Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De straatverlichting

Toen men, vorige winter, besloot om de straatverlichting ’s nachts te doven tussen 23u en 5u -behalve in het weekend van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag- was dat eigenaardig en voelde het niet zo veilig aan. Maar alles went uiteindelijk.

Toen het einde van de energiecrisis er aan kwam, dacht ik er in het eerste niet aan, tot die ene nacht dat ik in het donker over de palier liep en me afvroeg of dat nu geen verdoken belasting was.

Pas later las ik in de media dat ze zich ook vragen stelden, al was het niet over belastingen.

Ook na de energiecrisis laten de meeste Vlaamse gemeenten de lichten (gedeeltelijk) uit: ook in jouw gemeente?1

En pas de voorbije dagen las ik over de energieloze nachten2 in Landen.

De straatverlichting gaat dus niet weer aan, maar blijkbaar zal ze binnenkort pas gedoofd worden vanaf middernacht tot vijf uur ’s ochtends en wordt stilaan alle verlichting door LED-verlichting vervangen.

En eigenlijk heeft een mens geen verlichting nodig in zijn slaap. En voor nachtelijke wandelingen vind ik de weg wel op de tast: ik volg het bed en als ik aan de bedsponde ben kan ik vandaar met de lichtknop het licht op de palier aanmaken.

Dat van de kamer gebruik ik niet, dan wordt Luc wakker.

Wonder boven wonder ben ik ook altijd wel terug in bed geraakt in het donker. Af en toe lig ik dan wel eens te hoog of te laag, maar met een beetje wroeten beland ik ook wel op mijn juiste plaats.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/26/lichtbeleid
2 Het Laatste Nieuws

Previous

Wandelideeën zijn altijd welkom

Next

De maidentrip

12 Comments

 1. Ook hier werd de straatverlichting vervangen door ledverlichting. Deze branden de hele nacht. Ik vraag me ook af waarvoor dat eigenlijk goed is. Hier kan het nog iets te maken hebben met de scheepvaart die zich dan kan oriënteren op de Wal. Geen idee eigenlijk.

  • ms

   Dat van de scheepvaart is best mogelijk, maar bij ons? Zelfs in het weekend is er niet zo heel veel beweging.

   En die ene keer dat wij laat thuis kwamen, wisten we ons huis nog staan. 😲😁

 2. Er zijn natuurlijk ook mensen die ’s nachts werken of in wisseldiensten, dan is het toch wel veiliger voor hen om de straatverlichting niet helemaal te doven. Hier gaat meestal de helft van de lantaarns uit maar op welke tijd zou ik niet weten.

  • ms

   Het is ook niet op echt grote wegen. En een auto heeft ook lichten. Niet dat je van de wereld gaat vallen. Enige voorzichtigheid is natuurlijk altijd aan te bevelen.

 3. elsjeveth

  Hier zijn de lichten aan, er is zeker in oogsttijd veel laat verkeer van tractoren en fietsende mensen die late vroege of nachtdienst hebben.
  In huis heb ben sensors lichten bij de trap richting toilet, zeker met mijn onhandige valpartijen een veilige aanvulling

  • ms

   Volgens mij rijden hier ook die grote tractoren niet vóór 5u ’s morgens.

   We wonen dan ook in een zogenaamd slaapdorp. 💤

 4. Hier blijft de straatverlichting ’s nachts branden. Geeft inderdaad een veilig gevoel.

 5. Ook hier gaan de lantarens ’s nachts een paar uur uit. Ik heb er geen last van maar ik ga dan ook nooit naar buiten op die tijd. 🙂

  • ms

   Wij ook niet. Maar in het begin voelde het maar raar aan als ik ’s nachts wakker werd.

   Nu werkt het eerder als een klok. Vóór vijven of na vijven.

 6. Voor mijn huis staat een straatlantaarn. Die is altijd aan. Maar op de snelwegen zijn de lampen al behoorlijk lang uit, tenzij op kritische plaatsen, en dan nog vaak vervangen door LED, denk ik. Op sommige plaatsen zijn die lampen groen. Dat is heel raar licht waar je eigenlijk niets bij kunt zien. Zo ontstaan griezelverhalen.

  • ms

   Voor ons huis ook. In de zijstraat ook. Dus hadden wij ’s nachts geen verlichting nodig.

   Nu dacht ik toch dat dat van dat groen licht een grap was. Blijkt het echt zo te zijn. 😲

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén