Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Soms zijn de details …

Theodoor Rombouts werkte soms samen met Adriaen Van Utrecht1.

(Lees verder onder de foto)

Dat las ik na het zien van een schilderij waarvan de naam me ontschoten is maar waarvan dat ene detail me bijgebleven is. Zie de uitgelichte afbeelding.

Dat soort stillevens … brrr …

Maar anderzijds deed het me aan een voorval van vroeger denken, toen iemand me vertelde dat zij mussen vingen om ze daarna in de pan te bakken, en ik vond dat een mus het vangen om opgegeten te worden niet bepaald waard was, aangezien ik duif eten al zo’n overbodig gepruts vond.

Als ik dat schilderij moet/mag geloven was het toch iets dat ingeburgerd was en niet iets dat voortkwam uit een oorlog waarbij men voor een groot gezin moest zorgen.

Gelukkig zijn alle details niet van hetzelfde kaliber, getuige het volgende:

(Lees verder onder de foto)


Bij het zien van “De triktrakspelers” had ik de bedenking dat bepaalde personages op dat schilderij toch niet konden ontkennen dat het hun kinders waren …

… gezien hun neus.

____________________
1 Adriaen van Utrecht

Previous

Waaghals in zakformaat

Next

Kort …

20 Comments

 1. Het plukken en bereiden van een mus lijkt me teveel moeite voor een te klein hapje. Maar zangvogels werden en worden misschien nog steeds wel volop gegeten. De ortolaan is een – thans verboden – traktatie, zo schijnt het. Ik moest lachen om de neusjes van de triktrakspelers en hun nageslacht. De dame kijkt wel heel erg verliefd naar de dobbelsteenwerper. Maar wat prachtig geschilderd!

  • ms

   Mijn blogpost was eerst langer, met inbegrip van die verliefde blikken, maar ik vond het wat lang geworden en vond het einde met die neuzen puntiger. 🙂

   Oorspronkelijk ging het verder met:

   Dat de triktrakspelers ook van kaarten hielden zag ik aan dezelfde verliefde blik op beide schilderijen. Kijk maar en vergelijk …

   (Lees verder onder de foto)

   Men moet mijn veronderstellingen natuurlijk niet voor waarheid houden. Wie ben ik nu, verondersteller zonder het te weten, iemand die dit soort details bekijkt maar in het echte leven de kleine letterkes niet leest …

   Dus … kleine vogelkes eten werd wel degelijk gedaan? 😮

   Prachtig geschilderd! Inderdaad. Het beviel me zoveel beter dan veel van de meer geprezen schilders en werken. Niet enkel omdat het ook over de gewone mensen gaat met zaken uit het gewone leven (zoals een tandentrekker) maar ook omdat men de schilder ook al had geroemd om de kleuren1 en de detailafwerking en die werkelijk zo waren.
   ____________________
   Het Nieuwsblad

 2. Dat lijkt me inderdaad overduidelijk!

 3. Peuzelen is sowieso al niets voor mij, laat staan ik mussen zou eten.
  De neusjes verraden inderdaad hun afkomst.

  • ms

   Ik had wel weet van het feit dat mensen duif aten maar werd me daar pas echt van bewust na mijn trouwen toen bij mijn schoonouders soms duif op het menu stond, of dat we een paar duifkes meekregen naar huis om klaar te maken.

   Ik kan daar niet smakelijk van eten. Ik vond het te veel moeite voor wat er effectief in mijn mond terechtkwam.

   Ik kan me bij die mussen dan best voorstellen dat een grote man, met een grote mond, die in één hap binnen slokt.

 4. Details zijn ook verraderlijk, lees misdaadromans.

 5. marieclaire

  In Zuid Frankrijk vangt men al eeuwen kleine en grote trekvogels. Om op te eten, zomaar voor de lol of voor de handel. De regering daar is bezig om dit aan banden te leggen. Maar verander die gewoontes maar eens. Ik vind het ook zo sneu voor die dappere diertjes. Ben je al zo’n eind aan het vliegen en dan…
  En wat dacht je van kwartels op het menu van restaurants. Zouden die speciaal worden gekweekt, mede voor de kwarteleitjes.

 6. elsjeveth

  Het zijn prachtige schilderijen, ondanks de gruwelijke details met de kleine vogeltjes. De ex-man van mijn Spaanse zus schoot geregeld de kleine vogels in hun tuin af om ze vervolgens te bakken of roosteren en op te (vr)eten. Lijkt mij dat die kleine beestjes alleen botten bevatten…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén