Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Schilderkunst:
Een lucratieve handel

Kunst is emotie. Zo is het bij mij dan toch. Ik ga geen schilderij kopen omdat het duur is, wel als het mij iets zegt, me raakt. Zo was er het schilderij met mijn naam er op. Dat hangt in de eetplaats, al weet ik niet wie het schilderde.

Niet alle kunst is aan mij besteed. Zo kan ik wel bewondering hebben voor de tactiek, werkwijze en vakkennis van de grote -meest geroemde- meesters maar warm of koud word ik er toch niet van.

Er zijn anderen, mensen met veel poen, die kopen kunst voor zichzelf. Ze mogen dat wat mij betreft, maar wat ik er van denk zal hun kouwe kleren niet raken. Als ze het nog ophangen en bewonderen, nog tot daar aan toe, maar als het enkel als belegging dient of opgesloten zit in een safe vind ik dat wel heel erg zielig.

Zulke mensen vragen er daarom niet echt om maar zijn een erg gegeerde prooi voor oplichters. Ik vind het al eigenaardig dat men soms nog onbekende werken van één van voornoemde grote meesters kan vinden ergens op een zolder als leefden ze daar nog in middeleeuwse huizen. Maar ach … vervalsen blijkt een kunst op zich.

Als ik dan lees over de laatste nieuwigheid om die verzamelaars op te lichten vind ik dat allemaal nogal eigenaardig.

Jos Pauwels, de kunstschilder die niet bestaat: hoe de grootste veilinghuizen ter wereld verzamelaars bedriegen met valse kunst1

Natuurlijk is het een plusartikel maar even googelen leert me dat Jos Mestdach, die het bedrog aankaart, een boek uitbracht: “Fake Art” dat daar over handelt. Tja …

Wat meer is, Jos Pauwels bestaat wel, meer dan één Jos Pauwels zelfs, googel maar eens.

Anderzijds is er dan wel de Belgische kunstenaar Christian Silvain2, die na jaren eindelijk een Chinese plagiaatpleger -die er ook goed aan verdiende- gestopt kreeg en ineens de Chinese markt voor hem ziet open gaan.

____________________
1 Het laatste Nieuws
2 Het Nieuwsblad

Previous

Groen, oranje en rood

Next

Zo unfair

10 Comments

 1. Er zijn véél Jossen Pauwels, maar niet een ervan is kunstschilder, voor zover ik voortgegoogeld heb. 🙂 Ik moest bij dit bericht ook denken aan Geert Jan Jansen waarover je eerder geschreven hebt. Hij is een geniaal schilder natuurlijk, die tegenwoordig legaal een goede boterham verdient vanuit zijn kasteel Beverweert. Maar dat je als gezamenlijke kunsthandel een schilder verzint is wel geestig eigenlijk. Want bij nader inzien heb ik ook een echte Pauwels aan de wand. Was een koopje. Dus, oh boy, misschien dat toch Geert Jan Jans…

  • ms

   Als vervalser moet je inderdaad een stukske kunnen schilderen om overtuigend te zijn.

   Maar dan hebben de verzamelaars dat wel voor een groot stuk aan zichzelf te wijten als ze bedot worden. Ze betalen niet voor het schilderij, ze betalen voor de naam die er op staat.

   Maar een Jos Pauwels … Dat is toch wel een uniek exemplaar.

 2. Er gebeurt van alles in de kunstwereld, zo worden kunstwerken soms in opslag gehouden, in de hoop dat de prijzen stijgen. Dan zijn de stukken ‘ontdekt’ ergens. Erfgenamen van gevierde kunstenaars krijgen dat soort adviezen.
  Legale oplichterij, noem ik dat.

 3. Bij mij hangen twee tekeningen van mijn opa, die was geen kunstschilder maar aannemer , maar hij mocht van zijn vader één jaar naar de tekenacademie zolang hij maar niet dacht om er zijn beroep van te maken, want hij moest zijn pa opvolgen. Verder heb ik geen kunst in huis wel een bijzonder mooie foto die ik ergens kocht .

 4. Ik was benieuwd naar het artikel in ‘Het Laatste Nieuws’ maar ja … natuurlijk. Het zit achter de betaalmuur.

 5. als het om geld gaat, kan men zich aan van alles verwachten …

 6. Het draait allemaal om geld. De kunst op zich is bijzaak.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén