Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De overnachting

Toen we besloten om er een tweedaagse “Oostende-Koekelare” van te maken ging ik op zoek naar een overnachting en had bijna het hele project afgeblazen.

Natuurlijk! Je hebt de kust. Je hebt de zomer. En je hebt de vakantie. Drie factoren die een overnachting wat aan de dure kant maken, in die mate dat ik het wel wat overdreven vond.

Maar ik herinnerde me wel die overnachting in Oostduinkerke toen we de volgende ochtend een vroege boot naar Dover wilden nemen. Dat was in “Hostel De Peerdevisser1” en daar was het perfect geweest. En ondanks dat het ontbijt op dat vroege uur nog niet geserveerd werd, mochten wij er toch al ontbijten omdat er een “hoop bengels” -zoals Luc dat verwoordt- al vóór het ontbijtuur aan tafel mochten schuiven en men er geen graten in zag dat wij dat ook deden.

Dus nu terug naar onze tweedaagse. Ik vond “Hostel Herdersbrug2” in Dudzele. Onderweg van Oostende naar Dudzele knaagde de ongerustheid wel een beetje. Iemand al ooit in Spaanse jeugdherbergen geslapen? Dan begrijp je het wel.

Maar het was helemaal niet nodig. Het hostel was prima, picobello, net zoals het in Oostduinkerke was geweest. De mensen waren er supervriendelijk, ook net zoals het in Oostduinkerke was geweest.

Het ontbijt was eenvoudig maar er was meer dan keuze genoeg.

En voor een tweedaagse uitstap zou ik in het vervolg wel eerder naar een hostel durven uitkijken dan naar een hotel.

Wij zijn geen dure vogels en spenderen ons geld liever aan de uitstap zelf dan voor een verblijf waar je het overgrote deel van de tijd je ogen dicht hebt.

Wegens overweldigend succes en overdonderend applaus in stilte, doen we het nog een keer.

____________________
1 Hostel De Peerdevisser
2 Hostel Herdersbrug

Previous

Oostends beeldverhaal

Next

De Brouwerij

20 Comments

 1. Hadden jullie in het hostel een eigen kamer? Het ziet er gezellig uit, mét zicht op het kanaal. Ik moest – alweer – glimlachen om de foto’s. Windstil weer. De eerste met die windmolens tegen de avondlucht vind ik mooi.

  • ms

   Ja hoor. Een bed op een slaapzaal zou ik niet (meer) willen.

   De kamer had een stapelbed, maar er zaten nog twee bedden in de kast. Een aangezien geen van ons beiden nog daarboven wil slapen hebben we dat ene bed maar uitgeklapt.

   Nog een vereiste is een eigen badkamer, geen gedeelde. Als je daar ’s nachts naar de badkamer wil, staat de kamerdeur los, kan eender wie bij je partner in bed kruipen, of je komt wie weet wie tegen op de gang als jij daar in je floerevaan doorloopt en dan heb je al angst om het hele gebouw wakker te maken als je doorspoelt …

   Ik zou er nachtmerries van kunnen krijgen.

 2. Ik heb als twintigjarige ooit in een jeugdherberg in Parijs geslapen en dat is me zo slecht bekomen dat ik het meteen heb afgezworen.
  Gelukkig was/is dit bij jullie niet het geval.
  Net als Peter vraag ik me af of je dan een eigen kamer hebt.

  • ms

   Slecht bekomen zou ik de Spaanse niet noemen, maar ze waren nogal bizar. Ik zou het nu niet meer willen meemaken dat ik drie of vier bedden omhoog zou moeten klimmen met een ladder.

   Ja we hadden een eigen kamer, waar vier personen konden verblijven. Een stapelbed, twee bedden in de kast, vier kluisjes, een eigen badkamer, een tafeltje met twee taboeretjes.

   Een slaapzaal zou ik niet boeken.

   • Fijn dat die keuze er is, dat wist ik niet eens. In Parijs lagen we met tien personen in erg piepende ijzeren bedden. Alles vies. Stinken! En het ontbijt zeer armoedig. We kregen hete chocomelk uit plasticbekers die eruit zagen alsof ze de oorlog hadden meegemaakt.

    • ms

     Neen hoor. Er zijn normen.

     Dit was, volgens mij, relatief nieuw of zéér goed onderhouden. Stenen vloeren, goede bedden, zelf opmaken en lakens aftrekken voor vertrek. Voor mogelijk vier personen dus.

     Het ontbijt met serviesgoed, brood naar keuze: tijgerbrood en waldkorn, meerkeuze beleg. Voor de liefhebbers: brokken, schilfers e.a. hoe die dingen ook mogen heten. Moderne koffiemachine met meerkeuze (dus thee ook). Ook zelf af te ruimen, maar dat vind ik normaal.

     De bar met automaten: snacks, drank, … Glazen voorradig.

     En uitermate vriendelijke mensen.

 3. Zelfs voor aankomen, slapen, douchen en ontbijten wensen wij toch de nodige luxe. Verwend tot en met, ik weet het.

  • ms

   Neen, voor mij hoeft dat echt niet voor één nacht. Bij langere verblijven heb ik liefst wel wat meer. Vooral een tweepersoonsbed. We zijn dat nu eenmaal zo gewend.

 4. Een hostels, dan denk ik meteen aan jeugdherbergen maar ze zijn er dus nog steeds. Met een eigen kamer ben je al goed af, en als je jezelf kunt naar tevredenheid kan verzorgen, is er niets mis mee.
  Het is maar voor korte duur.

  • ms

   Ja inderdaad, jeugdherbergen. Hostels om internationaler te klinken?

   Het had alles wat nodig was én het water van de douche had een constante temperatuur, dat is soms wel anders in duurdere hotels. En dan mag al de rest nog meer dan goed zijn, dan liggen ze in de onderste schuif.

   Dit verblijf is zeker iets om te onthouden voor een volgende keer.

 5. elsjeveth

  We hebben het nog nooit geprobeerd een hostel, maar zo te lezen is het een poging waard. Tja die boot op de foto´s had duidelijk geen haast of bederfelijke lading te vervoeren 🙂

  • ms

   In de tijd dat iedereen overnachting zoekt, zijn de prijzen de hoogte in. En dat dan gewoon voor één nacht …

   Die boot was echt een ambetanterik. Ik stond buiten foto’s te nemen van die opengaande en -staande bruggen en wachtte op een boot. Aangezien die andere brug eerst open was, dacht ik dat hij vandaar moest komen. Geen boot te zien.

   Ik kreeg effenaf de hippentrip, tot Luc kwam zeggen: “Hij komt van achter u”. En ja, daar kwam die aangesleft.

   En ik dacht: “Op die slampamper wacht ik niet”. Daarbinnen zat een man en stond een biertje op mij te wachten. 😂

 6. Ooit hebben we een jeugdherberg bezocht midden in stad Antwerpen. Het viel reuze mee, maar onze eisen waren niet bepaald hoog. Een eigen kamer hedden we en ’s morgen een licht ontbijt.

  • ms

   Ooit hebben we een collega uit Leeuwarden afgezet bij een hostel in Antwerpen maar meestal overnachten wij er niet. Het is maar een klein uur rijden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén