Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

We waren de pist’ in

Ergens in oktober viel ik al googelend op een kalender van de Lotto Zesdaagse 2022 in ’t Kuipke1 van Gent.

Luc kijkt wel meer naar het baanwielrennen op TV; soms kijk ik mee maar -eerlijk gezegd- snapte ik er de hond zijn voeten van.

Omwille van de interesse van Luc en ook omwille van een paar gedeelde jeugdherinneringen zei ik er wat van. Ik vroeg of hij niet geïnteresseerd was om eens een kijkje te gaan nemen. Na een beetje onbestemd gebrom zijnentwege werd er niet verder op ingegaan en werd het gewoon vergeten.

Tot ik ineens, zo’n twee weken geleden, “Pistemeeting Gent” op de agenda zag staan, niet in ’t Kuipke maar in het “Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx2” (International Trackmeeting Belgium3).

“Op zaterdag valt er het meest te zien” vertelde Luc en zodoende waren we vorige zaterdag onderweg en gingen we nog meer jeugdherinneringen ophalen. Want ja, in mijn kindertijd had ik het wel gezien op TV. Eigenaardig eigenlijk, als het ik het zo bedenk, dat in de jaren van de zwart/wit TV er meer baanwielrennen te zien was geweest.

“Broer en ik gingen dat nadoen” zei ik. “We gingen ook surplacen”. “Surplacen mag nu niet meer” zei Luc, al verbeterde hij onmiddellijk dat het wel nog mag, maar niet te lang omdat het vooruit moet gaan.

Met wat spijt in het hart dacht ik aan die onbeweeglijk stilstaande coureurs daarboven op die scheve bocht, terwijl Broer en ik in spanning zaten af te wachten tot hun vertrek.

(Lees verder onder de foto)

En daarna speelden we dat na, maar dan zonder scheve bocht en, eerlijk gezegd, met veel valsspelen.

Derny’s4 had ik de laatste tijd ook niet al te vaak meer gezien op TV, maar die zijn er wel nog, volgens Luc. Maar stayeren was wel nog iets anders geweest … en daar was ik niet meer mee. Dat herinnerde ik me niet.

De proef heette nu “Keirin5” maar de traag trappende motorrijder vond ik nog altijd even hilarisch als indertijd toen ik kind was, of misschien precies daarom.

(Lees verder onder de foto)

Veel meer valt er niet te vertellen. Het duurde een hele dag, er was inderdaad heel veel te zien en het werd laat. Maar in de auto, onderweg naar huis, besefte ik ineens dat ik het blijkbaar wel snapte. Het is al zo onoverzichtelijk op een piste en als ze dan op televisie ook nog herhalingen inlassen, wordt het gewoon chaotisch.

En wat zei Luc in de auto? Die begon over de Lotto Zesdaagse6 in ’t Kuipke van Gent op ’t eind van ’t jaar, wat ik heb beantwoord met wat onbestemd gebrom.

Foto’s nemen viel niet mee. Anders gezegd, ik vond het resultaat niet bepaald geslaagd. Hieronder gewoon een paar actiefoto’s om het af te maken.

pske van mske:

  – De uitdrukking: “We zijn/waren de pist’ in” betekent: “We zijn/waren weg”.

  – Na even opzoeken thuis blijkt dat een surplace maximum 30 seconden mag duren.

____________________
1 ’t Kuipke
2 Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx
3 Belgian Trackcycling
4 Derny
5 Keirin
6 Lotto Zesdaagse
____________________

Previous

Prins Laurent

Next

De limiet

23 Comments

 1. Ik denk dat je gelijk hebt, dat er tegenwoordig veel minder baanwielrennen op de televisie is. Biljarten zie je volgens mij ook niet veel meer (Raymond Ceulemans!) en boksen. Maar misschien zijn daar aparte tv-kanalen voor. Jammer dat de sur place niet meer langer dan 30 seconden mag duren. Ik vond dat altijd adembenemend en ze konden me niet lang genoeg wankelend stilstaan. Maar ik begrijp het ook wel, een sport waarbij helemaal níet bewogen wordt is op den duur een beetje saai. Bij die derny’s moet ik nog steeds grinniken om dat grapje van lang geleden. Nieuwe Olympische sporten: Kogelkoppen, en Dammen achter grote motoren.

  • ms

   Inderdaad, baanwielrennen en biljarten waren indertijd de meest uitgegeven sporten op TV. Boksen herinner ik me niet, waarschijnlijk omdat mijn vader dat niet bekeek.

   Ik vind dat dus ook jammer van die surplace. Het waren dus niet enkel Broer en ik die ademloos zaten te kijken naar twee mannen (in die tijd toch) die onbeweeglijk op een fiets niets zaten/stonden te doen. Wij vonden het niet saai. Die langste surface in 1968 van 63 minuten heb ik -denkelijk- niet gezien, toen was ik al wat ouder. Ik zou daar niet zo lang mogen naar kijken hebben van ons moeder.

   Nu was er “Keirin”: één derny met enkele rensters. De échte derny met een derny voor elke renner zou wel te zien zijn in de Zesdaagse, als ik Luc mag geloven.

   Vooral dat Dammen achter grote motoren zou me wel bevallen zijn, denk ik. Dat zou ook mooie surplace kunnen opleveren hebben. 😂🤣

 2. Heel wat sporten zie je tegenwoordig niet meer op televisie. Te weinig interesse ? Geen idee. Wielrennen momenteel meer dan genoeg.

  • ms

   Waarschijnlijk niet commercieel genoeg. Voor wielrennen is het momenteel het hoogseizoen. Binnenkort de Tour.

   Voetbal vind ik veel storender, daar hoeven het niet eens belangrijke matchen voor te zijn.

   Gelukkig zenden ze nu wel de sommige -belangrijke- volley-, basket-, en hockeyfinales uit.

   Deze week het turnen ook, maar dat vind ik niet bepaald een sport maar dat zal ik maar niet te luid zeggen.

   Darts kan je ook bekijken, maar dan niet op de openbare omroep, daarvoor moet je dan wel naar een meer commerciële zender.

 3. Zes dagen zou me nu ook wel iets te lang duren 😉

  • ms

   Eén dag van de zes hé 😂 Ze zijn zo al duur genoeg, met prijzen van 30€ tot 46€ voor een avondprogramma.

   En als je dan bekijkt, zijn al erg veel van de beste -de duurste- plaatsen uitverkocht. En dat zonder programma.

   We zullen ons moeten haasten. 😮

 4. Mijn zoon is met zijn werk eens gaan pisterijden in het Wielercentrum Eddy Merckx, onder de noemer ’teambuilding’. Hij vond dat nog wel plezant.

 5. Leuk. Vroeger meer baanwielrennen op de tv. Ja, waarschijnlijk wel maar dat was dan ook veel gemakkelijker. Alle actie op één plaats – op de piste. Een wegwedstrijd … camera op vaste plekken, camera’s op motards, helicopters enzovoort.
  En … natuurlijk hadden we wereldklasse coureurs: Sercu, Merckx …

  • ms

   Waarschijnlijk had het daar wel mee te maken.

   Merckx was later. Toen was ik ouder. Van zijn prestaties op de piste heb ik dus niks meegekregen. Van die in de Tour des te meer.

   Ik heb wél weet van Patrick Sercu en Rik Van Steenbergen.

 6. De termen ken ik wel en begrijp ze ook nog. Log en reacties doen me denken aan echtgenoot die niet alleen voetbalgek was, maar van wielrennen nog meer genoot.

  • ms

   Voetbal is echt niks voor mij. Wielrennen daarentegen wel. Ik heb altijd een boon voor het wielrennen gehad.

 7. elsjeveth

  Baanwielrennen en t Kuipje in Gent. Dat liggen fijne herinneringen voor mij. En dat is alles wat ik er over kwijt wil en kan. Dank voor je foto ´s ze doen me goed

  • ms

   We hebben geboekt. Meer dan een half jaar te vroeg zijn alle beste plaatsen uitverkocht, de meeste dagen uitverkocht en hebben wij een plaats geboekt die, volgens mij dan toch, op zekere manier beter gelegen is dan in dat ene dure vak waar je niet aan de start/finish zit.

   En het hotel ligt ook al vast, al kan ik dat nog omboeken moest het nodig zijn, of moest ik iets beters vinden. Putteke nacht rijd ik liever ook niet (meer) naar huis. We maken er gewoon een tweedaagse van. 😉

 8. International Trackmeeting Belgium..

  ik had er iets over gelezen

  maar wat dat precies inhoudt, weet ik zo niet

  groeten

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén