Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De heenreis

Toen ik mijn reservatie maakte voor Anna Boch had ik berekend dat 11u toch een mooi uur was en net gepast om van hier in Oostende aan te komen en tijdig in Mu.ZEE aan te komen. Wist ik veel dat er serieuze werken zaten aan te komen aan het Viaduct van Vilvoorde.

Ik was er niet gerust in, rekende opnieuw uit en vond dat we beter om zes uur zouden opstaan om zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Het ging goed, het ging zelfs heel goed. We hadden geen file bij de oprit van de Brusselse Ring in Zaventem, waar ook al werken zijn, we hadden geen file op de Brusselse Ring, we hadden geen file op het Viaduct van Vilvoorde.

Dat kan niet gezegd worden voor het ons tegemoetkomende verkeer. Daar stonden de machines in de startblokken en het verkeer stond ook, maar dan stil.

Toen ik nog eens de route ging bekijken zag ik daar achter, op Google Maps, hoe alles achter ons verzadigd raakte en gewoon dichtslibde en we waren blij dat we dat we toch wat vooruitziend waren geweest.

Aan het tankstation van Drongen was het tijd voor een sanitaire stop. Al die ochtendvroege koffie wou er uit, al had Luc ook wel nood en hij drinkt geen koffie.

Terug op de autosnelweg zien we de borden. Er was een file vóór ons, een ongeval. En ja, google maps kleurde oranje en dan rood.

“Waren we nu niet gestopt” mijmerde ik “dan waren we ervoor voorbij geweest”, maar dat heb ik snel herroepen. Want de andere mogelijkheid: “Waren we nu niet gestopt, waren we er misschien bij betrokken geweest” popte ook op.

Het betrof een ongeval tussen Aalter en Beernem. De hulpdiensten peipooden ons voorbij, een takelwagen ook. Ik stopte fototoestel en gsm diep in mijn schoot zodat de aanwezige politie me er niet van zou verdenken een ramptoerist te zijn.

We zagen de vrachtwagen in de gracht liggen. “Daar ligt een vrachtwagen in de gracht” wees Luc.

“Niet wijzen” siste ik op mijn moeders wijze. Want wij mochten niet wijzen. Nooit!

De file heeft ons 20 minuten gekost, dat was een meevaller.

Uiteindelijk waren wij te vroeg bij Mu.ZEE dat pas om 10u de deuren opent. Waren we een uur later vertrokken hadden we 11u niet gehaald. Zo simpel of zo ingewikkeld werkt dat met files. Je kan nooit voorzien hoe lang je onderweg gaat zijn als je die Brusselse Ring over moet.

Na nog maar een koffie, mochten we gelukkig al om 10u binnen. Ook gelukkig dat we 11u niet hebben afgewacht, toen werd het in het museum ook druk.

De verwijzingen naar de artikels in de media1+2 heb ik erbij vermeld, het was nogal een gevaarte dat daar lag te slapen. Gelukkig was de chauffeur ongedeerd.

____________________
1 Het Laatste Nieuws
2 Het Nieuwsblad

Previous

De Brouwerij

Next

De terugreis

13 Comments

 1. Met files weet je het nooit. Nou ja, de spitsfiles zijn wel te voorspellen natuurlijk, maar zo’n ongeval niet. Jullie hebben best voorspoedig gereisd, en verder zat het ook niet tegen. En ik heb een nieuw woord geleerd: peipooden. 🙂

  • ms

   We hebben nu besloten als we die richting uit gaan dat we altijd zo snel mogelijk na zessen zullen vertrekken, al denk ik wel dat anderen dat ook gaan doen.

   Peipoën is een overblijfsel uit mijn jeugd, toen mijn neef -toen nog heel klein manneke) zei: “Kijk daar! Ne peipo”. Vandaar.

   Maar de politie is jaren later van geluid veranderd, nu peipoën de brandweer en zo nog wel, de politie niet meer, die politievoertuigen pfieoewieten.

 2. Ik gebruik altijd Waze om files zoveel mogelijk te omzeilen – in de mate van het mogelijke.
  Peipooden, ook voor mij een nieuw, leuk woord!

 3. Files, een plaag . Voor belangrijke afspraken is een uur extra reserveren een must. Jammer als je een keer te vroeg bent maar dat moet dan maar.
  Toen mijn man op de bouw werkte sprak hij, ingeval de klus ver weg was, altijd af: we verschuiven de werkdag een uur naar voren. Zo ontliep hij in de meeste files. Maar ja, tegen ongelukken kun je je niet wapenen.

  Niet wijzen!! ik hoor het ze nòg zeggen, moeder en zussen.😯😏

  • ms

   Dat “niet wijzen” is toch maar blijven plakken want ik wijs niet, nooit. Nu moet ik het Luc nog leren, mijn kinderen kennen het al.

   Meestal voorzien wij een of ander om te doen in geval we te vroeg zijn. Maar dat komt ook niet altijd mooi uit.

 4. Files, heb ik weinig last van. We rijden daarvoor niet genoeg op de autostrades.

  • ms

   Als wij ergens naartoe willen, zowel op uitstap als naar familie (Zoon uitgezonderd) moeten we over die autostrades. Verhuizen zou niks oplossen, daarvoor woont iedereen te ver uit elkaar.

 5. elsjeveth

  Tja en waren jullie niet gestopt en het ongeval sjuust voor jullie plaatsgevonden dan hadden jullie met natte broek de reis moeten vervolgen. Het is achteraf altijd afvragen wat als 🙂 gelukkig lees ik dat de chauffeur met de schrik was vrijgekomen

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén