Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Strak als een corset

Er zijn zo van die dagen dat je thuis zit en gewoon zit te niksen en je afvraagt of je in een vacuüm bent beland.

Maar pas op! Plan eens een vakantie! Ze hebben je nodig. Eens heb ik beslist dat die vakanties heilig waren, ze moesten er af blijven. Ik zet ze dus goed op tijd op de agenda, maar er zijn dingen die met die agenda geen rekening houden.

Ooit heb ik beslist dat ik twee dagen vóór en twee dagen nà de vakantie met rust wou gelaten worden, kwestie van te genieten van voor- en napret. Ik zette die dagen dan onder de benaming “buffer” op de agenda. Maar er zijn dingen die daar nog minder rekening mee houden. Ik geloof dat ik altijd al die buffers heb moeten vervangen door iets anders.

Vakanties die gestoord worden door telefonische oproepen van ene of andere, ze draaien er hun hand niet voor om.

Omdat mijn verjaardag nooit belang had, nooit belang heeft, heb ik beslist dat ik dan zéker op vakantie wil zijn omdat ik er nu, sedert een jaar of vier, wél belang aan ging hechten na een opmerking die me van mijn sokken heeft geblazen.

Mijn verjaardagsvakantie dit jaar? De dag er voor zouden we de hele dag weg zijn, de dag dáár voor moesten we dan de dag vóór de vakantie voorbereiden. De week voor de vakantie zouden we drie dagen op de beesten gaan passen.

Wiens schuld is dat? De mijne! Of toch niet? Eigenlijk eerder het feit dat oudste dochters geen “neen” kunnen zeggen1? Maar diegenen die vragen … die weten dat toch?

De brief, die komt om aan te kondigen dat ze onze digitale meters komen plaatsen, geeft een datum pal in het midden van de vakantie en ik kan die datum verzetten tot de maandag erna. Dat geeft me mijn twee dagen buffer, die ik mag gebruiken om zowel de omgeving van de elektriciteitsmeter als van de watermeter vrij te maken.

Mijn verjaardagsvakantie zat dus in een strak corset.

Weet je waar ik het meeste spijt van had? Van het geld dat ik besteedde om een toffe ontspannende vakantie te hebben, die ik niet zou hebben omdat ik zou gaan stressen om alles op voorhand in gereedheid te krijgen en eens ginds zou gaan stressen over alle onheilsnieuws dat je kan lezen over die digitale meters.

En toen kwam het besef. Ik kan het alleen aan mezelf wijten, ik moet leren “neen” zeggen. Ik deed het het voorbije jaar al wel eens. Ook aangaande déze verjaardag. Ze wilden dat … en ik zei “neen” en hield het been stijf bij alle argumenten, wat pressiemiddelen en wat bozige reacties.

Nu ben ik een beetje ontploft. En het daverde na. Het resultaat? Tussen de beestenpasserij en de vakantie zitten er nu drie vrije dagen. En wee diegene die daar aan komt. Ik heb mijn gevechtstenue nog niet afgelegd.

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

Holklinkend met echo

Next

Knus en zo …

14 Comments

 1. Nee zeggen is heel moeilijk, vind ik ook. Ik ben het wat gaan leren in de loop van mijn leven. Dat is noodzakelijk, wil je niet geleefd worden door anderen. Toch gaat het me nog steeds niet gemakkelijk af, dan denk ik al gauw: ach, het kan ook wel, ik regel wel wat, het is een kleinigheid. Maar als ik weet dat ik daarna een hekel aan mezelf krijg moet ik streng zijn. ‘Sorry, het komt niet uit.’ Heel langzaam begin ik er vrede mee te krijgen.

  • ms

   Ergens is het gemeen dat het zo ingeworteld zit, want als ik dan neen zeg, vraag ik me
   ook af of ik het toch niet kan doen of dat wat ik wil wel zó belangrijk is.

   Ik zeg dus enkel “neen” als het té ver gaat o als ik de indruk krijg dat ze me alleen dàn kennen.

   Maar ik kan dus in beide gevallen een hekel aan mezelf krijgen.

 2. Ik heb soms ook moeite om neen te zeggen. Toch is het soms nodig. Je kan niet steeds andermans goesting doen.

 3. Volgens mij ben je na een paar buffer-dagen heel erg aan vakantie toe. [knipoog]

 4. Ik heb geen moeite om nee te zeggen.

 5. elsjeveth

  Neen zeggen ik vind het ook lastig. Dan voel ik me soms harteloos maar eenmaal gezegd denk ik, schouderklopje verdient. Heeft wel heeeeeeel lang geduurd hoor dat durven nee zeggen van mij.
  Beloofd : ik ga je niet storen tijdens de bufferdagen 🙂

  • ms

   Ik voel me dan ook harteloos.

   Maar het hielp dan wel dat ik, als reactie op mijn “neen”, een paar gemene verwijten naar mijn hoofd kreeg of die keer dat ze omwille van mijn “neen” verongelijkt gingen kijken omdat het toch haar verjaardag was (waarvoor ik de mijne had moeten opofferen).

   Toen voelde ik me niet harteloos, echt niet.

   Toen dacht ik: “een beetje serieus blijven hé”.

 6. Ik ken dat, maar ik probeer er toch echt wel op te letten.
  Bewaak je bufferdagen maar goed!

 7. Nee zeggen is moeilijk, maar als het heel erg hard nodig is, dan durf ik het wel.
  Ik was dan ook jongste dochter 😁

  • ms

   Bij mij lijkt het wel of ik gewoonweg niet kan weigeren.

   Pas als ik denk: “Ah maar, zo niet” omdat het er over is ga ik “neen” zeggen, wat me dan weer kwalijk genomen wordt. Ze zijn het nu eenmaal niet gewend dat ik het doe.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén