Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Passende passen niet gepast

Na een hele winter gezever met mijn voeten, die gezever hadden met mijn schoenen, wat voor mij nogal pijnlijk begon uit te vallen begon ik te overdenken waarom schoenen, die me vorige winter toch zo gemakkelijk waren, dat nu ineens niet meer waren.

Er scheelt wat aan mijn linkervoet. Dat is al zo van tijdens corona. Maar bij het wandelen stoort dat niet en dat ene paar sneakers stoorde dat ook helemaal niet, tot die dag dat we in Antwerpen waren en ik er een hele dag op rond gelopen had. Die zolen waren daarvoor te dun. En ik zag me nog niet overal naartoe sjokken op mijn stoere stappers.

Na nog wat overdenkwerk besloot ik dat ik nieuwe sneakers wou, met dikkere zolen en die andere, die gingen in de auto voor het geval dat ik op het onverwacht zou moeten rijden en niet van aangepast schoeisel voorzien was. Die, welke er al inlagen, gingen er uit, naar het containerpark want volgens mij waren die oorspronkelijk het begin van het probleem geweest.

Ik liep een schoenwinkel binnen, vond een paar zoals ik ze wou -sneaker maar toch elegant- en paste. Ze waren te klein. Ik vroeg de verkoopster of ze geen maat groter had. Dat had ze niet. Maar in een ander model wel. Ik moest dat ander model niet. Er zat te veel blingbling op en ik houd niet van blingbling behalve als het juwelen betreft, maar zelfs die zijn wat aan de sobere kant.

Neen, dus. Ze hadden geen schoenen zoals ik wou. En toen ging die zomaar aan mijn voet tasten en beweerde dat die schoen wel paste, want -en ze duwde op mijn teen- die zat toch niet tegen de voorkant zeker, want de voorkant was daar, terwijl ze tegen die voorkant ging duwen.

Ik voelde me net als toen mijn moeder me probeerde te overtuigen dat schoenen wel pasten omdat die -indertijd dan toch- nog besteld konden worden.

Op een sakker en een vloek lagen die sneakers terug in hun doos, stond die doos terug op zijn plaats, had ik mijn dun-gezoolde weer aan en ik zei nogal nadrukkelijk: “Die passen niet, die nijpen” terwijl ik naar buiten wandelde.

Ondertussen ben ik voorzien van niet één maar een paar paren sneakers en mijn voetenleven voelt aan als superdeluxe leven en bovendien houd ik slechts een paar of twee van mijn meer geklede schoenen over.

En trouwens … ik weet mijn tenen zelf wel zitten.

Previous

Het pakske

Next

Bloesems & Bubbels

12 Comments

 1. Dat laatste … 🤣

 2. Praat me niet van schoenen. Nooit had ik een probleem met het vinden van nieuwe schoenen tot vorig jaar. Geen idee waarom, maar mijn linkervoet, die altijd al iets groter is geweest dan de rechter, wil niet meer passen in schoenen, of andersom natuurlijk. In zestig winkels geweest, honderden paren gepast, zelfs twee paar gekocht, maar goed zitten willen ze niet. Ten einde raad mijn – intussen zeer oude en afgetrapte – schoenen laten opknappen bij de schoenhersteller bij mij om de hoek en nu loop ik weer als een kievit, een oude en afgetrapte kievit weliswaar, maar toch – een kievit. Ik vrees alleen het moment dat de schoenen niet nóg eens opgelapt kunnen worden. Dus ik ben stikjaloers op je dat je de goeie sneakers wél hebt kunnen vinden, en meer dan één paar ook nog!

  • ms

   Ik had nooit echt een probleem met schoenen, alleen moest ik altijd Italiaanse schoenen kopen omdat die smaller waren dan Franse. Zo luidde de uitleg indertijd.

   Momenteel moet ik eerder de bredere modellen bekijken, al zou ik ook best iets laten doen aan dat voetprobleem.

   Ondertussen blijkt nu ook mijn linker voet de maat aan te geven, de rechter volgt wel, maar daar moet ik dan de veters iets strakker trekken. Die blijkt nu ook ineens een fractie kleiner te zijn.

   De sneakers van de dag van vandaag kan je zo goed als op alles dragen. Of ik ermee naar een trouwfeest zou gaan, weet ik zo nog niet.

 3. Goed dat je op strepen, of beter gezegd tenen stond! Als ze maar verkopen…

 4. Goede schoenen vinden die goed zitten is niet gemakkelijk. Ik heb dat al dikwijls zelf ondervonden.

  • ms

   Ik heb daar nooit last van gehad, maar sedert corona is dat blijkbaar veranderd.

   Zelfs het paar pantoffels dat ik me voor de winter kocht doen pijn. Nu moet het niet te gortig worden ook niet.

   • Heeft het niet met de leeftijd te maken? Sleet? Doorgezakte voeten?
    Ik kon vroeger eender welke schoenen kopen en ook zonder problemen een hele dag op nieuwe schoenen lopen. Nu moet ik al zien wat ik koop: plat, breed, want last van hallux valgus, geen naden op de verkeerde plaats, enz. Sneakers zijn echt een uitkomst.

    • ms

     Ik ga niet zeggen dat het ouder worden er niets mee te maken heeft, maar eerlijk gezegd, denk ik van niet.

     Het probleem is, volgens mij, begonnen in oktober 2019. Toen waren wij voor twee dagen weg, een huwelijksfeest in een tent. Het was erg koud en ik kreeg geweldig koude voeten, maar dan abnormaal koud. Ik ben daar ter plaatse een paar sneakers gaan kopen die toch iets warmer waren dan mijn gewone geklede.

     Ik heb die sneakers gedragen en had -dacht ik- last van wintervoeten. Maar dat bleek het uiteindelijk niet te zijn.

     Die sneakers gingen heel snel stuk, goedkoop natuurlijk. En toen begon het. Ik dacht eerst aan -geen hallux valgus dat is voor je grote teen- maar zoiets aan mijn kleine linkse.

     Uiteindelijk ging dat zo enorm pijn doen dat ik er ’s nachts wakker van werd. En het genas niet.

     Nu is het op te lossen met bredere schoenen, maar het probleem zit er nog wel. Ik wist niet dat het kon, maar blijkbaar wel.

     Maar ik heb het niet graag over mijn voeten, dat is écht van mijn voeten.

     😉

 5. elsjeveth

  Hi Hi …fijn dat je goede compagnie voor je tenen gevonden

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén