Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De ballen

Toen ik het artikel las over Heidi Van De Vijver1 -een heel goed en interessant interview2-, kwam ik toch een stukje tegen waartegen ik in opstand kwam. Ik las:

Jij zegt steevast ‘renners’ en niet ‘rensters’. Bewust?
“Ik zou ook kunnen zeggen: Allez, meisjes. Maar dit is geen sport voor ‘meisjes’. Het is een sport waarin je ballen moet hebben.” (lacht)

Daar krijg ik het zuur van. Echt waar. Ik weet dat het momenteel ingeburgerd is, maar het zuur laat zich niet bedwingen.

En ik ging daar eens over bloggen, ik zou dat eens uitleggen hoe ik dat zie en ik opende de blockeditor, zette mijn vingers in startpositie … en bedacht: “Ik heb dat al eens geschreven”. En “poef” zakte de elan als slecht gerezen deeg in elkaar.

Dan maar niet, dacht ik maar ik kreeg een ingeving. Ik zou me daar eens gemakkelijk van af maken. Ik ga er deze keer niet naar verwijzen, maar het gewoon met knippie plakkie hier onder kopiëren.

Eerst waren er de suffragettes, toen kwamen de Dolle Mina’s. Allemaal voor de vrouwenemancipatie. mske waardeert de inzet van al deze vrouwen omdat ze wilden bereiken wat eigenlijk een normale zaak zou moeten zijn.

Sommige zaken vond ze wat te ver gaan, maar zoals men zegt: “men kan geen omelet bakken zonder eieren te breken”. De slogan “baas in eigen buik” bvb. vond ze dan ook niet nodig aangezien de mogelijkheid bestond om baas in eigen buik te zijn zonder het zo expliciet en uitdagend aan de man te moeten brengen.

Ook al het feit dat sommigen laten uitschijnen dat je een mannenhaatster zou moeten zijn om een vrouw te zijn. Tsss …

Nu echter vindt mske dat sommige vrouwen zelf “de vrouw” als persoon naar beneden halen door bepaalde uitspraken. Om een zelfstandig en zelbewust iemand aan te duiden was er een uitdrukking die zei “die heeft haar op de tanden”, uitdrukking waar geen onderscheid wordt gemaakt.

De nieuwere uitdrukking: “dat is een vrouw met ballen” hoort mske niet zo graag, want een vrouw met ballen is een man.
[Het oorspronkelijke log is hier te vinden].

In deze tijden waarin geslachtsverandering ingeburgerd is, moet ik die laatste zin toch wat herbekijken, al blijf ik er bij dat een vrouw met ballen niet echt zegt wat het zou moeten zeggen, namelijk iemand met haar op de tanden3, een doortastend en onversaagd persoon. Maar dat zijn ook niet alle mannen. En ja, daar is ook een uitdrukking voor … over hun ballen.

Voor mij mogen vrouwelijke koereurs renners genoemd worden, zolang men maar niet zegt dat het niet voor meisjes is.

____________________
1 Heidi Van De Vijver
2 Het Nieuwsblad
3 Haar op de tanden
____________________

Previous

Veel volk en overal druk

Next

Overstromingen overal

11 Comments

 1. Met dat gender gedoe moet men tegenwoordig oppassen wat men zegt of schrijft. Het wordt alleen maar ingewikkelder.

 2. Ik ben het helemaal met je eens!

 3. Die zin viel mij ook op in dat interview. Wat is er mis met ‘rensters’? Alsof vrouwen (met valse wimpers en gelnagels, gisteren nog gezien) geen goede rensters kunnen zijn?!

  • ms

   Wat is er mis met “rensters”? Ik zou het echt niet weten. Hetzelfde misschien als met “directrice”. 🤔

 4. elsjeveth

  Helemaal mee eens !

 5. Tja, als ballenbezitter moet ik toch zeggen dat de combinatie fietszadel en ballen niet de meest comfortabele is. Alleen daarom al ben ik wel eens jaloers op… eh… rensters.

 6. Overdreven stoerdoenerij, rensters is een prima woord.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén