trekvogels schiet men uit de lucht. Altijd prijs met die zwermen.
elsjeveth
Het zijn prachtige schilderijen, ondanks de gruwelijke details met de kleine vogeltjes. De ex-man van mijn Spaanse zus schoot geregeld de kleine vogels in hun tuin af om ze vervolgens te bakken of roosteren en op te (vr)eten. Lijkt mij dat die kleine beestjes alleen botten bevatten…
ms
Erg veel vlees kan je er m.i. niet afhalen.
Maar ook dode vogeltjes zo mooi schilderen is werk van een kunstenaar.
elsjeveth
Helemaal mee eens