Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Veel volk en overal druk

Wat me opviel bij het bezoek aan Lucs zus was dat er enorm veel begankenis was; op de autostrade reed een muur van vrachtwagens, er was veel ander verkeer, er was enorm veel volk in de straten en het was erg druk in de eetgelegenheid waar we naartoe gingen.

Wat is daar nu abnormaal aan? Wel, vroeger zag je tijdens het bouwverlof zo goed als geen kat op straat. Echt waar, toen lagen de straten er verlaten bij, je kon bij manier van spreken in je blootje buiten lopen zonder gezien te zijn.

Gaan er nu minder mensen op reis en blijven er nu veel meer mensen thuis? Is het daarom dat reisbureaus nu zo fel in de weer zijn met het aanprijzen van reisbestemmingen?

Of moesten ze nu precies allemaal daar zijn waar wij waren? Wie zal het zeggen?

Hier in ons slaapdorp blijft het rustig. Alleen … niet rustig genoeg om in je blootje de straat op te gaan.

____________________
1 Bouwverlof

Previous

Portugal

Next

De ballen

30 Comments

 1. Ik zie het in mijn woonstad. Als de vakanties beginnen, zeker die in het noorden, is de binnenstad veel leger. Het heeft wel wat. Een soort gevoel van onder ons zijn. Het duurt een aantal weken en dan druppelen de Stadjers weer binnen en komen de studenten terug van pa en moe (altijd schattig, verse eerstejaars die met grote, onwennige ogen de stad verkennen). Dat is ook altijd weer mooi, nog even en de Herestraat is weer druk als altijd en op de Grote Mark speelt het draaiorgel Tulpen uit Amsterdam.

  • @Petergreyphotography: mijn opmerking hieronder is voor jou bedoeld.

  • ms

   Het verschil tussen de boerenbuiten en de stad: hier wandelt de buur nog altijd met zijn grote hond, de vrouw wat verder uit de straat met haar kleine hond, de dagelijkse jogger jogt voorbij.

   Alleen de jonge vrouw met haar dot van wat verder de berg op brengt haar kindjes niet naar de opvang, waarschijnlijk op vakantie … of zou die opvang op vakantie zijn? 😉

 2. Alle draaiorgels de bijl er in. Het is een anachronisme en niemand vindt dat nog leuk. En maar rammelen met dat centenbakkie dat iedereen probeert te ontwijken.

 3. Beide hier.
  Bewoners eruit, vakantiegangers erin. Er zijn hier op het platteland aardig wat campings, kleine bij boeren, iets grotere ook en een paar ‘echte’ zo’n 10 – 20 km verderop..
  Met de jaarmarkt waan je je buiten Brabant door de Hollandse gesprekken maar dat is nog altijd beter dan het geluid van een draaiorgel. 😆

  • ms

   Hier gaat alles dus zijn gewone gangetje. In Landen zelf is het rustiger. Vakantieverblijven in groot Landen? Ik weet er twee: het Aulnenhof en het station van Raccourt (dat ligt op Landens grondgebied).

   Verder? Zelfs geen draaiorgel. Blijkbaar is dat geen slechte zaak.

 4. Hier zijn in het seizoen meer toeristen dan inwoners, maar gelukkig blijven de meesten op de twee grote vakantieparken bij de duinen, maar voor de supermarkt is het wel fijn dat ze daar de boodschappen komen halen. Zelf doe ik dan de boodschappen wanneer ze aan het strand liggen of met slecht strandweer, naar de stad zijn gegaan. Ach je staat soms wat langer aan de kassa te wachten, maar zonder die toeristen was er hier volgens mij al lang geen super meer te bekennen.

  • ms

   Is het dan ook zoals in Finland waar de toeristen meer moeten betalen? Of beter gezegd: speciale korting voor de inwoners?

 5. Hier is het momenteel ook rustig in het centrum. Het verlof is meer verspreid vergeleken met vroeger. Veel fabrieken sluiten zelfs niet meer.

 6. In mijn dorp zie ik ook geen verschil. Zelfs op de heide is het niet drukker dan tijdens een niet-vakantieperiode. Als ik dan aan de coronaperiode denk … toen kon je over de koppen lopen en werden de toegangswegen naar de heide zelfs een tijd afgesloten zodat alleen inwoners er nog in konden. Geen populaire maatregel, maar het kon even niet anders.

  • ms

   Tijdens corona hadden wij dat hier ook. Normaal vindt men het hier het wandelen niet waard. Fietsers vinden de weg wel naar hier, maar die komen dan niet in het dorp.

   • Kalmthoutse heide is altijd vrij druk, maar tijdens corona leek het wel of heel de provincie Antwerpen hier was. Niet normaal!

    • ms

     Hier komt niemand maar in die coronaperiode was het wel heel erg druk. Met hele drommen liepen ze hier toen het dorp plat.

 7. We kwamen terug van de Ardennen op 21 juli, denkende dat het dan minder druk zou zijn omwille van de feestdag. Niets was minder waar. Wat een verkeer. Ik vroeg me ook af waar al die auto’s vandaan kwamen en naartoe gingen. Geen idee.

 8. elsjeveth

  Hier zie ik wel wat meer reuring, fietstoeristen en toeristen in de jachthaven en bovenal veel activiteiten in het zwembad achter ons. Ik heb het idee dat mensen minder ver op vakantie gaan of thuisblijven met de kids.
  En over draaiorgels gesproken, ik word daar altijd blij van eentje te zien en te horen in een winkelstraat. Laat de orgelman maar rammelen met zijn centenbakkie of pinpas, zo wordt een echt Hollands gebeuren in stand gehouden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén