Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Uit de fabeltjeskrant?

Na al jaren gelezen en gehoord te hebben wat een moorddadig gevaarlijk monster die Aziatische hoornaar wel niet is en alle doemscenario’s voorgeschoteld gekregen te hebben, blijkt nu dat het allemaal zo’n vaart niet zou gaan lopen.

Na alle pogingen om het beest uit onze contreien te bannen en te vernietigen, blijkt dat nu ook niet helemaal nodig.

Is de Aziatische hoornaar dan toch niet zo’n killerwesp? “Moet zeker niet altijd verdelgd worden”1

Weeral een hoop paniekzaaierij? Of gewoon een sussertje omdat ze niet in het opzet zijn geslaagd?

Er zijn wel alle jaren verhalen van mensen die aangevallen werden door de beesten, er zijn wel alle jaren mensen die in de kliniek belanden of er allergisch op reageren, maar dat heb ik altijd geweten, van zowel gewone wespen als hoornaars.

Met mensen die in mijn buurt naar wespen/hoornaars slaan krijg ik woorden. Dat moet je niet doen. Dat màg je niet doen. Daardoor maak je ze agressief.

Heb ik ze dan zo graag rond mijn oren? Helemaal niet. Ik weer ze ook af, maar dan met een langzame actie, zodat ze me niet als agressor zien maar als obstakel. Is dat de juiste aanpak? Daar heb ik geen idee van, maar het werkt wel … voor mij.

De enige keer dat ik gestoken werd, was ik er op gaan liggen.

En nu ga ik efkes een hele stapel hout gaan vasthouden.

pske van mske:

  Ondanks voorgaande las ik daags daarna dat ze in Sint-Truiden lokpotten inzetten om ze te vernietigen2. Waar zit nu de angel?

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/29/huvdw-bijen/
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/05/sint-truiden-zet-lokpotten-in-tegen-aziatische-hoornaar/

Previous

De digitale meters

Next

Het inchecken

11 Comments

 1. Inderdaad, het beste is gewoon rustig blijven met zo’n insect in je buurt. Dat is dan wel geen sensationeel nieuws voor in de gazet.

 2. Nooit naar bijen , wespen of hoornaars geen slaan, dat heb ik als kind al geleerd. Ik ben nog nooit gestoken daar zo’n insect .

 3. Ik ben 3 keer gestoken in mijn leven:
  1 ik ging er op zitten
  2 ik pakte ze vast omdat ze op de klink zat
  3 ze vloog in mijn zomers decolleté en ik sloeg er toen wel naar uit angst
  Dus nooit echt boel gezocht, maar wel drie keer onbedoeld gestoord en geprikt.

  Mijn echtgenoot in zijn mond bij het eten van mosselen buiten. Ze zat in een schelp. Toen moesten we naar de spoed omdat zijn hoofd dubbel zo dik werd. Toen waren we écht heel bang.

  • ms

   Buiten eten is wel vaker een uitdaging voor een wesp. Dan duiken ze wel vaker op.

   Ik verwittig ook als er een wesp ergens in de buurt zit. Ik kan aannemen dat het schrikken is als ze in je decolleté duiken. Dat komt wat in de buurt van er op gaan liggen.

 4. Hier hetzelfde verhaal. Twee keer gestoken, omdat het dier klem zat. De tweede keer in mijn borst, dat deed wél zeer! Wespen moet je hun gang een beetje laten gaan, maar als je het niet kan laten: ze zijn heel traag, veel slomer dan vliegen. Je kunt ze gemakkelijk uit de lucht en op de grond slaan. Wat je vervolgens kunt doen laat ik aan ieders fantasie over. 🙂

  • ms

   Ik zou, in de mate van het mogelijke, geen vlieg kwaad doen.

   Maar ik vind vliegen zo ergerlijk, zo vervelend dat ik wel een vliegenmepper bij de hand heb als er ook maar één binnen zit.

   Een wesp in huis? Blijkbaar hebben die een voorkeur voor onze zolder. Daar komen ze namelijk massaal dood gaan in de winter.

 5. elsjeveth

  De killerwesp hier in de buurt gevreesd door de imkers. Blijkbaar slaat het ´killer´ op het uitroeien van complete bijenvolkeren en dan weg honing en inkomsten.
  Tweemaal gestoken, niet door een hoornaar, maar een gewone huiswesp, heel vervelend maar gelukkig niet levensbedreigend zoals bij sommige mensen met een allergie

  • ms

   Wel ja, dat vertelden ze hier ook zo. Maar nu wordt er dan weer gezegd dat het allemaal zo een vaart niet loopt.

   En dan denk ik dat ze op die manier willen verhullen dat ze er niet in geslaagd zijn de groeiende populatie van Aziatische Hoornaars een halt toe te roepen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén