Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Fideel de Fluwelen Ridder

Zo soms bekijk ik nog eens een bericht uit het verleden. Die zie ik dag na dag hiernaast in de zijkolom opduiken en ja …

Zo had ik op 25 februari Fideel in het snotje gekregen, een ouder logje van uit het begin van het einde van de evenementen. En ik herinnerde me dat ik me toen had voorgenomen om eens uit te kijken of ik hem nergens tegenkwam. En blijkbaar was ik dat ook weer vergeten.

Dat kwam, denkelijk, omdat ik me niet kon herinneren of ik die Fideel wel zo grappig vond of niet.

Maar acht, we zouden toch naar die boekenverkoop in Mortsel gaan, ik kon daar eens kijken. Maar neen, ik vond hem niet tussen de strips.

Luc, altijd in voor een gesprekje, sprak iemand van de organisatie aan en vroeg hem of ze soms … Zoals verwacht wist de man te vertellen dat hij dacht van niet, dat hij zo goed als zeker was van niet.

Houdt dat Luc tegen? Iets later kwam hij afgestormd met een boekje: “Het Werk van goT” uitgegeven door de “Heren van Lier1” over Gommaar Timmermans2, waarin verscheidene van zijn personages hun opwachting maakten en dus ook Fideel en Bambozijn.

Nu moest en zou ik toch dat stripverhaal vinden een googelde, vond het op een verkoopplatform, bestelde, vond het zunne van de verzendkosten, maar was gerust want Bpost deponeert pakjes toch altijd in het afhaalpunt.

Twee dagen later -op vrijdag- zat het pakje -zij het half- in onze brievenbus. Tja, er is discussie mogelijk. Is het al een pakje? Of is het nog altijd een zwaar uitgevallen brief? Ik ga toch eens bij Bpost laten weten dat alles wat niet helemaal in onze brievenbus kan, voor mij een pakje is.

Weet je waarom ik daar nu zo een punt van maakte? De maandag en dinsdag daarop zouden we bij Zoon op de B.B. gaan passen en als ze dan zoiets half in de brievenbus stoppen …

Weet je waarom ik er ook niet kon om lachen? Die verkoopplatforms geven geen namen of adressen van de verkopers. Die zie je pas bij ontvangst. Dat pakje kwam uit Zoons gemeente. Dus is dat gewoon vijf euro in ’t rioolputteke hé.

Stop ik hier? Of vertel ik de rest ook nog? Ach neen, misschien rolt er nog een log voor later uit.

Waar kon ik uiteindelijk wel om lachen? Om de -ietwat onnozele- fratsen van Fideel en zijn halfgare maten en toen nam ik er al die complicaties maar al gewoon bij.

pske van mske:

  Jammer genoeg, geen afbeelding. Het colofon van de eerste vermeldt uitdrukkelijk dat niets uit de uitgave mag worden verveelvoudigd … In de strip staat gewoon: Copyright: G. Timmermans.

  Wij houden ons daaraan. Googelen op afbeeldingen werkt verduidelijkend.


____________________
1 Heren van Lier
2 Gommaar Timmermans

Previous

Op vrijersvoeten?

Next

De trein naar Leuven

16 Comments

 1. Fideel kende ik niet, maar, even googelend, lijkt het me een aardige strip. De Belgen zijn, met de Fransen, heel goed in strips. Ikzelf was erg blij toen ik op een boekenmarktje in Ootmarsum de twee Pietje Bells vond die ik als kind had gehad maar die in de tijd waren opgelost. Nu heb ik de serie weer compleet, vlekkerig en vergeeld en van Gebr. Kluitman te Alkmaar, precies zoals het hoort. 🙂

  • ms

   Een mens wordt daar zo blij van als een kind.

   Alleen weet ik niet of de volledige Fideel wel uitgegeven werd.

 2. marieclaire

  De evenementen in het Piepenholleke… 🤣
  Je fantasie zou ervan op hol slaan 😂 Maar dat is voor een ander logje😉

  • ms

   Ik weet nog niet of er wel een ander logje komt … Dat piepenholleke lijkt mij eerder wat aan te doen als een stijve receptie.

 3. Fideel ken ik niet. Even gekeken op google deed me ook geen belletje rinkelen. Veel plezier gewenst hiermee.

  • ms

   Ik ga nog wel eens verder zoeken of er nog meer uitgegeven werd. Maar veel is er niet over te vinden.

  • Als je “fideel de fluwelen ridder” intypt bij Google kom je zelfs op de originele strip uit 1974 uit.

   • Bestaat die al zo lang ? Die heb ik dan over het hoofd gezien.

    • ms

     Neen. Die strip van 1974 is de enige strip. Die heb ik.

     Fideel zelf is ouder. Hij stond in Pats, een jeugdbijlage bij de krant. En nu wil ik uitzoeken of hij dus compleet te vinden is.

     Of ik ga naar de Heren van Lier, of ik moet goT zelf contacteren, denk ik.

    • ms

     Als ik de rekensom maak: mijn leeftijd van toen minus ons leeftijdverschil zou de uitkomst betekenen dat jij toen nog te jong was om je die strip te herinneren. 😂

 4. elsjeveth

  Mij valt de geweldige quote op die op je foto te zien is.
  Voor mij zijn de boeken van Rozemarijntje een nostalgisch moment. In een tweede hands boekenwinkel in Kloosterburen tot de nok toe en verder gevuld met boeken vond ik een aantal jaren terug een exemplaar wat ik op school graag voor mocht lezen

 5. Van Fideel had ik ook nog nooit gehoord. Het klinkt sowieso leuk!

  • ms

   Hij had zicj jaren geleden in mijn bovenkamer genesteld waar hij in 2016 kwam uit gesprongen. Hij is dan nog de slimme … een ridder met bloemen op zijn helm. Tsss … 😂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén