Waarmee de titel van dit log wel erg gepast was voor mijn volgend project –zoals Matroos het noemde– aangezien onze bottinnen, jawel die van mij en van Jim, wel echt scheef te noemen waren.
(Lees verder onder de foto)Ik had de lederbewerker en de schoenenhersteller van “The Repairshop” wel al bezig gezien maar die mensen delen ook hun geheimen niet.
Nu stond ik bij Troc voor een rek met een product voor leder en dacht: “Jim zijn schoenen?” en ik riskeerde het. Wie dit blog volgt weet misschien, of is het al vergeten, dat Jim zijn schoenen ooit, heel lang geleden, mijn schoenen waren. Kijk maar …
(Lees verder onder de foto)Het was wel relatief duur voor een leerverzorgingske, zoveel kost die van mijn gezicht nog niet, maar ach ja … die bottinnen hadden het meer nodig dan mijn gezicht. Ze waren zo hard als beton.
(Lees verder onder de foto)Eens thuis heb ik mijn stoute schoenen aan- en Jim zijn bottinnen uitgetrokken.
De voorziene, bijgevoegde vod vond ik nogal onhandig en heb me maar, om in de vorige context te blijven, met wattenschijfjes aan het wrijven gezet.
Na een eerste beurt voor één van de bottinnekes, zag het verschil er al zo uit:
(Lees verder onder de foto)De tweede schoen werd -natuurlijk- een stuk moeilijker en daar kreeg ik niet hetzelfde resultaat. Het leer is er een stuk afgeschilferd aan één zijkant, de andere zijkant zit blokvast in elkaar geworgd en is niet los te krijgen.
Als de tweede schoen bij volgende beurten niet opknapt, zal Jim altijd met een scheve bottin moeten blijven lopen … moest hij al kunnen lopen natuurlijk.
Toen de bottinnekes properder en zachter werden zag ik sporen, klaar en duidelijke kruipsporen aan de zijkanten en op de tippen. Ik besloot dus dat ik ze niet zou witten met schoenverf maar smeerde ze wel in met witte schoencrème.
Als het leder zich hersteld heeft en terug zacht en soepel is, is het voor mij voldoende. De rest hoort bij de geschiedenis van die bottinnekes.
En ook de wol, die nog met restanten aan de binnenzijde zat, heb ik niet vervangen of hersteld. Ik denk niet dat Jim hier binnen koude voeten zal hebben. Hij heeft er toch nooit over geklaagd.
(Kijk nog eens onder de foto ook)pske van mske:
“Schieëven bottin” was een benaming die mijn moeder voor mijn broer gebruikte als hij iets ondeugend deed en zij dat grappig vond. Oorsprong? Onbekend.
petergreyphotography
Ze zijn prachtig geworden. Jim is trots als een… beer. En wat een goeie manier om de kinderschoentjes een nieuw leven te geven en dus te bewaren!
ms
En dan denk ik, waarom heb ik daar nooit eerder aan gedacht? De dingen des levens? Geen tijd? Of gewoon niet bij stil gestaan (met zo’n schoenen)?
Het is dan ook door “The RepairShop” dat ik er begon over te denken.
Ondertussen zijn Jims kleedje en schortje ook al gewassen en overwoog ik gisteren of ik hem toch geen jeans en een pulleke zou aantrekken.
Bertie
Schoenen die generaties meegaan.😊
Betekent de titel hetzelfde als ‘een scheve schaats rijden’?
ms
Vroeger moest je van kleinsaf aan stevige schoenen aan terwijl men later eerder vond dat voeten op die manier niet sterk zouden worden.
“Schieëven bottin” zou ik eerder klasseren in de categorie bij “zotten aap”. 😂
Maar ik weet niet van waar het komt.
Bertie
Hoe dan ook, Jim is weer het heertje. 🙂
ms
Momenteel (nog) niet. Momenteel hangen zijn kleedje, zijn schortje en zijn onderbroek te drogen en zit hij ingeduffeld in een fleece dekentje wat verwezen te zitten.
En ik twijfel nog of ik hem niet liever van een jeans broek en een pulleke voorzie en de oude kleren in een plastic zakje ter bewaring ergens opberg.
Maar hoe kom ik aan een berenjeans?
Bertie
Heb je niet toevallig ook een spijkerbroekje uit de kinderjaren? 😏
ms
😮😮😮 Ik mocht geen lange broek dragen van mijn moeder, wel in het derde en vierde leerjaar, onder een kleed/rok. Toen mocht enkel een lange broek niet van het klooster.
Ik was 17 toen ik mijn eerste floeren broek (toen mode) kreeg omdat ik met de CM naar Zwitserland ging en het werd aangeraden om in de bergen te wandelen.
Maar een kinderbroek zou een beer niet passen, zijn gewrichten plooien niet zoals bij een klein kind.
Ik vind wel online winkels voor berenkleren 😮 en ook patronen om er zelf te maken. En dat zou wel kunnen. Maar heb ik dààr zin in? Momenteel -nog- niet.
Koen
Een tof stukske. Merciekes.
ms
Graag -en met plezier- gedaan.
Matroos Beek
Ik vind jouw project zeer geslaagd. Het is bovendien in woord en beeld een tof stukste geworden, zoals Koen schrijft.
ms
Jammer van de binnenkant van de linker schoen, die is wel beschadigd. Maar al bij al ben ik er toch opgezet dat ik het waagde.
MyriamC
Goed gelukt! Wat wat wrijven en veel liefde toch kan doen …
ms
Voor het vervolg van hun leven zal er papier in de tippen van die schoenen zitten. Ze zijn wat groot voor berenvoeten, waardoor ze waarschijnlijk zo omgeplooid geraakt zijn.
En regelmatig wat product in- en aansmeren.
Suskeblogt
Mooi geschreven stukje. Jim zal achteraf heel tevreden zijn.
ms
Ik hoop het maar. Of hij kan in het vervolg zelf zijn schoenen poetsen. 😂
elsjeveth
Je kunt zo aan de slag bij de Repairshop, prachtig gelukt. Jim mag trots zijn
ms
Dit was eigenlijk nog simpel, al denk ik dat ze er na een onderhoudsbeurt bij de Repairshop nogal nieuw zouden uit zien. Ik had ze gewoon graag beide in de staat van die eerste gezien.
marieclaire
Spreek je dat uit als schie-even ?
ms
Ja, schie-doffe e-ven.