Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zo stijf als een koterhaak

Een mens en zijn binnenwerk … het is toch een combinatie op zich. Zo kan ik 10 km en nog een paar meer gaan wandelen zonder problemen.

Maar als ik maar een paar kilometers ga stappen op mijn lage schoenen die net geen sneakers meer zijn, dan krijg ik ’s nachts spierkrampen die erger zijn dan de gewone spierkrampen die ik vroeger al kende.

Van waar dat komt, ik zou het niet weten. Andere spieren gebruikt? Want om echt te wandelen trek ik mijn hoge wandelschoenen aan, omdat ik anders zo rap mijn enkel omsla.

Feit is wel dat ik, als ik het krijg, helemaal niks meer kan, dan trekt dat van in mijn nieren tot in mijn kuiten. Masseren zou helpen, maar ik kan er dan zelfs niet aan.

Komt het door dat klein rondje in Fort 4 van Mortsel? Het kan natuurlijk ook komen omdat we in La Hulpe in de regen hadden gelopen met natte broekspijpen als gevolg en ik daar dan nog mee blijven rondlopen ben. Zou dat de verklaring zijn?

Previous

Narcissus

Next

Waarom mensen plots niet meer praten

15 Comments

 1. Misschien dat het voetbed van je lagere schoenen anders is, of de zool minder hoog, en dat je daardoor inderdaad je spieren op een andere manier gebruikt. Krijg je kramp in je kuiten? Dat doet zéér! Als ik dat – gelukkig sporadisch – heb, dan moet ik gruwelijke krachttermen slakend uit bed stappen en de kramp er letterlijk uitdrukken met mijn voet plat op de vloer. (Wel voorzichtig! Ik ben altijd bang dat ik de spier breek als ik te wild doe. Ik weet niet eens of dat kan, maar toch voelt het zo.)

  • ms

   Wat jij beschrijft zijn krampen zoals ik ze vroeger kreeg. Nu komt daar nog wat meer bij kijken, want die trekken vanaf mijn nieren tot in mijn kuiten en dat hele deel staat verkrampt waardoor ik niet recht kan staan en ook niet mijn voeten plat op de vloer kan krijgen.

   Een bijkomende gedachte is dat het misschien die artrose is, die normaal niet echt stoort (behalve als ik te lang blijf zitten) die dan zijn deel van de kramp gaat opeisen. Maar dat is speculatie.

   Maar het wordt blijkbaar wel uitgelokt door die lage schoenen. Ik zal eens meer op mijn lage schoenen toerkes rond het blok gaan doen … om te oefenen. 😉

 2. Het is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Het schijnt normaal te zijn dat de pijnen constant komen en gaan vanaf een bepaalde leeftijd, laat ons zeggen vanaf 60. Ook hier wordt er duchtig gesmeerd met spierpijnzalf. Vooral bij mijn echtgenoot die op wandelvoetbal zit. Mijn god, het lijkt wel een martelgang. Maar in ieder geval heeft hij er veel plezier van en neemt hij de pijnen en kwetsuren erbij.

  • ms

   Dan mag ik eigenlijk nog niet klagen. Het gebeurt sporadisch, maar het is uitzoeken wat het uitlokt.

   De vorige keer was in Villers-la-Ville, daar had ik wel mijn hoge wandelschoenen aan gehad voor de wandeling, maar had ik die niet ingewisseld voor de lage voor het ruïnebezoek? Ik weet het niet meer. 🤔 Maar ik denk van wel, aangezien we nog iets gaan eten zijn in de cafetaria.

   Dus zou het wel kunnen dat door de aanwezige artrose de “gewone” krampen vervangen werden door dit soort van volledig blokkeren.

   Zalf smeren doe ik niet, toch niet voor krampen. Luc doet dat wel voor zijn rug, maar ook enkel als het opspeelt.

   Zoals gezegd, eens een keer meer bij ons een toerke blok doen met die lage schoenen, dat is toch beton. 😏

 3. Het zal waarschijnlijk de andere houding zijn die je in de verkeerde schoenen hebt, gevoegd bij artrose, ook geen pretje.
  Ik beklaag je, spierpijn kan hard aankomen.

 4. Ik ben een dagelijkse wandelaar. Benut daarbij zelden of nooit platte schoenen (qua zool) maar het liefst mij geliefde merk Rieker. Die schoenen zitten als pantoffels. Ook als je lekker lang wandelt. Zelden restpijnen. Schoeisel is bepalend…. Massages zijn altijd goed natuurlijk….maar ja, dat is meer luxe…….:)

  • ms

   Ik dus ook niet, maar voor een boekenmarkt voorzie ik geen wandelschoenen. Dat ik daar een rondje liep van hooguit een paar kilometer is dan ook een nogal bizarre oorzaak van het euvel.

   Het is ook mogelijk dat het kwam doordat ik de ganse dag niet gaan zitten ben. Het was behoorlijk koud en stil op een stoel zitten is dan ook niet aanbevolen.

   Mijn favoriete schoenen? Dat weet ik bij het passen. Het merk Rieker ken ik niet. Ik weet wel dat ik geen vrouwenmodellen moet pakken.

 5. Ik zorg altijd dat er steunzolen in de schoenen zijn. Plat lopen bezorgt me kuitkrampen.

  • ms

   Ik heb geen steunzolen maar wel extra zolen van AS Adventure in mijn hoge wandelschoenen. Daar zeg je zoiets.

   Misschien moet ik dàt eens proberen. 🤔

 6. elsjeveth

  Met die natte pijpen liep je misschien ongemerkt wat verkrampt. Je spieren gingen protesteren…wat een narigheid en geen masseur in de buurt. Je zou voor minder…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén